Artikel top billede

Kritik: Kommuners fusk ødelægger konkurrencen

Op imod hver tredje kommune har valgt at købe KMD-systemer uden at gå i udbud. Det ærgrer KMD-konkurrrent.

Leverandøren Silkeborg Data lufter offentligt sin frustration i sagen om de 28 kommuner, der har købt KMD-systemer uden at gå i udbud.

"Som virksomhedsleder og i særdeleshed som skatteborger synes jeg, at det her er ærgerligt," siger administrerende direktør Brian Busk fra Silkeborg Data.

Selskabet vandt for nylig et udbud i Middelfart Kommune, hvor der blev indgået en samlet aftale om økonomi-, løn- og vagtplanløsninger, hvor Fujitsu leverer økonomisystemet Prisme og Silkeborg Data lønsystemet Silkeborg Løn.

"Jeg synes, at det er brandærgerligt, at kommunerne ikke mere intensivt jagter at få den bedste vare til den laveste pris," siger direktøren.

Bremser for den fri konkurrence

Han mener, at det er direkte konkurrencehæmmende.

"Og det er rettet mod både dem, der ikke går i udbud og dem der tilbyder dem nogle forhold der gør at det er attraktivt ikke at gå i udbud," siger Brian Busk.

Beregninger viser, at skatteborgerne har tabt op imod 200 millioner kroner ved de mange manglende udbud.

Men det er lav sat, vurderer Brian Busk.

"Jeg vil tro, at de 200 millioner kroner kun er toppen af isbjerget, fordi det er en beregning lavet på baggrund af et bestemt udbud, så jeg tror faktisk det er mange flere kroner, vi skattemæssigt går glip af," siger direktøren.

Han understreger, at såfremt der vitterligt kun var én leverandør var det en anden sag.

"Men det tror jeg ikke er tilfældet i ret mange sager. I hvert fald ikke dem, hvor det er økonomisystemer og lønsystemer. Der er faktuelt konkurrence på tingene," siger han.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan kommunerne frit kan sjofle med udbudsreglerne uden hverken Konkurrencestyrelsen eller Klagenævn for Udbud kan gribe markant ind.

Dog har økonomi og erhvervsminister Lene Espersen (K) fremlagt et lovforslag, der fremadrettet giver mulighed for sanktioner over for syndere.

"Jeg glæder mig til sanktionerne kommer. Man kunne drage analogien og forestille sig trafikken herhjemme, hvis der ikke var sanktionsmuligheder, men kun færdselsregler."

"Så ville der også eksistere en vis grad af anarki," siger Brian Busk.

Politikere er begyndt at interessere sig for sagen. Blandt andet har Dansk Folkeparti afkrævet indenrigsminister Karen Ellemann en redegørelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere