Artikel top billede

Sun kæmpede hårdt med økonomien inden Oracle

Rygterne, om at Sun Microsystems var til salg, fik selskabets omsætning til at falde hele 20 procent viser de knyeste kvartalstal.

Computerworld News Service: Sun Microsystems offentliggjorde et brat fald i omsætning i tredje regnskabskvartal, idet virksomheden kæmpede med den usikre fremtid og den globale finanskrise.

Rapporter om at Sun var til salg, begyndte at se dagens lys midt i marts, og analytikere spekulerede, at rygterne ville forstyrre virksomhedens muligheder for at indgå aftaler i slutningen af kvartalet, som endte 29. marts. IBM var den første bejler, men det endte med, at Oracle for to uger siden løb med Sun for 41,8 milliarder kroner.

Suns offentliggjorde tirsdag, at omsætningen for kvartalet blev på 14,73 milliarder kroner, hvilket udgør et fald på 20 procent i forhold til samme kvartal året før og ligger under de 16,14 milliarder kroner, som finansanalytikerne ifølge Thomson Reuters havde forventet. Salgstallene for Suns x86-servere, som ellers havde udgjort et vækstområde for virksomheden, faldt også for første gang.

Virksomhedens nettounderskud lå på 1.135 millioner kroner eller 1,52 kroner per aktie, hvilket er større end sidste års underskud på 192 millioner kroner eller 0,23 kroner per aktie. Tallene for i år inkluderer en omstruktureringsudgift på 260 millioner kroner, der hovedsagelig har at gøre med de 5-6.000 fyringer, som Sun offentliggjorde i november.

Suns ledelse kommenterede ikke kvartalet i virksomhedens pressemeddelelse, og virksomheden afholdte ikke sin sædvanlige pressekonference for at diskutere regnskabet antageligt på grund af det forestående opkøb.

Virksomhedens økonomiske resultater har været ujævne de sidste adskillige år, og for nylig har Sun kæmpet hårdt for at få højere salgstal og overskud. Men Sun har nu offentliggjort underskud i fire ud af de sidste fem kvartaler, og virksomhedens omsætning er samtidig faldet hver gang.

Sun har adskillige finansielle virksomheder blandt sine største kunder og blev således ramt tidligere end de fleste af recessionen. Virksomheden havde efter sigende søgt efter en køber i adskillige måneder, før Oracle kom på banen 20. april og meddelte at ville købe virksomheden.

Før det var der rygter om, at Sun var tæt på at blive opkøbt af IBM, men at forhandlingerne brød sammen på grund af uoverensstemmelser over prisen og muligvis andre betingelser.

Oracle får hænderne fulde

Oracle blev af nogle set som en usandsynlig redningsplanke på grund af virksomhedens fokus på software, og der er rejst spørgsmål om, hvad Oracle planlægger at gøre med Suns hardwareforretning, når handlen lukker til sommer.

Nogle analytikere forventer, at Oracle vil afhænde Suns server- og chip-forretninger, mens andre mener, at virksomheden kan bruge dem til at bygge mere high-end-databaseapplikationer i stil med Oracle Database Machine, som virksomheden sidste år designede sammen med Hewlett-Packard.

Oracle har udtalt at være mest interesseret i Suns Java- og Solaris-forretninger. Virksomheden har også udtalt at ville handle hurtigt for at få Suns forskellige forretninger til at give overskud, hvilket, visse analytikere mener, kan betyde op mod 10.000 fyringer.

Nogle af Suns hovedvækstområder svigtede i virksomhedens sidste regnskabskvartal. Udover faldet i x86-salget, steg salget af Suns CMT (chip multithreading) Niagara-servere, som ellers have solgt godt, med kun tre procent, oplyser virksomheden.

Det samlede softwaresalg steg med 28 procent i forhold til året før, og virksomhedens open storage-produkter oplevede et stærkt kvartal. Men Suns kerneforretning med Sparc Server var nedadgående, og det samlede serversalg faldt med 26 procent.

"Der var nogle få produktkategorier, der havde succes i dette kvartal," siger analytiker hos Gartner George Weiss. Han forklarer det ringe resultat med verdensøkonomien, usikkerheden skabt af opkøbet og at konkurrenterne har udnyttet denne usikkerhed til at gå efter Suns kunder.

"Oracle får hænderne fulde med i det mindste at forsøge at få vendt udviklingen for nogle af disse produktkategorier," siger Weiss.

"Kunderne får nok ikke noget klart billede af, hvordan Oracle har tænkt sig at integrere Suns produkter, og hvilke produkter virksomheden vil afhænde, før et halvt til et helt år efter opkøbet er kommet overstået," vurderer han.

Weiss hører til de, der mener, at Oracle vil bruge Suns hardware til at bygge højt ydende database- og datawarehousing-udstyr, der "overgår de almindelige serverdele på markedet." Det står endnu ikke klart, om dette udstyr bliver med x86-processorer eller de nyere Niagara CMT-chip.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere