Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

10 år efter: Hvad skal ITEK nu?

Interview: Godkendt, men blikket må også rettes indad, når det gælder ITEK's indsats i de seneste 10 år, siger Jørgen Lindegaard, som stod fadder til ITEK.

Skal ITEK de næste 10 år blive ved med at skose det offentlige og anbefale veje til vækst for dansk erhvervsliv?

Ja, og mere til. Sådan lyder det fra Jørgen Lindegaard, som i sin tid stod fadder til branchefællesskabet ITEK. For i dag kan han se masser af plads til forbedringer i de fire forskellige sektorer, han var med til at smede sammen.

Den lange forkortelse, ITEK, står for it-, tele-, elektronik- og kommunikationsindustrien, der i sin tid blev skabt som en del af et strategiskifte i Dansk Industri, der ville være mere medlems- og netværksorienteret.

ITEK blev dannet med top-lederen Jørgen Lindegaard for bordenden i bestyrelsen. Lindegaard var blandt andet i
1999 med til at formulere den såkaldte Dybkjær-rapport "Det Digitale Danmark" sammen med den radikale politiker Lone Dybkjær.

Har nået mange mål

Jørgen Lindegaard er ikke længere en del af it- eller telesektoren.

Nu sidder han som koncernchef i den store ISS-koncern, og han er stadig medlem af Dansk Industris bestyrelse.

Han har fulgt ITEK's arbejde fra sidelinjen, siden han kom hjem til Danmark, efter han forlod toplederjobbet hos SAS i Stockholm.

Langt hen ad vejen mener Jørgen Lindegaard, at de mål, som blev opstillet i rapporten "Det Digitale Danmark", er tæt på at være opfyldt.

"Når man læser den nu, så synes jeg godt, at man kan sige, at mange af de ting, vi skrev om, er blevet gennemført," siger han.

Han tilføjer, at det så kan diskuteres, om det er ITEK, industrien eller samfundsudviklingen generelt, der har æren for det.

Aktører skulle samles

Jørgen Lindegaard fortæller, at målsætningen var at få fokus på de muligheder, der ligger i teknologien.

"Et af vores helt store ønsker var et større fokus og samling på de mange forskellige aktører, så vi kunne påvirke udviklingen," siger han.

Han forklarer, at det også var grunden til, at initiativtagerne valgte at satse på et branchefællesskab i Dansk Industri.

Her halter det for ITEK

"Det handlede nok så meget om, at Dansk Industri er en magtfaktor, når det drejer sig om at få indflydelse. Så kan man kalde det lobbyarbejde, eller man kan kalde det at få fokus på en branche," siger Jørgen Lindegaard.

Roserne til trods er der stadig flere områder, hvor Lindegaard mener, at ITEK måske har en rolle i fremtiden.

"ITEK har ikke skabt større kvalitet i de ydelser, der bliver leveret. Der er stadig huller i mobilnettene, der er stadig udfald på forbrugerelektronikken, det er stadig utrolig svært og dyrt at få sin datakommunikation over grænserne," siger Jørgen Lindegaard og tilføjer:

"Der er et kvalitets- og forbrugerelement, som skal i fokus. Når man siger, at det er ti år siden, at vi for alvor satte brugeren i centrum, så er teknologien stadig for besværlig, der er for mange fejl, og det er for kompliceret."

I samlet flok

Når det kommer til ITEK's fremtidige rolle, så er Jørgen Lindegaard hurtig til at udpege flere områder, hvor brancheorganisationen stadig har vigtige opgaver.

"ITEK skal stadig være det sted, hvor flest muligt kan gå i samlet flok til politkere, offentlige myndigheder og for eksempel kommuner, der har noget at gøre med opstilling af mobilmaster," nævner Jørgen Lindegaard som eksempel.

Han håber, at ITEK kan være med til at forhindre en kæmpe udbygning af parallelle net, være et forum for diskussion af 4G-telefoni og endelig være et forum, hvor der kommer en seriøs diskussion med politikerne om kommende licenser på teleområdet.

Jørgen Lindegaard og Lone Dybkjærs arbejde med "Det Digitale Danmark" har været med til definere ITEK's arbejde lige siden.

Med en stribe rapporter og senest en ny digital mission har ITEK forsøgt at presse skiftende regeringer til at fokusere på Danmarks muligheder for vækst.

Seneste skud på stammen er ITEK's nye digitale mission og oplæg til regeringen "Digital Mission: Anbefalinger til et teknologisk effektivt Danmark."

Brug for offentlig indsats

Den nye mission rummer målsætninger og anbefalinger på syv hovedområder.

De syv anbefalinger skal ifølge ITEK blandt andet ses som et indspark til debatten i regeringens Højhastighedskomite.

ITEK's nuværende formand, Jesper Brøckner, som er administrerende direktør i Telia Danmark, mener, at ITEK de næste 10 år i høj grad skal fortsætte på samme kurs som hidtil, som ifølge Telia-direktøren har givet gode resultater.

Han mener, at der i det nuværende økonomiske klima er behov for en indsats fra det offentlige.

Han peger på ITEK's nyeste udspil: Den digitale mission.

Blandt de ting, ITEK-formanden fremhæver som muligheder for Danmark, er eksempelvis trafik-teknologi og digitalisering af sundhedsvæsnet.

It-kompetencer skal i front

Jesper Brøckner mener, at det er helt afgørende at regeringen og hele det offentlige system gør en indsats på trods af den økonomiske afmatning.

"Jeg hører gruopvækkende historier fra iværksættermiljøet, hvor folk får at vide af deres bank, at de skal gå ud og få sig et job i stedet for at starte virksomhed. Det er jo de virksomheder, som vi skal leve af i fremtiden," lyder det fra Jesper Brøckner, der også mener, at det er afgørende, at politikerne gør en større indsats for at styrke it-kompetencerne i befolkningen.

"Der er 40 procent af befolkningen, som ikke kan vedhæfte en fil i en mail eller foretage en Google-søgning," konstaterer han og tilføjer, at der skal gøres en indsats i hele uddannelsessystemet for at rette op på det.
Når det gælder ITEK's fremtidige arbejde, så peger Jesper Brøckner på, at der fortsat er et behov for at skubbe til den politiske debat. Det, mener han, fremgår tydeligt, hvis man har fulgt forårets debat om multimedieskatten.

"Samtidig med, at der blev lavet en Højhastighedskommission så lavede skatteministeren en beskatning af hjemmearbejdspladser. Så der er stadig et godt fundament for at blande sig i den it-politiske debat," siger Jesper Brøckner.

I fremtiden håber Jesper Brøckner også, at 10-årige ITEK kan få et tættere samarbejde med den næsten 100 år gamle forening IT-Branchen.

Han ser dog ikke nogen fusion i den umiddelbare fremtid.

"Vi har samme mål, som er det vigtigste, og jeg tror, vi vil se en mere koordineret indsats i fremtiden. Der vil måske være fælles underudvalg," siger Jesper Brøckner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere