Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Yuri Milner.

Russisk Facebook-køber: Sociale sites slår e-mailen

Ruslands største net-investor, Yuri Milner, følger med milliard-investering i Facebook i kølvandet på russiske rigmænd, der investerer deres mange penge i vestlige ikoner. Se hvorfor her.

Den russiske investor og finansmand Yuri Milner er en diskret herre - i hvert fald når det gælder hans mange forretningsmæssige manøvrer.

Det kom derfor også som et lyn fra en klar himmel, da Yuri Milner og hans Moskva-baserede erhvervs-konglomerat, Digital Sky Technologies, i sidste uge smækkede 1,1 milliard kroner på bordet for en ejerandel på under to procent i amerikanske Facebook.

Som vi alle ved, er Facebook blevet til fænomen inden for sociale websites. Derfor har det da også vakt opsigt, at Yuri Milners selskab åbnede sit første website for få uger siden - altså ganske kort tid inden milliard-investeringen i Facebook.

Det er der dog en grund til. Yuri Milner mener nemlig, at for mange oplysninger om hans investeringer og ideer til offentligheden er skadelig for hans forhandlings-position, når han køber op.

"Men hver gang vi har ønsket at købe noget, har sælgerne kigget nærmere på vores tidligere handler, hvorefter prisen er steget," har han tidligere sagt ifølge Financial Times som begrundelse for, at han ikke har ønsket den store synlighed på internettet.

Opkøb er hans hjemmebane

Opkøb er Yuri Milners hjemmebane.

Sammen med Digital Sky Technology-partnere Gregory Finger har han i de seneste år investeret op mod en milliard dollar i investeringer i omkring 30 østeuropæiske internet-selskaber.

De tæller et af Ruslands mest populære websites, Mail.ru, Ruslands største job-site, flere sociale netværks-site samt et Facebook-lignende russisk site, Vkontake.ru.

Ifølge hans egen vurdering sidder de selskaber, som Digital Sky Technology ejer, på omkring 40 procent af det russiske marked for internet-annoncering.

Han har dermed for alvor fået kørt kanonerne i stilling til den vækst, som alle venter er på trapperne på det russiske marked. Kun omkring hver tredje russer er endnu på nettet, men alligevel er markedet allerede nu blandt de største i Europa efter store lande som Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Ifølge The Times ser Yuri Milner klare tegn på internettets udvikling i Rusland, hvor han har en klar ide om, hvor brugerne, trafikken og pengene ligger.

For mens man i Vesten er vokset op med emailen, vokser Rusland nu op med de sociale tjenester, mener han.

"Mange russere bliver i disse år online for første gang. Mange får aldrig en email-adresse, men går i stedet direkte til de sociale tjenester," siger han til Times.

"Denne udvikling giver os grund til at mene, at Facebook vil blive et af verdens mest værdifulde internet-selskaber," siger han.

Facebook har i dag omkring 200 millioner loyale brugere, men selskabet har endnu ikke fundet nøglen til, hvordan det skal profitere på de mange brugere.

Nye tider for de sociale sites venter

Yuri Milner mener, at det snart vil ændre sig.

" Vi ser et fundamentalt skifte på denne problemstilling i Rusland netop nu. Alle vores (DST. red) forretninger er profitable, og vi tror, at annonce-forbruget er på vej til at ændre sig. Google indledte denne revolution, og de sociale netværk vil føre den videre. Sociale netværk vil i fremtiden tillade langt mere målrettede annoncer," mener Yuri Milner.

Han har dog også blik for andre indtjenings-kanaler, som han med succes har arbejdet på i Rusland.

"Når først folk er inde, kan du opkræve penge," lyder hans simple doktrin.

På et af DST-site betaler brugerne for eksempel for ikke at blive forstyrret af en sand syndflod af opdateringer. På en anden betaler flere millioner brugere et lille beløb for at blokere spam fra andre brugere, der logger ind gratis.

Yuri Milner har ikke fået plads i Facebooks bestyrelse og med en ejerandel på under to procent har han ingen reel magt til at føre Facebook i nogen ny retning. Han kan blot rådgive, foreslå og ellers læne sig tilbage og håbe, at pengene kommer rullende.

USA i dag. Rusland i morgen

Yuri Milner er ud af akademisk familie og studerede i sin ungdom partikel-fysik, hvorefter han i en periode arbejdede for det russiske videnskabs-akademi. Dernæst flyttede han til USA for at læse videre, hvorefter han blev ansat i den nu fængslede oligark Mikhail Khodorkovskys Menatep-bank.

Det var læsningen af en række artikler fra Morgan Stanley-analytikeren Mary Meeker, der fik Yuri Milner til at beslutte sig for at etablere russiske pendanter til Yahoo, eBay og Amazon.

Efter dotcom-boblen, fusioner og opkøb, etablerede han sammen med sin partner Gregory Finger i 2005 Digital Sky Technology, der i dag også har investeringsbanken Goldman Sachs og Arsenal-medejer Alisher Usmanov i ejerkredsen.

Selskabet kontrolleres af Milner og Finger, som har arbejdet efter en aggressiv investerings-strategi med vægt på en ide om, at det, der virker i USA i dag, vil virke i Rusland om nogle år.

Om den teori holder stik, vil tiden vise. Sikkert er det blot, at Yuri Milner har flere penge, der ligger samme sted, hvor den første milliard kroner kom fra.

Og mange af dem er han villig til at investere.

Se interview med Yuri Milmer og Mark Zuckerberg






Se interviewet fra
YouTube med Yuri Milmer
og Mark Zuckerberg
herunder:





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere