Artikel top billede

EU kritiserer bankers data-deling over Atlanten

Forhandlinger om deling af bank-data mellem EU og USA rejser voldsom kritik.

Computerworld News Service: En ny aftale, der er under forhandling mellem USA og EU, og som handler om at dele oplysninger fra bankernes SWIFT-netværk bliver stærkt kritiseret.

Kritikken kom i denne uge under en debat i Europa-Parlamentet.

Sverige, som har det halvårlige formandskab for EU, er ved at forhandle en midlertidig aftale på plads, der skal tillade deling af informationer om transatlantiske pengeoverførsler, når SWIFT i løbet af de kommende uger flytter sine data fra USA til Holland.

De amerikanske myndigheder har allerede gennemgået databasen grundigt, mens den stadig fandtes i USA, og de mener da også, at informationerne ved mere end én lejlighed har hjulpet til at fange terrorister.

Flytningen til Holland kræver en del forhandlinger på grund af de europæiske love for databeskyttelse, der indskrænker mulighederne for at flytte data til lande, der har svagere love til beskyttelse af privatlivets fred end dem i EU.

Hvis den midlertidige aftale kommer på plads, vil den skulle gælde i højst et år, mens det juridiske grundlag bliver vurderet, hvorefter den skal erstattes af en permanent aftale.

For øjeblikket er justitsområdet ikke dækket af EU, men når først Lissabon-traktaten bliver gennemført, vil parlamentet også kunne deltage i denne form for lovgivning, siger Michael Cercone, som arbejder for Europa-Kommissionen. Kommissionen assisterer den svenske regering i forhandlingerne.

Data beskyttes bedre

Alligevel kritiserer adskillige parlamentsmedlemmer forhandlingerne om en midlertidig aftale skarpt.

"Det er uacceptabelt, når der igen sker det, at det europæiske og de nationale parlamenter, der jo repræsenterer befolkningerne, bliver sat ud på et sidespor og nægtet en gennemsigtig og demokratisk proces," siger Sophie In't Veld, der er hollandsk parlamentsmedlem.

"Den midlertidige aftale sikrer, at data faktisk bliver beskyttet bedre, end det hidtil har været tilfældet," siger Michael Cercone og tilføjer, at man ikke bevidst har forsøgt at udelukke parlamentet fra forhandlingerne, men at man har sørget for, at de nødvendige skridt er blevet taget, så man kan sikre et frit flow af finansielle informationer i den tid, der går, inden den endelige aftale kommer på plads.

Andre parlamentsmedlemmer har stillet spørgsmålstegn ved, om den nye aftale er lovlig.

"Betalingsplatforme er fuldstændigt fundamentale i forhold til vores økonomi," siger Sharon Bowles, der er parlamentsmedlem fra Storbritannien.

"Det er essentielt, at der findes en juridisk sikkerhed i forhold til den aftale, man når frem til, så man ikke risikerer at platformene bliver udsat for destabiliserende retssager."

Diskussionerne om SWIFT begyndte i 2006 i kølvandet på en artikel i avisen The New York Times, der afslørede, hvordan de amerikanske myndigheder havde adgang til data om europæiske statsborgere fra det belgisk-baserede finansielle netværk, uden de europæiske myndigheder viste noget om det.

Den efterfølgende kritik fra det europæiske parlament og visse EU-lande fik USA til at udstede garantier om, at privatlivets fred ikke vil blive forstyrret, og at man kun ville bruge de indsamlede data til antiterror-formål.

SWIFT fungerer som vogter

Debatten blussede op igen denne sommer, da SWIFT annoncerede, at databasen ville blive flyttet til Holland. I den anledning spurgte en række parlamentsmedlemmer kommissionen til de nærmere omstændigheder ved flytningen og de implikationer, det kunne få.

Mange parlamentsmedlemmer mener, at forespørgslerne blev ignoreret, og de benyttede onsdagens plenum i parlamentet til at få luft for deres frustrationer.

Lederen af SWIFT, Lázaro Campos, mener, at onsdagens debat "ikke handlede om SWIFT, men om samarbejdet mellem Europa og USA," og han tilføjer, at det finansielle netværks nye arkitektur "er nøglen til vores kunders sikkerhed."

SWIFT fungerer som vogter over finansielle transaktioner. Organisationen tilbyder elektroniske instruktioner i, hvordan man overfører penge mellem 7800 finansielle institutioner over hele verden. Det ligger i Belgien og er ejet af mere end 2000 finansielle organisationer og heriblandt næsten alle de store banker. Aktierådgivere, fonde og aktiemarkeder er blandt de mange brugere.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere