Artikel top billede

It-giganter kæmper om retten til cloud-standard

Lige nu kæmper amerikanske cloud-udbydere om retten til at sætte standarden i skyen, To danske cloud-eksperter vurderer, at software-standarder i skyen er mere end tvivlsomme.

Varm luft har det med at stige til vejrs og blive til skyer.

Og selv om cloud computing stille og roligt er ved at blive en etableret del af mange virksomheders it-infrastruktur, er der stadig en del varm luft omkring dataskyernes standarder, som langtfra er på plads - og måske aldrig kommer det.

Senest har The Open Group skudt underafdelingen Cloud Work Group på banen for at være en form for standard-enhed, der skal fungere som en rådgivnings- og vejledningsorganisation i fremskyndelsen af egentlige cloud-standarder.

"Cloud-gruppen er helt nystartet, så det er stadig uklart, hvem der går med i projektet. Men det bliver interessant at se, om Open Group kan opnå samme position, som den har indenfor arkitektur, hvor den er meget dominerede," lyder vurderingen fra sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting, som både via sit arbejde og fritidsprojektet cloudsecurity.dk har arbejdet en del med cloud-sikkerhed.

Han forklarer, at lige nu er standarder i skyen det vilde vesten, hvor store amerikansk cloud-udbydere som Amazon, Rackspace, GoGrid og til dels SaaS-leverandøren Salesforce sætter dagsordenen.

"Der findes ikke standard cloud-teknologier eller produkter, så alle cloud-udbydere udvikler hver deres tjenester eller ændrer og tilpasser på de eksisterende platforme […] Nogle af de store markedsledere vil komme til at fungerer som den "standard", de øvrige leverandører vil sammenligne sig med," siger Carsten Jørgensen.

Standarder er standard-snak

Projektleder Frederik Orellana fra Niels Bohr Instituttet arbejder med grid og cloud computing og har tilbragt en del år i Schweiz, hvor han blandt andet arbejdede i forskningscenteret CERN.

De store kan sabotere standard-arbejde

Han har fulgt cloud-udviklingen på tæt hold, og mener ikke, at der vil komme store, forkromede cloud-standarder.

"Man kan jo heller ikke bare migrere fra Microsofts SQL-server til IBM's DB2 ved tryk på en knap, selv om SQL er standardiseret. Det samme gælder i skyen, hvor det vil være meget komplekst at udvikle en standard til hele software-stacken," siger Frederik Orellana.

Samtidig understreger han, at standarder snarere er i cloud-kundernes interesse frem for at stå på de nuværende og fremtidige cloud-spilleres ønskeliste.

"Hvis de helt tunge it-drenge skal ind i cloud-computing, kan de jo ikke sælge deres konsulent-ydelser, når kunderne bare kan shoppe rundt i de billigste skyer. Deres incitament for at medvirke i et standardiseringsarbejde kunne derfor være at sabotere en eller flere cloud-standarder med snak og mere snak," siger forsker Frederik Orellana.

Oplagt standardudfordring

Han synes, at al snakken om cloud-standarder lyder som salgsgas fra "de store drenge" frem for et egentligt stykke arbejde, der vil komme kunderne til gode.

"Vi har også set den slags forsøg inden for grid-computing i de seneste 10 år, uden det har ført til meget," forklarer han.

Carsten Jørgen fra Devoteam Consulting slår dog fast, at inden for visse områder vil standardisering være absolut påkrævet, hvis kunderne skal lokkes med op i skyen.

"Lige nu kan cloud-kunderne langtfra altid overvåge deres performance i skyen, men det er i stedet fuldstændig leverandør-afhængigt. Derfor er overvågning i skyen en oplagt standardudfordring," siger Carsten Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere