Offentlig digitalisering rammer forbi målet

Digitaliseringen af det offentlige skal væk fra at fokusere på administrationen. Den virkelige gevinst ligger et helt andet sted.

Digitaliseringen af det offentlige har brug for nyt fokus, hvis det på nogen måde skal være muligt at høste den effektiviserings-gevinst, som er nødvendig for at få tingene til at hænge sammen om blot få år.

Så kontant lyder beskeden fra en gruppe af it-fagfolk, der under fællesbetegnelsen "Det digitale råd" har gjort sig tanker om fremtidens digitalisering af de offentlige systemer.

Rådet diskuterede torsdag rapporten - der udarbejdet af Center for Digital Forvaltning (CEDI) - til et arrangement i København.

Sagen er, at digitaliseringen af de kommunale systemer hidtil har fokuseret på administrationen, som imidlertid kun udgør en lille del af den samlede kommunale forretning.

"Besparelser på de administrative områder er langt fra nok, hvis det skal rykke noget. Vi er nødt til at skifte fokus til de områder, der har stor volumen i stedet for at blive ved med at polere videre på noget, der allerede findes," siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør for KMD, formand for IT-Branchen og med i "Det digitale råd."

Tre områder
Ifølge rådet - der desuden består af Jørgen Bardenfleth fra Microsoft, Jens Munch Hansen fra TDC og Henrik Schlægel fra Scanjour - er de store kommunale områder, der for alvor vil kunne udløse massive effektiviseringer, børnepasningen, folkeskolen og ældreplejen.

Jørgen Bardenfleth luftede tanken om at etablere et digitalt lærerseminarium, hvor fremtidens skolelærere kan blive grundigt uddannet i it-teknologiens lyksaligheder.

"Det er meget skuffende, at lærerne i dag ikke bliver bedre uddannet i it på seminariet, end det var tilfældet for 10 år siden. De nyuddannede lærere burde være en it-kraft på skolerne, som kunne inspirere de ældre lærere," siger Jørgen Bardenfleth.

"Det digitale råd" forestiller sig, at der kan sættes ind på konkrete områder i skolerne, i daginstitutionerne og på ældreområdet. Det skal ikke mindst ske via praktisk orienterede teknologiske hjælpemidler, der hjælper med eksempelvis at overvåge bestemte områder og hjælper med til at made og vaske ældre. Eller hvad med automatiske pillebokse, telemedicin og meget andet.

I Folkeskolen vil rådet blandt andet have netadgang for alle hele tiden - en ting, der langt fra er tilfældet den dag i dag. Rådet forestiller sig også indførelsen af den digitale skoletaske, hvor al materiale og alle informationer findes digitalt.

Ledelsesmæssig udfordring
Ifølge Lars Monrad-Gylling er der ikke mindst tale om en ledelsesmæssig udfordring at høste de rigtige besparelser de rigtige steder i kommunerne.

Han henviser til, at der findes op mod 400 selvbetjeningsløsninger i det offentlige. Men kun omkring syv procent af danskerne benytter sig af dem.

"Vi har ikke brug for 400 selvbetjeningsløsninger mere. Vi har brug for, at 70 procent af befolkningen begynder at bruge de eksisterende 400 løsninger," siger han.

Lars Monrad-Gylling mener, at mange kommuner i stor udstrækning mangler at stramme op på kanalstrategien. Det gælder eksempelvis, når en borger ringer til kommunen for at få informationer. Ofte bliver borgeren straks viderestillet til en rådhus-medarbejder, der ved noget om emnet.

"Og sådan en samtale koster 150 kroner. Det er den dyreste kanal, du kan anvende," fastslår Lars Monrad-Gylling.

I stedet bør alle relevante informationer ligge på nettet. Og der bør henvises til dem igen og igen, mener han, så borgerne automatisk i første omgang ser, om den efterspurgte information er tilgængelig på nettet.

Hvordan skal vi nå derhen?
Incitamentet mangler, mener rådet. Danskerne har simpelthen ikke grund nok til at søge i retning af internettet. Ja, måske kan man - hvis man ved, hvad man skal - spare tid, men det er langt fra nok.

Lars Monrad-Gylling henviser til bankernes succesrige manøvre med at få danskerne væk fra at betale regninger på posthuset og over på netbanken. Her var den simple løsning at skrue på priserne. Det er nemlig noget, som vi forstår.

"Hvorfor får jeg ikke 100 kroner i rabat på den første opkrævning, hvis jeg skriver mine børn op på nettet? Hvorfor deler man ikke i porten, hvis jeg som borger er med til at sikre samfundet en gevinst?" spørger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.