Artikel top billede

Sushien er spist og champagnen er gemt væk. De glade iværksætterdage er slut. Foto: Ming Ou Lü

Iværksætteriet har trange kår blandt studerende

Der var ikke den store gejst at spore hos ph.d.-studerende på DTU, da der var iværksætter-event på universitetet. Kun få har tænkt sig at starte egen virksomhed.

Festen er slut og maden er spist. Trods danske succes-historier som Skype, Giga og Navision er de unge studerende, der skal følge op på den danske innovationshistorie i tvivl om, de nu vil satse butikken i disse nedgangstider.

Knap tredive ph.d.-studerende var samlet for at høre på de udfordringer, der venter, når man starter virksomhed. Men efter foredragene stod de unge ikke ligefrem på spring for at registrere deres nye firma og gå i gang med sælge en ny computerchip eller et nyt softwareprogram.

"Jeg tænker ikke så meget på, hvad det er for et produkt, jeg skal ud og sælge, men snarere, at jeg vil gøre noget for samfundet," fortæller en ung mand til herren med det grå jakkesæt, som forsøger at forklare den unge mand, hvad der skal til for at deltage i iværksætter-turneringen Venture Cup.

Ikke til salg for mammon

Den unge mand, som hedder Kai Heussen, er ph.d.-studerende ved institut for elektroteknologi på DTU, og han har det ikke godt med at markedsføre sine ideer som produkter. Det ligger fjernt fra hans idealer om at gøre noget for samfundet, men samtidig erkender han dog, at der skal penge til for at realisere hans ideer.

"Eventet giver en idé om, hvad der skal til for at omsætte din forskning til handling," fortæller Kai Heussen.

En af de mere håbefulde unge deltagere i arrangementet er Arshad Saleem. Han har modsat mange andre af sine medstuderende fået blod på tanden og mener at have fået bedre styr på, hvad der egentligt skal til for at starte virksomhed.

"Jeg er i gang med at lave digitale kontrolsystemer til energiindustrien, og eventet har helt klart åbnet mine øjne for, hvad der kræves for at starte virksomhed. Jeg overvejer meget mere seriøst at starte min egen virksomhed," siger Arshad Saleem, der er ph.d.-studerende på elektroteknologi-instituttet på DTU.

Ventureselskaberne mangler penge i krisetid

At eventet giver nogle ideer om, hvad det at starte forretning kræver, kan man se ud fra programmet. Her er en række folk fra venturekapital-branchen, der netop skal omsætte ideer til produkter. Og her er juridisk rådgivning omkring patenttegning og de faldgruber, iværksættere skal passe på, når de forvandler deres tanker til penge.

Men det er ikke ligetil for de unge forskere at omdanne sig til fremadstormende erhvervsfolk. Det er noget, der kræver businessplaner og overtalelsesevner.

Kvinden, som de unge skal overtale, hedder Ulla Brockenhuus-Schack. Hun er managing partner i venturekapital-selskabet Seed Capital, og i disse krisetider mener hun, at ventureselskaber er mere påpasselige med pengene.

"Situationen er katastrofal for de små iværksættere. De penge, der er på markedet, bruges på at beskytte eksisterende investeringer frem for at satse på nye forretninger," siger Ulla Brockenhuus-Schack.

Det sikre karrierevalg

Det er ikke alle unge, der er lige begejstrede for at følge rådet med at starte egen virksomhed.

"Det er rigtigt svært at skulle etablere sit eget navn og brand inden for konsulentvirksomhed. Her kræver det lidt erfaring først, og hvem vil købe rådgivning af et nystartet firma?" kommer det retorisk fra Zaza Nadja Lee Hansen, ph.d.-studerende ved institut for Planlægning, Innovation og Ledelse ved DTU.

Netop it-branchen har et fortrin, når helt grønne studerende skal ud og sælge et softwareprodukt, mener John Heebøl, der er en af foredragsholderne ved eventet.

"It-branchen er rigtig god for opstartsvirksomheder, da startkapitalen for dem ikke behøver at være så stor. Det eneste, en sådan virksomhed kræver, er nogle computere og nogle skarpe hoveder," siger John Heebøl, underviser og centerleder i entreprenørvirksomhed ved DTU.

Og de unge håbefulde skal bare kaste sig ud i iværksætteriet, for ifølge en af de største danske filosoffer er det her, at den virkelige livsglæde findes.

"Skulle jeg ønske mig noget, da ville jeg ikke ønske mig rigdom eller magt, men mulighedernes lidenskab. Det øje som overalt, evigt ungt, evigt brændende ser muligheder. Nydelsen skuffer, muligheden ikke," skrev Søren Kierkegaard.

Men selv Kierkegaard må tale for døve øren, når finanskrise og manglende iværksætterlyst rammer nutidens ungdom.

Rådet fra Søren Kierkegaard kan være fint nok, men det kræver en del mod fra de studerende, hvis de vil bruge deres ungdomsår på at starte egen virksomhed i denne tid og følge mulighedernes lidenskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere