Artikel top billede

Microsoft: Vi lever op til kravene om en offentlig dokumentstandard

Microsoft mener, at dagens Folketingsbeslutning ikke udelukker OOXML som offentlig dokumentstandard. Virksomheden er tværtimod glad for beslutningen.

"Rygterne om OOXML's død i Danmark som offentlig dokumentstandard er stærkt overdrevne."

Sådan lyder meldingen fra Microsofts danske teknologidirektør Jasper Bojsen efter Folketingets it-ordførere har opstillet en række kriterier for, hvilke dokumentstandarder der kan anvendes i det offentlige.

OOXML lever op til kravene

"Når vi læser de kriterier, der er stillet op, så er vi tilfredse med, at der fortsat kan være frit valg på området. ISO OOXML lever op til de kriterier som er givet," mener Jasper Bojsen.

Den melding strider imod en række udlægninger af forliget som en sejr for ODF-formatet.

Blandt andet har SF's it-politiske ordfører Hanne Agersnap sagt:
"OOXML kan ikke umiddelbart komme på listen, da det kræver at den er implementeret i sin helhed af flere leverandører og flere platforme."

"Jeg er opmærksom på, at der er nogle af politikerne, der gerne vil give ODF en fribillet ved at sige, at den er med på listen inden der foretages den evaluering, som der nu lægges op til," siger Jasper Bojsen.

"Jeg kan ikke se, at der er noget i kriterierne, der udelukker en standard som ISO har godkendt."

"Hun forsøger at udlægge teksten. Jeg forholder mig til, at spørgsmålet om platformsuafhængighed og flere leverandører, kontorpakker og platforme var noget af det som optog ISO-ratificeringen aller, allermest. Der kan jeg jo konstatere, at ISO har undersøgt det meget grundigt."

Strid om helhed

Det kommende stridspunkt lader til at blive en diskussion om, hvad der menes med ordene "Det skal demonstreres, at standarden i sin helhed kan implementeres af alle direkte i sin helhed på flere platforme"

Det er vel et spørgsmål om, hvorvidt både OOXML Strict og Transitional kan implementeres?

"Det er svært at spå om, hvad der drøftes fremadrettet. Jeg mener, at vi har lagt hele den her debat om Strict og Transitional bag os. Vi holder fast i, at der er een standard som er ratificeret af ISO," siger Jasper Bojsen og fortsætter:

"Den debat har vi været igennem og vi er kommet videre derfra. Der er ikke noget at komme efter. Diskussionen om Strict og Transitional er noget, som personer der ønsker et defacto ODF valg fører frem."

Det er nævnt, at listen over dokumentstandarder, der opfylder de opstillede kriterier indtil videre kun indeholder ODF.

Det ser Jasper Bojsen som en tolkning. En tolkning han ikke er enig i.

"Man har kigget på det og besluttet sig for en videre proces. Der er ikke truffet noget endeligt valg. Der er et ekspertudvalg, der skal se på det her og de skal have lov at arbejde med det her i fred uden politisk påvirkning ellers giver det ikke megen mening."

Men indtil videre er kun odf på listen?
"Der er forskellige udlægninger. Nogle siger som Hanne Agersnap, at der står ODF, andre politikere siger, det er et blankt papir," siger Jasper Bojsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere