Artikel top billede

Nu ser vi konturerne af fremtidens søgemaskiner

Mere intelligens, bedre brugervenlighed og flere semantiske søge-teknologier er ifølge dansk forsker kendetegnende for fremtidens søgemaskiner, som vi allerede nu ser kimen til.

Søg og du skal finde - men kvaliteten af det, du finder, er måske mere tvivlsomt, når det kommer til nutidens søgemaskiner.

For selvom man på 0,14 sekunder kan finde ud af, hvem der har skrevet Danmarks nationalsang, så er der endnu masser af forbedringspotentiale, når det kommer til de mere komplicerede søgninger.

Det forsøger man dog at råde bod på. Google annoncerede tidligere på måneden en række nye søge-teknologier til internet-søgemaskinen.

Nye Google-teknologier

Blandt de mest interessante tiltag er realtids-søgninger, hvilket dækker over, at brugeren, når denne indtaster søgeord, ikke bare får de traditionelle resultater - men også en oversigt over de meddelelser og statusopdateringer, der netop er skrevet på diverse mikroblogging-sites og sociale netværk som Twitter, MySpace og Facebook.

Samtidig er Google gået i gang med at udrulle teknologier til lokations-baserede søgninger, hvor resultaterne tager udgangspunkt i din fysiske placering, og visuelle søgninger, der tager udgangspunkt i et billede, man tager med mobiltelefonens kamera (læs mere her).

Man kan eksempelvis tage et billede af en bog, og straks får man relevant information om værket. En lignende teknologi har blandt andre Nokia allerede taget i brug, og skal man tro Troels Andreasen, der forsker i intelligente søgemaskiner på Roskilde Universitet, er den slags eksempler kun starten på, hvad vi har i vente.

"Sådan noget som at bruge en søgemaskine sammen med mobiltelefon med GPS er i virkeligheden en meget simpel teknik. Man kan helt sikkert udnytte det på en fornuftig og brugbar måde, men det er ikke så dybsindigt, kan man sige," siger Troels Andreasen, der er Ph.d. og associate professor og forsker i metoder til at understøtte intelligent søgning.

Brug for forbedringer?

Med nutidige søgemaskiner som Googles, der på et splitsekund kan give nogenlunde relevante resultater til selv den mest uerfarne bruger, kan man spørge sig selv, hvor mange forbedringer, der er brug for?

"Jeg mener bestemt, at der er et behov, og uanset hvad, sker der jo en udvikling," forklarer Troels Andreasen og peger som et eksempel på de mobil-applikationer, blandt andet Shazam, der ved lytte til et stykke musik, kan levere information om det.

Det er en praktisk løsning på en søgning, som man af gode grunde ikke bare kan indtaste i et søgefelt, fordi man ikke kender sangen.

"Den eneste måde, man har at udtrykke sig på, er at fløjte eller sætte mobiltelefonen hen til højtaleren, fordi man godt vil vide, hvad det er, der spiller nu og her."

Troels Andreasen peger på, at det bare er et af mange eksempler på, hvordan man kan forbedre søge-mulighederne.

"Vi skal først og fremmest forbedre os med hensyn til brugervenlighed, men for at nå derhen, skal vi skrive bedre algoritmer," forklarer han.

Semantiske søgninger er fremtiden

Troels Andreasen vurderer, at et af de mest spændende områder, hvor der både er store udfordringer og muligheder, er det, man kalder semantisk søgning.

Kort fortalt handler det om, at man i stedet for at lave algoritmer, der kun baserer sig på forekomster af ord, laver algoritmer, der baserer sig på ords betydning og de sammenhænge, de anvendes i.

Det er noget, man har talt om i årevis, men som endnu ikke anvendes i ret stor udstrækning i eksempelvis Google.

"Traditionelle søgemaskiner som Google fungerer ved, at crawleren hele tiden står og læser sider og finder ud af, hvilke ord, der forekommer på siderne. Det er forekomster af ord, der er indgangen, og som man baserer resultatet på."

"Ved en semantisk søgning er det ikke forekomsten af ord, men meningsindholdet på siden, der er nøglen til at finde svaret. Så en semantisk søgning baserer sig på, at man har en eller anden form for analyse, som er mere avanceret og som beskriver dokumentet ved hjælp af nogle begreber, som karakteriserer indholdet," forklarer Troels Andreasen.

Betyder tungere algoritmer

Han fortæller, at der findes en række forskellige teknikker til at opnå semantiske søgninger med, og at Google nu også har kastet sig over nogle af de mere simple.

"De arbejder blandt andet med at bruge associationer imellem ord, så man ikke kun ser på, hvilke ord, der forekommer på en side, men også på de ord, der associerer til de ord, der forekommer. Det kan man godt betragte som en slags simpel semantik."

Inden for de seneste år er det semantiske internet og de semantiske søgninger for alvor begyndt at tage form, men selvom det synes sikkert, at det er fremtiden, er der endnu en del udfordringer, der skal håndteres.

"Der er nogle problemer med at finde ud af at understøtte det effektivt. Ligeså snart man indfører semantik, får man også større kompleksitet og tungere algoritmer. En af styrkerne ved de simple søgemaskiner, sådan som de fungerer i dag, er jo netop, at det går stærkt," forklarer Troels Andreasen og tilføjer, at den generelle it-udvikling gør, at det bliver stadig lettere at arbejde med semantiske søgninger."

"Google har sådan lidt en "behind the scenes"-tilgang til det, så vi får ikke at vide, når de skifter over til at bruge det, men det kommer," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere