Offentlig digitalisering rammer forbi målet

Digitaliseringen af det offentlige skal væk fra at fokusere på administrationen. Den virkelige gevinst ligger et helt andet sted.

Digitaliseringen af det offentlige har brug for nyt fokus, hvis det på nogen måde skal være muligt at høste den effektiviserings-gevinst, som er nødvendig for at få tingene til at hænge sammen om blot få år.

Så kontant lyder beskeden fra en gruppe af it-fagfolk, der under fællesbetegnelsen "Det digitale råd" har gjort sig tanker om fremtidens digitalisering af de offentlige systemer.

Rådet diskuterede torsdag rapporten - der udarbejdet af Center for Digital Forvaltning (CEDI) - til et arrangement i København.

Sagen er, at digitaliseringen af de kommunale systemer hidtil har fokuseret på administrationen, som imidlertid kun udgør en lille del af den samlede kommunale forretning.

"Besparelser på de administrative områder er langt fra nok, hvis det skal rykke noget. Vi er nødt til at skifte fokus til de områder, der har stor volumen i stedet for at blive ved med at polere videre på noget, der allerede findes," siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør for KMD, formand for IT-Branchen og med i "Det digitale råd."

Tre områder
Ifølge rådet - der desuden består af Jørgen Bardenfleth fra Microsoft, Jens Munch Hansen fra TDC og Henrik Schlægel fra Scanjour - er de store kommunale områder, der for alvor vil kunne udløse massive effektiviseringer, børnepasningen, folkeskolen og ældreplejen.

Jørgen Bardenfleth luftede tanken om at etablere et digitalt lærerseminarium, hvor fremtidens skolelærere kan blive grundigt uddannet i it-teknologiens lyksaligheder.

"Det er meget skuffende, at lærerne i dag ikke bliver bedre uddannet i it på seminariet, end det var tilfældet for 10 år siden. De nyuddannede lærere burde være en it-kraft på skolerne, som kunne inspirere de ældre lærere," siger Jørgen Bardenfleth.

"Det digitale råd" forestiller sig, at der kan sættes ind på konkrete områder i skolerne, i daginstitutionerne og på ældreområdet. Det skal ikke mindst ske via praktisk orienterede teknologiske hjælpemidler, der hjælper med eksempelvis at overvåge bestemte områder og hjælper med til at made og vaske ældre. Eller hvad med automatiske pillebokse, telemedicin og meget andet.

I Folkeskolen vil rådet blandt andet have netadgang for alle hele tiden - en ting, der langt fra er tilfældet den dag i dag. Rådet forestiller sig også indførelsen af den digitale skoletaske, hvor al materiale og alle informationer findes digitalt.

Ledelsesmæssig udfordring
Ifølge Lars Monrad-Gylling er der ikke mindst tale om en ledelsesmæssig udfordring at høste de rigtige besparelser de rigtige steder i kommunerne.

Han henviser til, at der findes op mod 400 selvbetjeningsløsninger i det offentlige. Men kun omkring syv procent af danskerne benytter sig af dem.

"Vi har ikke brug for 400 selvbetjeningsløsninger mere. Vi har brug for, at 70 procent af befolkningen begynder at bruge de eksisterende 400 løsninger," siger han.

Lars Monrad-Gylling mener, at mange kommuner i stor udstrækning mangler at stramme op på kanalstrategien. Det gælder eksempelvis, når en borger ringer til kommunen for at få informationer. Ofte bliver borgeren straks viderestillet til en rådhus-medarbejder, der ved noget om emnet.

"Og sådan en samtale koster 150 kroner. Det er den dyreste kanal, du kan anvende," fastslår Lars Monrad-Gylling.

I stedet bør alle relevante informationer ligge på nettet. Og der bør henvises til dem igen og igen, mener han, så borgerne automatisk i første omgang ser, om den efterspurgte information er tilgængelig på nettet.

Hvordan skal vi nå derhen?
Incitamentet mangler, mener rådet. Danskerne har simpelthen ikke grund nok til at søge i retning af internettet. Ja, måske kan man - hvis man ved, hvad man skal - spare tid, men det er langt fra nok.

Lars Monrad-Gylling henviser til bankernes succesrige manøvre med at få danskerne væk fra at betale regninger på posthuset og over på netbanken. Her var den simple løsning at skrue på priserne. Det er nemlig noget, som vi forstår.

"Hvorfor får jeg ikke 100 kroner i rabat på den første opkrævning, hvis jeg skriver mine børn op på nettet? Hvorfor deler man ikke i porten, hvis jeg som borger er med til at sikre samfundet en gevinst?" spørger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kompetera SolutionsDay 2017

Som it-professionel i dag forventes du at have et bud på fremtiden, fod på sikkerheden og fuldt styr på driften. På Kompetera SolutionsDay 2017 får du inspiration og svar - kom og hør spændende indlæg fra blandt andre Jakob Scharf tidligere chef for PET og Ken Bonefeld Nielsen, head of corporate security & ACA Department hos Sony Mobile Communications.

05. oktober 2017 | Læs mere


Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

10. oktober 2017 | Læs mere


EU persondataforordning - praktiske løsninger på dataudfordringer

Seminaret sætter fokus på dataportabilitet, Right to be Forgotten og 72-timers notifikationsreglen. Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Deltag og få indsigt i metoder og praktiske eksempler.

11. oktober 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.