Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Skypestifterne Niklas Zennström og Janus Friis sidder på trods af et milliardsalg af Skype stadig på teknologien. Det kan være med til at sørge for, at de kan købe Skype tilbage i dag.

Skype sagsøger Janus Friis

Et potentielt tilbagekøb af Skype kan skyldes, at hele grundlaget Skype hænger i en tynd tråd. Janus Friis sidder nemlig tungt på vigtige koder.

Skypes virtuelle telefonlinjer hænger i en tynd tråd. Kablet kan nemlig være på vej til at blive klippet over af Skype-stifterne Janus Friis og Niklas Zennström.

De to iværksættere har nemlig gennem firmaet Joltid annulleret en afgørende licensaftale med eBay.

Ebay, der i dag ejer Skype, har som følge af dette træk sagsøgt Joltid, der ejer patentrettigheder på den peer to peer-teknologi, som Skype anvender.

Joltid ejes i dag af blandt andre Janus Friis og Niklas Zennström.

It-advokat Martin von Haller Grønbæk mener, at det er sandsynligt, at en tvist om licensrettigheder kan være grunden til, at der nu er rygter om, at Friis og Zennström er ved at købe Skype tilbage.

"Når eBay har købt Skype, er det ikke ensbetydende med, at selskabet har købt patenterne til softwaren. Man kan sagtens forestille sig en situation, hvor man kun har købt licensrettigheder til en teknologi," siger Martin von Haller Grønbæk.

"Hvis den ene part mener, at licensbetingelserne er blevet brudt, så kan parten godt ophæve licensaftalen. Det vil i den konkrete sag betyde, at Skype godt kan risikere at blive lukket ned, hvis en domstol mener, at licensbetingelserne er blevet brudt, og licensaftalen som følge af det så bliver ophævet."

Trukket stikket ud før

Janus Friis og Niklas Zennström har tidligere trukket stikket ud på firmaer, der ikke har overholdt visse licensbetingelser.

I 2002 trak de to iværksættere stikket ud på fildelingstjenesten Morpheus, da parterne ikke kunne blive enige om en licensaftale.

"Hele den teknologiske del af Skype ejes af Joltid. Det er nogle estiske programmører, der har siddet og programmeret peer to peer-delen, og rettighederne til teknologien bag Skype ligger altså der," siger Lars Ole Løcke, forfatter til bogen "Milliardær på Skype" om Skype-stifteren Janus Friis.

"Det ville være mærkeligt, hvis man trak stikket ud på Skype fra den ene dag til den anden, men det er set før med Morpheus, hvor 28 millioner brugere fra den ene dag til den anden ikke længere kunne tilgå tjenesten," siger Lars Ole Løcke.

Ebay kan blive nødt til at sælge tilbage

Ebay forhandler efter sigende med Skypestifterne, Janus Friis og Niklas Zennström, om at sælge Skype tilbage til stifterne.

Men grundlaget for forhandlingerne kan altså være, at det teknologiske grundlag for Skype stadig ligger i hænderne på milliardærerne Janus Friis og Niklas Zennström.

Grunden til hele tvisten kan være, at eBay har modificeret Skype-koden eller brugt den i andre af eBays patenter.

"Joltid har hævdet, at Skype har brudt licensaftalen. Som følge af det vil Joltid annullere licensaftalen (med eBay red.). Specifikt så har Joltid hævdet, at Skype ikke må eje, bruge eller modificere visse dele af koden," står der i sagsanlægget.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere