Artikel top billede

Ny WiFi-standard skal give trådløse netværk et boost

Den kommende WiFi-standard, 802.11n, forventes at blive godkendt i næste måned og vil blandt andet muliggøre langt højere hastigheder på de trådløse netværk.

I næste måned forventes det, at der bliver sat endeligt punktum for godkendelsen af den nye WiFi-standard, 802.11n, der har været undervejs i omkring syv år.

Allerede nu understøtter meget af det udstyr, der findes, den nye standard, og med den endelige godkendelse kan nye netværks-investeringer hurtigt komme på tale i mange virksomheder og private hjem.

802.11n understøtter nemlig hastigheder på op til 600 Mbit/s, mens man med forgængeren 802.11g maksimalt kan nå op på 54 Mbit/s.

Gunnar Hansen, netværkschef på Syddansk Universitet, er en af de personer, der har store forventninger til den nye standard.

"Den større båndbredde ser vi frem til, for det er jo et problem, hvis du har et auditorium med 200-300 mennesker, som samtidig gerne vil bruge det (nettet, red.). Med den eksisterende standard kan du have svært ved at give den enkelte en tilfredsstillende hastighed," forklarer Gunnar Hansen.

"Vores nuværende leverandør har i et stykke tid kunne tilbyde komponenter efter den foreløbige standard, og det har vi bestilt et par stykker af til afprøvning før sommerferien, men jeg tror ikke, at det er kommet endnu. Men det er helt klart, at vi vil afprøve, hvordan det fungerer."

Store forventninger til salget

Forventningerne den til nye standard har da også medført, at de generelt faldende WLAN-investeringer bliver delvist opvejet af stigende n-investeringer.

En rapport fra analysefirmaet Dell'Oro viser, at mens de generelle investeringer faldt med 11 procent fra første kvartal 2008 til første kvartal 09, så steg n-investeringerne med fire procent.

En rapport fra ABI Research har også tidligere forudset en markant vækst i salget af 802.11n-udstyr i de kommende år.

"Salget af forbrugerorienterede 802.11n WiFi-access points forventes at vokse dramatisk over de næste fem år, fra omkring seks millioner i år til 88 millioner i 2013," skrev ABI Research i rapporten.

Bærbare computere driver efterspørgslen

Den nye WiFi-standard gør det ifølge Wifi Alliance til en mere behagelig oplevelse at streame HD-video, spille grafik-tunge online-spil og overføre billeder, musik og mere over det trådløse netværk.

"Der er et konstant stigende behov for båndbredde, så hvis den nye standard forbedrer kapaciteten, vil der blive taget imod den med kyshånd," lyder det fra teleanalytiker Brian Troelsen, IDC.

"Der er klart en mobilitets-trend, når vi for eksempel kigger på salget af bærbare kontra stationære pc'er. Lige nu er det omkring 80/20 til de bærbare for nyindkøb, og det i sig selv driver jo efterspørgslen efter trådløse netværk," forklarer han.

Krav om trådløst netværk

På Syddansk Univrsitet, der har cirka 250 access-points fordelt på universitets forskellige lokationer i Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg og Slagelse, kører det trådløse netværk i øjeblikket på den eksisterende b/g-standard. Det betyder en maksimum-hastighed på 54 Mbit/s.

I takt med at internettet spiller en stadig større rolle i undervisning, stiger kravene til netværket dog også, og derfor ser Gunnar Hansen frem til 802.11n-standarden.

"Hvis det i en undervisningssituation forventes, at alle kan bruge det, skal det også kunne leveres."

"I dag er ikke et krav, men fremover vil mange undervisere måske forvente, at alle 20 studerende kan bruge nettet, og så skal vi selvfølgelig kunne levere varen," lyder det fra netværkschefen.

Det er IEEE, der skal foretage den endelige godkendelse af 802.11n, men allerede nu har WiFi Alliance, der står bag udarbejdelsen af standarden, garanteret, at den nuværende 'Draft 2' stort set vil være identisk med den endelige standard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere