EU kritiserer bankers data-deling over Atlanten

Forhandlinger om deling af bank-data mellem EU og USA rejser voldsom kritik.

Computerworld News Service: En ny aftale, der er under forhandling mellem USA og EU, og som handler om at dele oplysninger fra bankernes SWIFT-netværk bliver stærkt kritiseret.

Kritikken kom i denne uge under en debat i Europa-Parlamentet.

Sverige, som har det halvårlige formandskab for EU, er ved at forhandle en midlertidig aftale på plads, der skal tillade deling af informationer om transatlantiske pengeoverførsler, når SWIFT i løbet af de kommende uger flytter sine data fra USA til Holland.

De amerikanske myndigheder har allerede gennemgået databasen grundigt, mens den stadig fandtes i USA, og de mener da også, at informationerne ved mere end én lejlighed har hjulpet til at fange terrorister.

Flytningen til Holland kræver en del forhandlinger på grund af de europæiske love for databeskyttelse, der indskrænker mulighederne for at flytte data til lande, der har svagere love til beskyttelse af privatlivets fred end dem i EU.

Hvis den midlertidige aftale kommer på plads, vil den skulle gælde i højst et år, mens det juridiske grundlag bliver vurderet, hvorefter den skal erstattes af en permanent aftale.

For øjeblikket er justitsområdet ikke dækket af EU, men når først Lissabon-traktaten bliver gennemført, vil parlamentet også kunne deltage i denne form for lovgivning, siger Michael Cercone, som arbejder for Europa-Kommissionen. Kommissionen assisterer den svenske regering i forhandlingerne.

Data beskyttes bedre
Alligevel kritiserer adskillige parlamentsmedlemmer forhandlingerne om en midlertidig aftale skarpt.

"Det er uacceptabelt, når der igen sker det, at det europæiske og de nationale parlamenter, der jo repræsenterer befolkningerne, bliver sat ud på et sidespor og nægtet en gennemsigtig og demokratisk proces," siger Sophie In't Veld, der er hollandsk parlamentsmedlem.

"Den midlertidige aftale sikrer, at data faktisk bliver beskyttet bedre, end det hidtil har været tilfældet," siger Michael Cercone og tilføjer, at man ikke bevidst har forsøgt at udelukke parlamentet fra forhandlingerne, men at man har sørget for, at de nødvendige skridt er blevet taget, så man kan sikre et frit flow af finansielle informationer i den tid, der går, inden den endelige aftale kommer på plads.

Andre parlamentsmedlemmer har stillet spørgsmålstegn ved, om den nye aftale er lovlig.

"Betalingsplatforme er fuldstændigt fundamentale i forhold til vores økonomi," siger Sharon Bowles, der er parlamentsmedlem fra Storbritannien.

"Det er essentielt, at der findes en juridisk sikkerhed i forhold til den aftale, man når frem til, så man ikke risikerer at platformene bliver udsat for destabiliserende retssager."

Diskussionerne om SWIFT begyndte i 2006 i kølvandet på en artikel i avisen The New York Times, der afslørede, hvordan de amerikanske myndigheder havde adgang til data om europæiske statsborgere fra det belgisk-baserede finansielle netværk, uden de europæiske myndigheder viste noget om det.

Den efterfølgende kritik fra det europæiske parlament og visse EU-lande fik USA til at udstede garantier om, at privatlivets fred ikke vil blive forstyrret, og at man kun ville bruge de indsamlede data til antiterror-formål.

SWIFT fungerer som vogter
Debatten blussede op igen denne sommer, da SWIFT annoncerede, at databasen ville blive flyttet til Holland. I den anledning spurgte en række parlamentsmedlemmer kommissionen til de nærmere omstændigheder ved flytningen og de implikationer, det kunne få.

Mange parlamentsmedlemmer mener, at forespørgslerne blev ignoreret, og de benyttede onsdagens plenum i parlamentet til at få luft for deres frustrationer.

Lederen af SWIFT, Lázaro Campos, mener, at onsdagens debat "ikke handlede om SWIFT, men om samarbejdet mellem Europa og USA," og han tilføjer, at det finansielle netværks nye arkitektur "er nøglen til vores kunders sikkerhed."

SWIFT fungerer som vogter over finansielle transaktioner. Organisationen tilbyder elektroniske instruktioner i, hvordan man overfører penge mellem 7800 finansielle institutioner over hele verden. Det ligger i Belgien og er ejet af mere end 2000 finansielle organisationer og heriblandt næsten alle de store banker. Aktierådgivere, fonde og aktiemarkeder er blandt de mange brugere.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.