Artikel top billede

Intel klar med næste generation af Atom

Intels Atom N450-chipsæt til netbooks er 60 procent mindre og bruger 20 procent mindre strøm end de nuværende Atom-chip.

Computerworld News Service: Intel har lanceret den næste generation af virksomhedens Atom-processor til netbooks, som vil give de små bærbare længere batterilevetid og forbedret ydelse.

Atom N450-chippen med en enkelt kerne er 60 procent mindre end de nuværende Atom-chip og bruger 20 procent mindre strøm, siger Anil Nanduri, der er direktør for markedsføring af netbooks hos Intel.

Chippen trækker ifølge Intels specifikationer omkring 5,5 watt.

Chippens mindre fodaftryk kan føre til nye design af apparater som eksempelvis tyndere netbooks og tablets, påpeger Nanduri.

De store producenter vil fremvise netbooks med N450-chip ved den kommende Consumer Electronics Show, der vil foregå i Las Vegas 7.-10. januar.

Intel har vundet omkring 80 netbook-designs baseret på den seneste processor, fortæller Nanduri.

Virksomheden vil ikke umiddelbart sige noget om chippens priser, men oplyser, at nye pc'er bliver tilgængelige i de eksisterende netbook-prislejer.

Netbooks er lavpris-bærbare med karakteristisk små skærme og tastaturer, og som er skabt til internetbrug og grundlæggende ting såsom skriveprogrammer.

Denne hardwarekategori fik luft under vingerne, da Asus introducerede Eee PC i 2007, og i dag tilbyder førende leverandører som Hewlett-Packard, Dell, Acer og Lenovo alle netbooks.

Mindre størrelse

Atom N450 kører ved 1,66 gigahertz, hvilket er samme hastighed som den eksisterende Atom N280-netbookchip.

Forbedringerne i N450 kommer fra den mindre størrelse, som er opnået ved at integrere grafikprocessoren og memory controlleren i selve CPU'en.

N450 vil behandle multimedia hurtigere og frigøre båndbredde, så den centrale processor bedre kan kommunikere med andre komponenter.

Tidligere sad grafikken og memory controlleren udenfor CPU'en.

Rettet mod internettet - ikke spil

Forbedringen af den grafiske ydelse vil tiltale netbook-brugere, som har kritiseret det eksisterende Atom-chipsæt for dets begrænsede grafiske formåen sammenlignet med Nvidias Ion-platform, som udvider Atom-chipsættet med en GeForce-grafikprocessor, så der kan afspilles video i fuld 1080p.

Den integrerede grafikprocessor i N450 kan klare grafik og video i 720p HD, men Nanduri fastholder, at N450-processoren er målrettet til forbrug af internet-indhold og ikke til grafiktunge spil eller afspilning af film i høj opløsning.

"Det er ikke meningen, at man skal sætte en Blu-ray-afspiller til disse apparater," siger Nanduri. Intel er dog ved at godkende teknologi fra virksomheder som Broadcom, som leverandørerne kan integrere i deres systemer sammen med Atom-processoren, så brugerne kan afspille indhold i fuld 1080p HD.

Netbooks med Atom N450 kan køre styresystemerne Windows 7, Windows XP eller Linux, siger Nanduri.

I 2008 blev der i alt solgt 17 millioner netbooks på verdensplan. Dette tal forventes af analysefirmaet DisplaySearch at mere end fordobles i år. Finanskrisen var årsag til mange netbook-køb, da forbrugerne satte bremsen i for udgifterne.

"Man mente, at dette var en recessions-orienteret forretning, men vi tror … at dette er en kategori, der er kommet for at blive," siger Nanduri.
Ultratynde bærbare
Han erkender dog, at netbooks kan blive truet af ultratynde bærbare til konkurrencedygtige priser.

Ultratynde bærbare er letvægtsbærbare med en stort set lige så høj grad af mobilitet som netbooks, men som kan bruges til de fleste formål såsom multimedia i høj opløsning og til knap så grafiktunge spil. Intel leverer chip under varemærkerne Celeron, Pentium og Core til ultratynde bærbare.

Intel har også lanceret to Atom-processorer til de såkaldte nettops, hvilket er lavpris-desktoppe med meget små formfaktorer.

Der er her tale om single-core Atom D410 og dual-core D510, der ligeledes kører ved 1,66 gigahertz, og som har henholdsvis 512 kilobyte og en megabyte cache.

D410 trækker omtrent 10 watt, mens D510 trækker omtrent 13 watt. Intel har vundet omkring 50 design af desktoppe i den billige ende, siger Nanduri.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere