Artikel top billede

Petra Schubert er den ene af de to nye ERP-professorer, der skal undervise studerende på CBS. (Foto: Ming Ou Lü)

Danmark skaber fremtidens ERP-system

Hos Copenhagen Business School opruster man kraftigt på forretningssoftware. Nu skal to topforskere hjælpe med at designe fremtidens ERP-systemer.

Copenhagen Business School har ansat to internationalt anerkendte professorer med speciale i ERP-systemer. De skal inspirere danske studerende til at designe fremtidens ERP-systemer.

Grunden til, at den internationale udviklingsafdeling ligger i Danmark (hos Microsoft i Vedbæk) og ikke i Norge, Sverige eller Finland, skyldes højst sandsynligt, at Danmark tidligere havde to store softwarehuse, Navision og Damgaard, der udviklede noget af det bedste ERP-software i verden.

Det skal vi forsætte med. I hvert fald, hvis det står til Copenhagen Business School (CBS), der har ansat to internationalt anerkendte forskere, Petra Schubert og Suprateek Sarker, der indtræder i professorstillinger på Center for anvendt informations- og kommunikationsteknologi.

Danmark er førende på ERP-markedet

Noget af det, der har tiltrukket de to forskere, har været Danmarks førende status på ERP-området og det faktum, at CBS har et stærkt brand inden for anvendt informationsteknologi.

Men for at Danmark kan forblive førende på udviklingen af ERP-systemer, er det nødvendigt at uddanne folk, der kender hele processen omkring ERP-implementation i virksomheder.

"Vi håber, at vi i disse web 2.0-dage kan åbne forskningen for verden, så vi får input til hvilke krav, virksomhederne stiller til ERP-systemer. Hovedpointen med alle de projekter, der kører i universitetsregi, er læring i selve processen om, hvordan man kan indsamle kravsspecifikationer til design af ERP-systemer," siger Petra Schubert.

En af de nuværende ERP-systemers problematikker er, at implementeringen af løsninger ofte tager meget lang tid. Derfor håber Suprateek Sarker, at forskningen kan bidrage med løsninger, der både er agile og nemme at implementere.

"Vi står over for to ekstremer, som vi skal bringe sammen. På den ene side vil brugerne gerne have meget modificerbare løsninger, på den anden side skal implementeringen tage kortere tid," forklarer Petra Schubert.

Flere virksomheder vil bruge ERP

En anden udfordring er at få ERP-systermer, der har en umiddelbart lavere indgangsbarriere, mener Petra Schubert.

Hvis indgangsbarrieren for at implementere et ERP-system bliver lavere, betyder det alt andet lige, at penetrationen af ERP-systemer bliver større, forklarer Suprateek Sarker. Og det er godt for de virksomheder, hvis forretning baserer sig på implementering af ERP-løsninger.

"Vi forestiller os fremtidige ERP-systemer, der har en meget kortere implementeringsproces," siger Suprateek Sarker.

Det betyder dog ikke, at virksomheder, der arbejder med implementering af ERP-løsninger, skal pakke sammen.

"Implementeringen af et ERP-projekt er noget, en it-chef måske skal beskæftige sig med en eller to gange. Derfor kender it-cheferne ikke alle de værktøjer og teknikker, der er i denne implementering. Derfor vil der stadigvæk være brug for partnere, der beskæftiger sig med implementeringen af ERP-systemer til daglig," forklarer Petra Schubert.

Med mere simple implementeringsmetoder vil det være mere klart for virksomheder, hvad de betaler for, når de skal have en ERP-løsning. Samtidig er det også lettere for implementeringspartnere at udvikle en løsning, der sker i samarbejde med virksomheden.

Suprateek Sarker mener, at en del virksomheder i dag ikke ser alle de muligheder, der rent faktisk er i et ERP-system.

Microsoft giver fordele

De to forskere ser i høj grad en fordel i, at der er et velfungerende samarbejde mellem Microsoft Development Center Copenhagen (MDCC) i Vedbæk og universitetet.

Man har brug for megen kommunikation på markedet, for at kunne overbevise kunderne om at købe fremtidige ERP-systemer - derfor er det en stor fordel med en eksisterende kundebase, som Microsoft har, mener Petra Schubert, og Suprateek Sarker er enig:

"Det er en kæmpe stor fordel, at Microsoft har en verdensomspændende kundedatabase. Ideer fra Danmark vil kunne få et verdensomspændende publikum på grund af det," siger Suprateek Sarker.

Men selvom Navision i dag ligger i Microsoft-regi, mener Petra Schubert, at der stadig er et dansk islæt over programmerne.

"Jeg ser stadig Navision og Axapta som danske produkter. Udviklingen foregår her i Danmark, og da hovedparten af udviklerne er danske, mener jeg stadig, at der noget dansk over dem," siger Petra Schubert.

Suprateek Sarker mener, at Danmark i høj grad har været førende på ERP-området på grund af landets innovation og et behov for at opnå mere effektivitet i en lille, men højt uddannet arbejdsstyrke.

Kan være yderst profitabelt for Danmark

Suprateek Sarker har tidligere været gæstelektor på CBS, og han er imponeret over de danske studerende.

"Det er et rigtig godt brand, som CBS har internationalt, og der er nogle rigtig skarpe studerende på universitetet, som jeg glæder mig til at arbejde sammen med," fortæller Suprateek Sarker, som samtidig er glad for at være på hold med verdenskendte forskere som professor Niels-Bjørn Andersen og professor Jan Damsgaard.

Petra Schubert har også tidligere haft kendskab til de folk, der arbejder på CBS.

"En af grundene til, at jeg sagde ja til stillingen, var på grund af, at jeg tidligere har haft et godt samarbejde med professor Niels Bjørn-Andersen," siger Petra Schubert.

Nogle af de emner, som de to professorer vil beskæftige sig med, er integrationen af ERP-software med virksomhedsbehov og implementationsudfordringer.

Der, hvor Petra Schubert ser en stor udfordring, er, hvordan man kan finde en fælles definition for, hvilke krav en virksomhed stiller til et ERP-system. Det handler om, at finde nogle fælles parametre for de krav, en virksomhed stiller til et ERP-system, mener Petra Schubert.

"De fleste ERP-udviklere søger ikke aktivt råd i handelsskolerne. Som jeg ser det, er der samarbejde på de tekniske universiteter, men meget lidt udveksling omkring forretningsløsninger," siger Petra Schubert.

Og at der kan være profit i ERP understreges af et uddrag fra ansøgningen om penge til 3gERP-projektet fra CBS og DIKU

"Det er ikke utænkeligt, at et fremtidigt ERP-system i løbet af kort tid vil kunne opnå en markedsandel på omkring 25 procent af det globale SME-marked," står der i ansøgningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere