Artikel top billede

Computerworld har fundet Danmarks ældste server

Danmarks ældste server: Gennem tre måneder har it-Danmark budt ind med gamle servere, der stadig er i drift. Nu har vi fundet den ældste.

Vis din gamle server frem og vind en spritny Dell-server, hvis din gamle server er Danmarks ældste kørende server.

Det er vilkårene i Computerworld og Dells konkurrence, der siden december har fået it-folk i danske virksomheder, organisationer og undervisningsinstitutioner til at sende billeder og beskrivelser af deres gamle servere ind til Computerworld.

Ideen til konkurrencen opstod i forbindelse med optakten til FN's klimakonference COP15 og Computerworlds dækning af it-løsninger, der kan være med til at løse de globale klimaproblemer.

Et skridt på den vej har været en decideret omkalfatring af de danske serverrum gennem de seneste par år.

Nye kølemetoder og blade-servere i virtuelle miljøer har sendt enorme mængder bedaget isenkram på pension.

Men enkelte hardware-oldinge har overlevet i den grønne bølge, der er skyllet gennem server-rækkerne.

It-producenten Dell, der i forvejen bruger meget energi på tænke miljøhensyn ind i sine produkter, stillede beredvilligt op med en præmie: En helt ny, energirigtig server, som den glade vinder kan udskifte den gamle med.

Og vinderen er ...

Der har været mange gode bud, og det har været en fornøjelse at kaste blikket tilbage i it-historien og hædre de gamle svende, som vi lod os imponere af dengang, men som i dag har mindre kapacitet og ydelse end den mobiltelefon, som vi alle sammen går rundt med i lommen.

Og når vi nu kårer Danmarks ældste server, er det begribeligvis den ældste deltager i konkurrencen, for der er sandsynligvis endnu ældre, men velfungerende, servere i drift rundt omkring.

Vinderen af Dell's R610 rack-server med Intel Nehalem-baseret processorteknologi, de nyeste DDR 3 memory-komponenter og næste generations PCI-express til en værdi af cirka 25.000 kroner, er it-afdelingen ved Institut for elektroniske systemer ved Aalborg Universitet.

Her har it-folket i 17 år holdt liv i en SPARCstation 10-server fra Sun.

Den Unix-baserede SPARCstation 10 er en flerprocessor-maskine fra 1992. Den afløste Sun's første SPARCstation 1, også kendt som Sun 4/60, der blev introduceret i 1989.

Oplagte opgaver for den nye

Serveren er leveret fra det hedengangne ICL Data, i dag Fujitsu, 1. juni 1993. Købsprisen var 70.000 kroner, og SPARCstation 10 kører i dag primært instituttets request-system.

"Maskinen blev i sin tid brugt som personlig arbejdsstation på et forskningsprojekt. På et tidspunkt blev dens CPU'er opgraderet fra de originale 2x Sun SuperSPARC CPU'er på 40-50 megahertz til 2x Ross HyperSPARC RT625 CPU'er på 125 megahertz, som den har kørt med siden," fortæller it-medarbejder Per Mejdal Rasmussen.

SPARCStation 10 bliver først skiftet ud, når hele request-systemet bliver skiftet ud, så den gamle Sun-server har stadig lidt levetid tilbage. Der er til gengæld to oplagte opgaver for den nye Dell-server.

"De studerende kører en masse simuleringer, og det kan den glimrende bruges til. Den kan også bruges til at visualisering af alle de maskiner, de gerne vil have, vi hoster. Det er jo Institut for elektroniske systemer, så de studerende programmerer en hel del," siger Per Mejdal Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere