Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Sagsøger: Apple vil forhindre åbne diskussioner

Apple sagsøges for at misbruge lovgivning til at forhindre open source-diskussioner om iPod og iPhones.

Computerworld News Service: Ejeren af et it-diskussionsforum har sagsøgt Apple med anklager om, at virksomheden har udnyttet amerikanske ophavsretslovgivning til at spænde ben for en legitim diskussion af dens iTunes-software.

Søgsmålet blev indgivet mandag og kan komme til at afprøve grænserne for U.S. Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Sagen drejer sig om et open source-forsøg på at få iPods og iPhones til at fungere sammen med anden software end Apples iTunes. Sidste november krævede Apples advokater, at websitet Bluwiki.com fjernede et projekt ved navn iPodhash med anklager om, at dette projekt krænkede DMCA's ophavsretslove.

Søgsmålet blev indgivet til U.S. District Court for the Northern District of California af Electronic Frontier Foundation (EFF) sammen med advokater, der repræsenterer OdioWorks, som er det lille firma, der står bag Bluwiki. Advokaterne argumenterer, at iPodhash-diskussionerne handlede om reverse engineering af software, ikke om at krænke ophavsret, og beder domstolen om at afgøre sagen.

EFF har tidligere argumenteret i sager, at reverse engineering, der bruges til at bygge nye produkter, er lovlig under DMCA's ophavsretslove. Men denne sag er dog lidt anderledes ifølge Fred von Lohmann, som er advokat for den digitale borgerretsorganisation.

"Dette er første gang, jeg har set en virksomhed foreslå, at det krænker DMCA slet og ret at tale om at foretage reverse engineering," påpeger han. Alle tidligere sager har involveret faktiske, succesfulde reverse engineered værktøjer."

Bluwiki er en åben wiki-tjeneste, der hoster diskussionssider for mange forskellige projekter. Efter Apples brev i november, der bad om at få et særligt forum taget ned, så er tre andre fora, der handlede om en kryptografisk funktion i iTunes, også blevet fjernet fra Bluewiki.

Blokering siden 2007

Open source-udviklere har arbejdet på at bryde nogle kryptografiske mekanismer, der har været brugt i iTunes siden 2007.

På det tidspunkt introducerede Apple for første gang en særlig operation i sine produkter, kaldet checksum hash, for at sikre at Apples udstyr kommunikerer med iTunes og ikke andet software end Apples eget.

Udviklere reverse engineered Apples checksum-mekanisme, men sidst i 2008 introducerede virksomheden en ny version af denne krypterende teknik sammen med iPod Touch og iPhone. Og det var dette, der blev diskuteret, da Apple indgav sin anmodning om at få forumet lukket.

Ifølge EFF og OdiWorks arbejdede iPodhash på at få iPod og iPhone til at fungere sammen med anden software såsom Winamp eller Songbird, og at dette arbejde ville hjælpe brugere af iPod og iPhone, som kører Linux, da Apple ikke udgiver en version af iTunes til Linux.

Men i et brev fra 17. december til EFF skriver Apples advokatfirma, at EFF "tager fejl", hvis organisationen antager, at denne teknologi kun bruges til autentifikation af iTunes-softwaren. Arbejdet truer ifølge brevet også Apples FairPlay-system til beskyttelses af ophavsret.

Apple har ikke svaret på anmodninger om at kommentere søgsmålet.

I et interview mandag siger stifter af OdioWorks Sam Odio, at han tror, at iPodhashs chefudvikler, som bruger pseudonymet Israr, vil tage diskussionen op igen, hvis OdioWorks og EFF vinder sagen.

"Det var lovligt, det som ham her var i gang med," fastslår Odio.

"Han forsøgte bare at reverse engineer Apples produkter for at få dem til at fungere sammen med Linux og anden tredjepartssoftware."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere