Mægtige IBM retter kanonerne mod Microsoft Office

Open source-miljøet er IBM's trædesten i selskabets forsøg på at støde Microsoft fra kontorpakke-tronen. Læs her, hvordan IBM har planlagt magtskiftet på din desktop.

Man tager open source-produktet OpenOffice, bluewasher og farver det gult for derefter at integrere det i et af sine kerneprodukter.

Det er den grundlæggende tanke bag IBM's forsøg på at komme op på omdrejningshøjde og senere overgå Microsofts rolle som den altdominerende spiller inden for kontorpakke-løsninger.

"Vi ønsker ikke bare at bygge endnu en kontorpakke, der halser efter Microsoft. Vi vil træde ud af Microsoft Office-skyggen og producere vores eget produkt, som kan noget andet og mere," fortæller seniorkonsulent Niels Jørgen Hansen fra IBM Danmark til Computerworld.

"Inden for en kort tidshorisont kan vi levere funktionalitet, som er over, hvad Microsoft leverer," lyder det fra IBM-manden, uden han dog vil sætte et specifikt årstal på, hvornår det vil ske.

Helt konkret er IBM i fuld gang med at integrere sin egen version af OpenOffice, i IBM-regi kaldet Lotus Symphony, med sin mail-klient, Lotus Notes.

Den integration - i lighed med Notes-integration af flere andre IBM-produkter - er IBM's stærkeste våben i kampen om skrivebordet.

Er stadig bagud
Kontorpakken Lotus Symphony 1.3 med tekst-, regne-, og præsentationsapplikationer er dog stadig to versionsnumre bagud i forhold til OpenOffice 3.1.

Men IBM har med sin indtrædelse i OpenOffice-organisationen fået adgang til at benytte kodebasen i den seneste OpenOffice-version.

Det betyder, at IBM sandsynligvis allerede på sin strategiske software-konference, Lotusphere, der løber af stablen i midten januar, kan fremvise kontorpakken Lotus Symphony 3.1.

Om det sker som en integreret del af Notes-klienten eller som selvstændigt download-produkt, som er tilfældet med den nuværende Symphony 1.3, er endnu for tidligt at sige.

Sluger egen medicin
For at vise omverdenen at Lotus Symphony efterhånden er et troværdigt produkt, har IBM selv valgt at præinstallere nyere pc'er med Symphony til sine medarbejdere.

Samtidig har selskabet valgt ikke at købe flere Microsoft Office-licenser, med mindre der er tale om et særbehov hos den enkelte medarbejder.

IBM går endnu ikke aktivt ind og fjerner Microsoft Office på medarbejdernes computere, hvor Microsoft Office 2003 er installeret i dag. Selskabet oplyser dog, at det forhold kan ændre sig i dele af virksomheden med udviklingen af næste version af Lotus Symphony i starten af det nye år.

Symphony er ikke open source
IBM nuværende dokument-strategi har været at samarbejde i OpenOffice-udviklingen, hvor selskabet blandt andet har tilbageleveret kode til en kontrastforstærker til synshandicappede i den åbne kontorpakke.

Men IBM's kontorpakke er ikke et open source-produkt på samme måde som fadderen til Symphony.

"Vi frigiver ikke vores kildekode, men vi giver derimod Lotus Symphony gratis væk," forklarer Niels Jørgen Hansen fra IBM.

Han fortæller, at den gratis udlevering af IBM-kontorpakken har været en måde at markedsføre og udbrede kendskabet til Symphony, fordi Microsoft sidder så solidt på kontor-flæsket, som tilfældet er.

Sammensat som en mælkebøtte
Visionen er blandt andet at slå Microsofts kontorpakke på brugergrænsefladen med kraftig hjælp fra samarbejdsværktøjer, social software og brugernes kontekstuafhængighed på den lidt længere bane.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Her er Visma Enterprise-topchefens største udfordring under corona: "Når jeg går planken ud, så gør min organisation det også"
Interview: Coronakrisen har kastet nyt lys over lederrollen, og nye unikke muligheder har vist sig. Det har skabt bedre ledere, men også skilt bukkene fra fårene. Sådan lyder det fra Monika Juul Henriksen, topchef i Visma Enterprise. Se hendes største ledelesesmæssige udfordringer under krisen.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.