Politikerne: Hurtigere bredbånd til alle uanset bopæl

Hele Danmark bør have den samme bredbånds-ambition, lyder det bredt fra Folketinget. Dermed går partierne imod Højhastighedskomiteens anbefaling.

Tre af partierne i Folketinget skyder nu en anbefaling fra Højhastighedskomiteen i sænk.

Otte af 10 danskere bør have adgang til 50 megabit-bredbånd i år 2013, mens de resterende danskere bør være sikret adgang til mindst 10 megabit.

Sådan lyder en af anbefalingerne i den rapport, som Højhastighedskomiteen i januar afleverede til daværende videnskabsminister Helge Sander (V). Ifølge komiteen kan markedet uden offentlig støtte imødekomme anbefalingen.

Netop denne anbefaling vakte en del debat, og tre af komiteens 15 medlemmer ønskede ikke at sætte deres navn på anbefalingen.

Nu ser det ud til, at politikerne på Christiansborg heller ikke ønsker den såkaldte 80/20-målsætning.

"Jeg mener, at vores målsætning bør være en ambition for hele landet. Det er den, vi bør arbejde efter, og jeg synes ikke, at det er en sympatisk tanke, at nogen skal nøjes med en femtedel i forhold til andre," siger teleordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

Telepolitik bliver til regionalpolitik
Allerede, da Højhastighedskomiteen afleverede sin rapport, var SF's teleordfører, Hanne Agersnap, ude med kritik af 80/20-målsætningen, og den kritik holder hun fortsat fast i. Og hun er klar til at pumpe offentlige midler i at få de sidste med, hvis det bliver nødvendigt.

"80/20-målsætningen er sat efter, hvad markedet kan klare. Men hvis vores mål er 100 procent, så må vi gøre noget aktivt, så vi når det," siger SF's teleordfører.

Men hvorfor skal man bruge mange ressourcer på at få de sidste 20 procent med, for det har utvivlsomt en pris?

"Ja, det kan man godt spørge om, hvis man ønsker et Danmark, hvor vi har 5 til 10 centre, mens resten er skov, mark og park. Men det er ikke vores vision for Danmark. Vi har en vision om, at man kan bo spredt i hele landet - også med langt til naboen. Det her er et spørgsmål om regionalpolitik, ikke telepolitik," siger Hanne Agersnap.

Regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, er i dag uden for det teleforlig, som blev indgået i 1999. Det forlig er efter Højhastighedskomiteens rapport ved at få et eftersyn, og Dansk Folkepartis it- og teleordfører, Mikkel Dencker, ser gerne, at Dansk Folkeparti kommer med i forliget.

Mikkel Dencker mener, ligesom Torsten Schack Pedersen og Hanne Agersnap, at en dansk bredbåndsmålsætning bør være national.

"Jeg mener, at man skal udbrede det så meget som overhovedet muligt. Det er måske ikke muligt at få den sidste med, men vi skal i hvert fald op imod noget, der ligner 100 procent udbredelse," siger Mikkel Dencker.

Ligesom Hanne Agersnap fremhæver han, at det er vigtigt at tage hensyn til udkantsområderne.

"Vi skal passe på, at der ikke sker for meget centralisering af erhvervsliv og beboelse omkring de store byer, så landområderne kommer til at ligge øde hen. Det kan man modvirke ved at tilbyde en ordentlig hastighed på internettet - også i de fjerneste dele af landet," forklarer Mikkel Dencker.

Hvad koster det?
Højhastighedskomiteen vurderer, at markedet alene kan sikre 80 procent af danskerne 50 megabit-bredbånd i 2013, mens markedet kan give de resterende adgang til 10 megabit.

Komiteens formand, Erik Bonnerup, har tidligere sagt, at ingen har fremlagt, hvad det koster at få de sidste 20 procent med, og at tjenesterne på de høje hastigheder i vidt omfang er "tant og fjas".

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.