Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

"Vi er for lille et land til at gøre os gældende i den tunge grundforskning og de store opfindelser," siger Niels Bjørn-Andersen, professor i it ved CBS.

Danmark er for lille til udvikle hightech-produkter

Det er utopi at tro, at Danmark kan gøre sig gældende i forskning og udvikling af it og elektronik. I stedet skal vi satse på at være gode handelsfolk. Det mener professor Niels Bjørn Andersen fra CBS.

"Der er rigtig mange i Danmark, der efter min mening har en naiv og forkert opfattelse af, at Danmark skal leve af at eksportere hightech-produkter. Men reelt set har Danmark først og fremmest fået en blomstrende økonomi af at være gode handelsfolk," sådan lyder den kontroversielle udtalelse fra professor i it Niels Bjørn-Andersen fra CBS.

For nylig kom det årlige Networked Readiness Index, der viste, at Danmark var faldet fra en førsteplads til en tredjeplads. Nogle af de punkter, hvor Danmark klarer sig dårligst, er i forhold til antallet af patenter samt vores eksport af hightech-produkter.

Niels Bjørn-Andersen mener dog ikke, at det er noget, som vi skal satse på at ændre markant.

"Vi er for lille et land til at gøre os gældende i den tunge grundforskning og de store opfindelser. Det, som vi i virkeligheden er gode til, er at videreudvikle, udnytte og sælge teknologien," siger han.

Placeringerne er flotte

Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, fortalte forleden til Computerworld, at hun ser det som meget problematisk, at Danmark har mistet førstepladsen på Networked Readiness Index.

Ligeledes har også ITEK og IT-Branchen råbt vagt i gevær på baggrund af faldet på ranglisterne.

Niels Bjørn-Andersen mener dog ikke, at der er grund til bekymring.

"Jeg synes, vores placeringer er flotte. Om man ligger som nummer et, tre eller fem er efter min mening ikke så afgørende. Virksomheder fravælger ikke Danmark af den grund," siger Niels Bjørn-Andersen.

Forskning er kun en lille del

Niels Bjørn-Andersen mener heller ikke, at vi går glip af det store ved ikke at være dem, der udvikler og opfinder produkterne.

"Holdningen har hos mange politikere og forskere været, at bare man har den rigtig gode opfindelse, så er der intet problem i at flytte den fra forskning til faktura. Men opfindelsen er kun en lille del af processen," siger han.

"Selv med den gode idé i hånden går det galt gang på gang. Sagen er, at man undervurderer vigtigheden af at finde penge til produktion, at have en god forretningsmodel, finde de rigtige salgskanaler og markedsføre produktet," forklarer han.

Derfor mener han, vi skal droppe de store drømme om at skulle være dem, der kommer med de store landvindinger inden for it og elektronik.

"Jeg mener, at vi er gode til at se anvendelsesmulighederne og til at tage teknologier til os - og vi taler mange sprog. Samlet set er vi gode handelsfolk, og det er det, vi skal satse på," siger Niels Bjørn-Andersen

Som et eksempel på, at det ikke er udviklingen af et produkt, der i sig selv er vigtigt, nævner Niels Bjørn-Andersen konkurrencesituationen mellem de to danske regnskabsprogrammer Navision og Maconomy tilbage i 1990'erne.

"Begge firmaer lavede nogle ganske udmærkede regnskabsprogrammer. Jeg vil faktisk vove at påstå, at Maconomys var bedst dengang. Men virksomhederne greb salget af deres produkter helt forskelligt an," siger Niels Bjørn-Andersen.

Her hentyder han til, at Maconomys strategi var, at de selv ville sælge programmerne, mens Navision satsede på et stort antal eksterne forhandlere.

"Navisions indgang var, at det gjaldt om at få solgt flest styk, så man på den måde kunne dække omkostninger til udvikling. Den strategi gav pote og var med til, at Navision blev så meget mere værd end Maconomy," siger Niels-Bjørn Andersen.

Navision blev solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner i 2002.

Danmark skal være gode til at bruge it

Mens Niels Bjørn Andersen ikke mener, at vi skal satse på at blive stor-eksportører af it og elektronik, så ser han det som vigtigt, at danskerne og virksomhederne udnytter it mest muligt.

"Vi skal sørge for, at infrastrukturen er der, så det danske marked er i front, når det gælder brugen af ny teknologi. Ligeledes skal vi sikre, at virksomhederne bruger it mest muligt, så de opnår en masse effektiviseringsgevinster," siger Niels Bjørn-Andersen.

Niels Bjørn-Andersen mener blandt andet, at anbefalingerne fra Højhastighedskomiteen er vejen frem for at sikre, at Danmark er i front på it-området.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital