Artikel top billede

USB 3.0 er her, og gaspedalen er trykket helt i bund

De første USB 3.0-chips har set dagens lys. Teknologien er ny, og hastigheden ganget med 10, men der skal stadig høvles knaster af. Her kan du læse, hvordan USB 3.0 virker.

USB 3.0 bliver en revolution både teknisk og praktisk.

Bagud-kompabilitet har været en hjørnesten i udviklingsarbejdet med USB 3.0, men det er også det eneste, standarden har til fælles med den nuværende standard.

Der er ikke bare tale om en overclock'et version af USB 2.0. USB 3.0 er nemlig i bund og grund PCI Express 2.0 gennem et kabel.

Det er således tale om nytænkning, og det kommer til at gå hurtigt, rigtig hurtigt. Topfarten bliver på 500 megabyte pr. sekund.

Så går det for alvor løs

Efter mange tovtrækkerier og begyndende kaos har elektronik giganten NEC nu annonceret verdens første host controller chip til USB 3.0, også kendt under tilnavnet SuperSpeed USB.

Allerede fra næste måned bliver det i princippet muligt for producenterne at begynde arbejdet med at bygge den superhurtige overførselsstandard ind i deres udstyr. I løbet af juni har NEC chip-grejet klar.

Firmaet har nemlig fortalt, at de er i fuld gang med at producere et mindre parti prøve-chip, som producenterne kan eksperimentere med i deres udviklingsarbejde.

I løber at tredje kvartal forventer NEC så, at det for alvor går løs med produktionen.

Og den nye udgave af den gamle de facto standard til tilkobling af udstyr ser lovende ud. Det, der springer mest i øjnene, er hastigheden.

Overførselshastigheden bliver nemlig op til 10 gange hurtigere, end den vi kender i dag. Det betyder, at vi springer fra 480 Mb/s til 5Gb/s. Derved overhaler USB-standarden HDMI som den high-speed-standard, der kan aflevere flest data pr. sekund. HDMI har en hastighed på 3,4 Gb/s.

Arkivering af data i dette tempo har dog krævet en række hardware-ændringer.

Federe kabel

Kablet bliver en ny skærmet og meget tykkere udgave end den, som version 2.0 anvender.

Afskærmning er helt nødvendig for at undgå interferens, som forstyrrer signalet og derved ikke gør det muligt at få en gennemstrømning på 5 Gb/s. Det er ikke muligt at få SuperSpeed gennem et almindeligt USB 2.0-kabel.

På grund af bagud-kompabiliteten bliver det dog stadig muligt at bruge sine eksisterende USB 2.0-enheder via en USB 3.0-port, men kun med hastigheder på op til 480 Mb/s.

Kablets længde vil også blive reduceret. I USB-version 1.1 var den maksimale kabellængde tre meter. Version 2 forøgede denne længde med to meter. I version 3 skæres længden igen ned til tre meter.

På grund af bus-arkitekturen kan SuperSpeed USB afvikle både USB 2.0- og 3.0-enheder samtidig

I praksis betyder det, at en ny computer med en USB 3.0-port, der bruger Windows XP som styresystem, ikke mister USB-funktionaliteten, bare fordi operativsystemet kun understøtter USB 2.0. Det vil stadig virke, bare med USB 2.0's 480 Mb/s.

Data begge veje samtidig

En anden forbedring i version 3.0 bygger på, at der er separate linjer til at modtage og sende data med.

Det giver muligheden for at skrive og læse data samtidig. I version 2.0 har man kun halv duplex, hvilket betyder, at der ikke kan overføres data i begge retninger på samme tid.

Producenterne af håndholdte enheder, mobiler og digitale kameraer benytter sig ofte af såkaldte mini eller mikro-tilslutninger til USB. Brugerfladen er dog opfundet af producenterne, og der er ingen standard på området. Derfor i øjeblikket heller ingen mini USB 3.0 tilslutningsmuligheder.

Til gengæld gør version 3.0 det muligt, at tilføre de tilkoblede enheder mere end dobbelt så meget strøm.

Linux, Microsoft og Apple er på vej

Operativsystemets understøttelse er naturligvis en nødvendighed for at få hastigheden op.

Microsoft er ret begejstrede for USB 3.0, og standarden bliver helt sikkert supporteret i Windows 7, selvom understøttelsen nok først vil komme i forbindelse med en Service Pack og ikke i den første udgave.

Understøttelse i Vista er ligeledes mulig, men det bliver næppe en realitet, fordi Windows 7 inden da vil have erobret den platform.

Der arbejdes i det små på at tilføje USB 3.0-understøttelse til Linux.

Der kommer dog nok til at gå noget tid, før der for alvor bliver sat skub i udviklingen. Det skyldes, at USB 3.0-specifikationerne nok er offentlige, men informationer om Intels reference-design til USB 3.0 er ikke umiddelbart tilgængelige og slet ikke uden, at der underskrive en aftale om tavshed, en såkaldt non-disclosure agreement, hvilket harmonerer dårligt med open source-folkets måde at arbejde på.

Apple er ikke kommet med nogen offentlige planer for deres arbejde med standarden, men mon ikke der arbejdes på højtryk bag facaden. USB-tilslutningen er som bekendt fundamentet i de fleste af firmaets produkter.

Uanset hvilket operativ, der vælges, kommer der til at gå en rum tid, før hastigheden kan skrues op til de 5 Gb/s.

Der skal først sparkes en del USB 2.0-produkter ned af hylderne, og så vil selve implementeringen i hardware-produkter og understøttelse i software-koderne tage tid. Det gjorde det med de øvrige udgaver af USB, og det billede vil helt sikkert tegne sig igen.

Udstyr, der understøtter standarden, kommer formentlig først i 2010.

Overhalet indenom

I nær fremtid kan den kablede version af USB dog risikere at blive sendt på pension.

Der arbejdes nemlig sideløbende med en trådløs udgave af den populære brugerflade, som kaldes Wireless USB (WUSB).

Det bliver ikke på hastigheden, at WUSB skal vinde slaget. Farten er på en god dag den samme som for den kablede USB 2.0-standard.

Den indlysende fordel er naturligvis fraværet af kablet.

Der er fremlagt en standardbeskrivelse kaldet Certified Wireless USB 1.0, men antallet af produkter er meget begrænset og de trådløse USB-produkter er langt fra slået igennem endnu, hvilket i stort omfang tillægges den høje pris på den chip, der skal sende og modtage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere