Artikel top billede

Foto: Dansk Bredbånd

Intern magtkamp ulmer i den danske fiber-branche

Firmaet Dansk Bredbånd holder fast i retten til at sælge tjenester i de allierede elselskabers fibernet trods en trussel om at blive smidt ud.

Hvem har ret til at sælge tjenester i elselskabernes fibernet?

Spørgsmålet rejser sig i kølvandet på den fælles fibersatsning, som 15 elselskaber etablerer sammen.

Forleden annoncerede elselskaberne, at de vil slå pjalterne sammen og dermed etablere et fælles selskab, der skal sælge tjenester som telefoni, internet og tv i deres fibernet. Det sker ved at fusionere tjenesteudbyderne Smile Content og Profiber.

Samtidig annoncerede Kim Frimer, der er administre-rende direktør i Energi Randers samt talsmand for det fælles fiberprojekt, at elselskabernes fibernet i fremtiden bliver lukket land for fremmede udbydere.

Dansk Bredbånd leverer imidlertid tjenester i dele af det fibernet, som flere af selskaberne i den ny fiberprojekt sidder på.

Og det kommer udbyderen også til fremover, fastholder bestyrelsesformand Svenn Dam fra Dansk Bredbånd, da Computerworld spørger ham.

"Vi har nogle individuelle aftaler med en række elselskaber. Langt hovedparten af dem er formuleret på en måde, så vi kan levere og sælge til nye kunder i al den tid fremover, som jeg kan se," siger Svenn Dam.

Kim Frimer ser dog anderledes på det.

"Hvis det er al den tid, han kan se ud i fremtiden, så er hans fremtid ikke særlig lang," siger Kim Frimer.

Kontrakter skal respekteres

Kim Frimer understreger samtidig, at der er kontrakter, som skal respekteres, men de udløber ifølge ham inden for en overskuelig fremtid.

"De kan køre det, indtil vores kontrakter med dem udløber, men så er det ovre," siger han.

Kim Frimer er øverste mand i Energi Randers, og selskabets forsyningsområde er ikke på listen over de områder, hvor Dansk Bredbånd leverer tjenester.

Svenn Dam undrer sig derfor over, at det er øverste mand i Energi Randers, der kommenterer Dansk Bredbånds aftaler, som ifølge bestyrelsesformanden er fortrolige.

"Det er påfaldende, at Kim Frimer, som vi ikke har nogen aftaler med, fordi han har haft et lukket net hele tiden, udtrykker sig om, hvilke aftaler vi har med de individuelle elselskaber," siger Svenn Dam.

Dansk Bredbånd: Ingen forhandlinger

Forleden stod der i dagbladet Børsen, at elselskaberne havde indledt forhandlinger med Dansk Bredbånd. Ifølge Kim Frimer ville elselskaberne gerne overtage de kunder, som Dansk Bredbånd har i fibernettet.

Parterne forhandler dog slet ikke i øjeblikket, lyder det fra Svenn Dam.

"Nej. Vi har ikke indgået i forhandlinger i de sidste mange måneder," fortæller bestyrelsesformanden.

Den udlægning ønsker Kim Frimer ikke at kommentere.

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til," siger Energi Randers-direktøren.

I dagbladet Børsen blev Kim Frimer citeret for, hvis Dansk Bredbånd ikke ønsker at indgå i elselskabernes fiberalliance, så "kører vi videre uden dem".

Der er dog ikke så meget at diskutere, mener Svenn Dam. Dansk Bredbånd har i flere af elselskabernes net i dag kontrakter, som også er gældende fremover, lyder det.

"Vi forholder os til de elselskaber, som vi har en aftale med, og derfor vil vi ikke forhandle igennem pressen og drøfte den her slags ting gennem pressen," siger Svenn Dam.

Svenn Dam: Ingen pistol for panden
Dansk Bredbånd, der har kapitalfonden Dansk Kapitalanlæg og pensionsfonden ATP i ejerkredsen, har været igennem en række turbulente år med røde tal og skiftende direktører.

Mens Svenn Dam fastholder Dansk Bredbånds ret til flere af nettene i den nye fiberalliance, understreger han samtidig, at størstedelen af selskabets omsætning ligger uden for fiberalliancens fibernet.

"Kunderne fra energiselskaberne udgør 20 til 22 procent af vores kunder, og indtjeningen på de kunder er markant lavere, end den er på andre kunder, fordi det er forholdsvist dyrt at være i elselskabernes net. Så selvfølgelig betyder det noget, men langt hovedparten af vores kunder og dækningsbidrag kommer fra eget net og andre samarbejdspartnere," siger Svenn Dam.

Han afviser, at selskabet står i en meget kritisk situation, hvor grundlaget under virksomheden bliver revet væk, hvis elselskaberne skulle presse Dansk Bredbånd ud.

"Hvis der var tale om en pistol for panden, så ville vi måske se verden på en lidt anden måde," siger Svenn Dam.

Dansk Bredbånd leverer bredbåndstjenester hos blandt andre HEF i Himmerland og SEAS-NVE på Vestsjælland og øerne, der begge indgår i fiberalliancen. Selskabet leverer også bredbånd i det fibernet, som TDC for nylig købte af DONG, mens virksomheden også har eget net.

Fiberselskabet ComX står lidt i den samme situation som Dansk Bredbånd. Virksomheden leverer tjenester hos Syd Energi, og ComX-ejer Finn Helmer håber, at hans selskab fortsat kan levere i nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere