Artikel top billede

En undersøgelse fra The Econonomist stiller skarpt på Danmark og konkurrencemulighederne for it-industrien i landet.

Rapport giver skidt billede af it-Danmark

En undersøgelse fra The Economist Intelligence Unit viser, at Danmarks evne til at konkurrere på it-området falder. Det er især på innovation og menneskelig kapital, at Danmark klarer sig dårligt.

Det kan godt være, at Danmark er dygtig til at etablere en it-infrastruktur, men vi udnytter den bare ikke.

For i en ny undersøgelse foretaget af The Economist Intelligence Unit, er Danmark faldet fra en femte- til ottendeplads, når det handler om betingelserne for konkurrence på it-området.

"Jeg mener, at vores rapport kan give et fingerpeg til internationale koncerner og lokale beslutningstagere om, hvordan det står til med konkurrenceforholdene på it-området i verden," fortæller Trude Berg, formand for Business Software Alliance (BSA), som har sponsoreret undersøgelsen.

Danmark dumper på innovation og uddannelse

Danmark klarer sig især dårligt i kategorierne "Human Capital" og "R&D Environment."

Under kategorien "Human Capital" er lande som Kina og Rusland foran Danmark, der ligger på en 13.-plads.

Under kategorien "R&D Environment" er Danmark på en 16.-plads efter lande som Estland og Frankrig og kun få point foran Rumænien.

Der er selvfølgelig kategorier, hvor Danmark har en bedre plads.

Det gælder eksempelvis it-infrastruktur, hvor Danmark ligger på en førsteplads, som andre undersøgelser også har peget på.

Men undersøgelsen ser altså ikke blot på, hvor god it-infrastrukturen er, men også på parametre, der måske siger mere om, hvor dygtige folk i landet er til at udnytte denne struktur.

God plads til forbedringer

"Det ser ikke helt så grelt ud, men der er helt klart plads til forbedringer på en række områder. Specielt ser jeg, at det er inden for uddannelsesområdet, at Danmark kan forbedre sig," fortæller Anders Elbak, chefanalytiker i IDC.

En af parametrene, hvor Danmark ikke klarer sig særligt godt, er antallet af teknologifolk med forretningsfærdigheder, som uddannelsessystemet uddanner.

"Når vi ser på det generelle uddannelsesniveau i Danmark, er det forholdsvist højt. Men når vi så ser på, hvor mange folk, der er på it-uddannelser, falder det lidt i forhold til det generelle billede. Samtidig er vi ikke så dygtige til at koble en forretningsmæssig del på vores it-uddannelser," siger Anders Elbak.

Her skal politikerne gribe ind

Trude Berg fortæller, at internationale virksomheder, der har planer om at etablere et nordisk hovedkvarter, blandt andet kigger på denne rapport i deres beslutningsproces.

Derfor kan et fald i et lands relative positionering være med til at få virksomheder til at placere en udviklingsafdeling i Helsinki frem for København.

"Hvis Norge, Sverige og Finland alle går frem i forhold til andre lande, så er det nødvendigt at se på, hvorfor Danmark går tilbage. Rapporten er helt klart en indikation på, at Danmark har forringet sine konkurrencemuligheder," siger Trude Berg.

Kan bruges konstruktivt

Men det er ikke udelukkende negativt, at der dukker sådan en rapport op, hvor Danmark viser tegn på forringet konkurrenceevne, vurderer formanden fra BSA.

Trude Berg mener nemlig, at rapporten tydeligt viser, hvor det er, politikerne kan gribe ind og handle for, at Danmark igen kan komme i front. Samme holdning deler Anders Elbak.

"Man kan altid diskutere vægtningen af de forskellige parametre, men rapporten ser på nogle helt relevante ting i forbindelse med it-industriens konkurrencemuligheder i et land. Måske burde man se på nogle af de ting, der gør lidt ondt at se på," konstaterer Anders Elbak.

Du kan læse undersøgelsen på BSA's hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere