Artikel top billede

Foto: Marcelo Poleze/iStockphoto. (Foto: Marcelo Poleze)

IP-tv kæmper op ad bakke i Danmark

De danske tv-seere fravælger i høj grad IP-tv. Den situation kan være ændret radikalt inden for fem år, spår britisk tv-analytiker.

Løfterne om høj interaktivitet og lavere priser har endnu ikke fået IP-tv til at bryde gennem stuemurene hjemme hos danskerne.

Kun omkring to procent af de danske tv-seere benytter IP-tv, hvorimod 63 procent benytter kabel-tv, 18 procent henter tv-signalerne fra en antenne på taget, og 14 procent ser satellit-tv. Tre procent ser slet ikke tv.

Men senior-analytiker Richard Broughton fra tv-analysefirmaet Screen Digest løftede på Copenhagen Future TV-konferencen på Scandic Hotel i København sløret for, at den udvikling kan ændre sig radikalt inden for de næste fem år.

Han spår, at inden 2014 vil op mod 15 procent af de danske og andre skandinaviske husstande få deres tv-signaler igennem xDSL-kabler eller fiberforbindelser.

Dårlig forbrugerinformation

En af værterne for den københavnske tv-konference og selvstændig mediekonsulent i ToNeMe, Claus Bülow Christensen, luftede tidligere på dagen sine tanker for, hvad det manglende danske IP-tv-gennembrud skyldes.

Han skød blandt andet skylden på uigennemsigtige priser fyldt med gebyrer, dårlig information på mange af IP-tv-selskabernes hjemmesider samt langsomme hastigheder.

I Danmark er der godt 100.000 IP-tv-abonnenter i modsætning til i 2005, da tallet lå lige over nulpunktet.

Kigger mod Frankrig

Omkring 21,3 millioner husstande i verden ser på nuværende tidspunkt IP-tv, hvoraf næsten halvdelen er at finde i Vesteuropa.

I den vesteuropæiske region er der en penetration for IP-tv på 6,28 procent, og det tal skyldes hovedsageligt tv-trenden i Frankrig, hvor lidt mere end hver fjerde franskmand ser IP-tv.

Satsning på fodbold er risikabel

Richard Broughton forklarer udviklingen i Frankrig med, at IP-tv-lokomotivet France Telecom har stor succes med sine bundlede tilbud i form af højhastigheds-internet, tv og telefoni - også kendt som triple-play - der endnu ikke har fået det store gennembrud i Norden og slet ikke andre steder på kloden.

"Efter de franske operatører fandt ud af, at deres første priser var for høje, så er tv blevet en gratis del af pakken. Så der bliver ikke betalt ekstra for tv-servicen, den følger bare med," forklarer Richard Broughton den franske succes.

Risikabel satsning

Richard Broughton oplyste, at nu prøver France Telecom at få ekstra vind i sejlene med tilbuddet om digitalt tv, hvor man kan købe tillægsydelser som video-on-demand med populære film, der kan ses inden for en måneds tid.

Derudover har det franske teleselskab sikret sig rettighederne til lørdagskampe fra den bedste franske fodboldrække.

Richard Broughton kalder dog strategien med eksklusive tv-rettigheder for yderst risikabel, da den endnu ikke har bevist sit værd. Han anslår eksempelvis, at France Telecom endnu mangler 30 til 40 procent betalende abonnenter til fodboldsatsningerne.

Trojanere kan sparke gang i markedet

Tv-analytikeren peger på, at gennembruddet for IP-tv i lande som Danmark i høj grad kan komme gennem det, han kalder "trojanske apparater".

Den trojanske term dækker over eksempelvis de velkendte set-top boxes, men også i stigende grad spil-konsoller som Xbox 360 og PS3 samt Bluray-afspillere, hvor der er direkte forbindelse til internettet.

Richard Broughton fremhæver i den henseende, at teknologi-firmaet Samsung har lanceret en billig Bluray-afspiller med IP-tv-adgang på det amerikanske marked, ligesom den britiske mediegigant Sky er i gang med at indgå IP-tv-aftaler med Sony og Microsoft for at vise IP-tv på de to spilselskabers nyeste konsoller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere