Artikel top billede

Ballade om ejerskab til Unix kan begynde igen

Den årelange batalje om ejerskabet til en del af Unix-koden mellem SCO og Novell kan begynde igen, efter en amerikansk domstol har omstødt en tidligere dom.

Computerworld News Service: En amerikansk appeldomstol har omstødt en afgørelse fra 2007, hvor det blev afgjort, at Novell ejede Unix-koden.

Denne nye dom rydder nu vejen for, at SCO kan gå videre med en sag om ophavsrettighedskrænkelse på en milliard dollar mod IBM.

I afgørelsen på 54 sider skriver den amerikanske domstol, at afgørelsen fra 2007 - som afgjorde, at Novell var ejer af rettighederne til Unix og UnixWare - omstødes.

Topchef for SCO, Darl McBride, siger til avisen Salt Lake City Tribute, at afgørelsen er en "kæmpe oprejsning for SCO," og at det vil gøre det muligt for virksomheden at forsætte sit sagsanlæg mod IBM og et relateret sagsanlæg mod Novell.

SCO sælger Unix-baseret software og mobile tjenester - heriblandt UnixWare - til applikationer til store virksomheder og SCO OpenServer til små og mellemstore virksomheder.

Så sent som i sidste uge udgav virksomheden en virtualiseret version af Unix-styresystemet OpenServer 5.0.7.

Flere lignende sager skal fortsat for retten

Mandag afsagde appeldomstolen også kendelse over andre emner i sagen og fastholdte, at disse skulle for retten.

Det drejer sig blandt andet om emner angående Novells påståede pligt til at overføre ejerskabsrettigheder til den pågældende computerkode.

Den ny afgørelse vil sandsynligvis genåbne virksomhedens sagsanlæg mod IBM - i hvert fald hvis man vurderer ud fra det forhold, som SCO har med private equity-firmaet Stephen Norris Capital Partners.

I februar sidste år pumpede Stephen Norris Capital Partners op til 100 millioner dollar (godt 521 millioner kroner) ind i SCO i den tro, at retsafgørelserne mod virksomheden ville blive omstødt ved denne appel til en højere domstol.

Firmaets engagement forpligter SCO til at "aggressivt fortsætte" sit igangværende sagsanlæg mod Novell og IBM lige såvel som et andet sagsanlæg mod AutoZone Inc.

Her begyndte den årelange sag

Sagen har rødder tilbage til 1993, da Novell betalte mere end 300 millioner dollars for Unix Systems Laboratories, som ejede rettighederne og licenserne til Unix. To år senere besluttede Novell at sælge Unix-forretningen til SCO.

Men de to virksomheder har forskellige opfattelser af, om dette salg også omfattede ejerskab af rettighederne til koden.

I 2004 hævdede Novell, at virksomheden ejede rettighederne til Unix, efter SCO et år tidligere havde besluttet sig for at retsforfølge for at få afgjort sine rettigheder til Unix.

I 2003 hævdede SCO, at Linux var en illegal afledning af Unix-koden, som SCO påstod at have købt af Novell.

SCO gik på det tidspunkt på krigsstien og valgte IBM som sit første mål i en sag om rettighedskrænkelse på en milliard dollar. Selskabet hævdede, at Big Blue havde krænket dets ophavsrettigheder ved at bidrage med Unix-kode til Linux.

Microsoft gik efter kort tid ind i striden ved at licensere Unix-kode fra SCO for derefter at udnytte tilknytningen til at skabe forvirring over open source-licenser og den belastning, som selskabet angiveligt kunne vise sig at blive for virksomheder.

SCO sendte til sidst breve til over 1.500 store virksomheder med advarsel om, at deres brug af Linux kunne krænke SCO's immaterielle rettigheder. Herefter vendte SCO sig mod Novell og hævdede ejerskab over Unix. Men det gik ikke så godt for SCO.

En retsafgørelse i sagen om SCO mod Novell blev truffet 10. august 2007, da dommer Kimball afgjorde, at Novell ejede ophavsrettighederne til Unix og UnixWare.

I sidste ende tildelte distriktsdomstolen Novell 2,5 millioner dollar (godt 13 millioner kroner) i erstatning fra SCO. Kort tid derefter søgte SCO om betalingsstandsning via Chapter 11 i U.S. Bankruptcy Code.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere