Artikel top billede

Otte år gammel sårbarhed i Linux-kernen opdaget

En sårbarhed i Linux-kernen, der strækker sig otte år tilbage i tiden, er blevet fundet. Det bliver en stor opgave at få opdateret alle berørte systemer, vurderer en sikkerhedsekspert.

En sårbarhed, der har eksisteret i Linux-kernen siden 2001, er nu blevet opdaget af to sikkerhedsfolk fra Google.

Sårbarhedsdetektiverne skriver på deres blog, at "Hullet findes i alle versioner af kernerne 2.4 og 2.6 og arkitekturer siden 2001."

Sårbarheden giver en på-logget bruger mulighed for at eskalere sine rettigheder med efterfølgende mulighed for at overtage systemet.

Som enkeltstående fejl er den ikke kritisk, men i kombination med andre sårbarheder på en server, eksempelvis introduceret gennem webserver-software, kan den være et stort problem, fortæller en dansk sikkerhedsmand.

"Det er ikke en sårbarhed, der er 'remote', det vil sige, at det ikke er en sårbarhed, der kan udløses uden videre. Man skal være logget på systemet som bruger for at kunne tildele sig selv højere rettighedsstatus," fortæller sikkerhedsekspert i CSIS, Peter Kruse.

Han fortæller samtidig, at der er tale om en kritisk fejl, der vedrører et hav af brugere.

Spreder sig som ringe i vandet

Et af problemerne med denne type fejl er nemlig, at den ligger i selve kernen, og derfor vil mange distributioner være ramt.

"Hvis der opstår en fejl på kerne-niveau, bliver den nedarvet til nye versioner, og derfor kan den sprede sig rigtig bredt."

"Fejlen er ret nem at rette for programmørerne, men det kan blive en udfordring at få alle de berørte brugere til at opdatere deres software, netop fordi den rammer så bredt," siger han.

"Der findes proof of concept-software, der udnytter hullet, derfor bør man opdatere systemerne, ikke mindst, hvis man har mange brugere med begrænsede rettigheder," lyder det fra Peter Kruse.

Teknisk set er der tale om en NULL pointer-fejl, og denne type fejl ser man jævnligt. Men det er trods alt sjældent, at man ser, at fejl lever i otte år.

"Det er vist noget af det længste, jeg har oplevet," siger Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere