Artikel top billede

Endnu en krypterings-algoritme til mobiler er brudt

Få uger efter at GSM-krypterings-algoritmen blev brudt, har forskere nu også brudt den algoritme, der anvendes til 3G-kryptering.

Det er kun to uger siden, at den tyske krypterings-ekspert Karsten Nohl meddelte, at han ved hjælp af et "rainbow table" havde brudt den algoritme, A5/1, der anvendes til kryptering af GSM-kommunikation.

Det har i den forbindelse flere gange været fremhævet, at A5/3, der er en 128-bit efterfølger til GSM-algoritmen (64 bit) og anvendes til 3G-kryptering, skulle være mere modstandsdygtig.

Ikke desto mindre skriver flere bloggere nu, at den version af A5/3, der kaldes Kasumi, nu også er luret af.

Det hævdes, at nogle krypteringseksperter fra "International Association for Cryptologic Research" (IACR) har frigivet et stykke papir, hvor det dokumenteres, at A5/3 kan brydes.

Sårbarheden skyldes ifølge gruppe-bloggen Emergent Chaos, at Kasumi minder så meget om den oprindelige A5/3-algoritme, Misty, at der kan udføres et såkaldt " related key attack".

"Det bliver interessant at se reaktionen fra GSM Association (tele-brancheorganisation, red.). De har muligheden for at vise lederskab. Hvis de anerkender, at dette er et reelt problem, forsikrer os om, at det ikke er nogen katastrofe, og viser os, at de tager det seriøst, kan dette i det store hele være en god ting for dem og os," lyder det på Emerging Chaos, der skrives af folk fra sikkerheds-branchen.

Hvem skal man tro på?

Efter at GSM-krypteringen blev brudt i juleferien, lød reaktionen fra netop GSM Association, at GSM-kommunikation generelt er sikkert.

"Over de seneste år er der blevet publiceret en række akademiske rapporter, der forklarer, hvordan A5/1-algoritmen i teorien kan blive brudt. Ikke desto mindre har ingen af dem indtil videre ført til udviklingen af et egentligt angreb imod A5/1, der kan bruges på virkelige, kommercielle GSM-netværk," beroligede GSM Association blandt andet.

Det fik dog flere sikkerhedsbranchen til at svare igen.

"Sandheden om kryptografi er, at angrebene altid bliver bedre, aldrig dårligere, udtalte den internationalt anerkendte sikkerhedsekspert Bruce Schneier.

Danske Carsten Jørgensen, sikkerhedskonsulent hos Devoteam Consultning, der rådgiver større virksomheder om it, bakkede op og sagde, at "GSM-kommunikation på ingen måder er sikkert."

"Jo mere vi bruger telefonerne, jo større bliver risikoen, og jo flere angreb vil der også komme," lød det blandt andet fra Carsten Jørgensen.

Ikke desto mindre kunne Computerworld fortælle, at Dansk IT's Råd for It- og Persondatasikkerhed fortsat ikke vurderer GSM-aflytning som nogen alvorlig trussel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere