Artikel top billede

Cloud er ikke et tag-selv-bord men en fast menu

Cloud handler om stordriftsfordele og er ikke en delikatesse-afdeling. Uden standardisering går besparelserne i vasken.

Der er ikke meget ny teknologi på menuen i cloud computing.

Det handler groft sagt om at få mere ud af det samme, lyder det fra Henrik Tang Hedegaard, der er chef for IBM's globale technology services, der blandt andet tilbyder cloud-løsninger til erhvervslivet.

"Skyen handler om at spare penge i form af stordrift, og stordrift medfører, at udbudet består af pakkeløsninger, hvor virksomhederne så kan vælge hyldevarer," sagde han på IDC's konference om cloud computing, der netop er blevet holdt i DGI-byen i København.

"Hvis man vil have den laveste pris, må man finde sig i one size fits all-modellen. Er tjenesten good enough bliver fremtidens cloud-sætning," lyder det fra IBM-manden, der til daglig slår sine folder på den engelsksprogede scene.

"Hvis man er på jagt efter specialtilpassede it-løsninger, er besparelserne ved at benytte cloud-teknologien langt mindre, og skyen slet ikke egnet til en hel række opgaver," sagde han.

plussiden nævner han områder som storage, videokonferencer, data mining, desktop, test eller ERP-systemer, som oplagte cloud-emner.

Mens områder, der er meget specialiserede eller indeholder følsomme oplysninger, ikke bør forlade virksomhedens egne servere.

"Vores anbefaling til virksomheder, der er interesserede i teknologien er, at de skal være kritiske, når de vælger arbejdsområder, som eventuelt skal sendes i skyen. Se på strategien, behovene, arbejdsopgaverne og ikke mindst om cloud-løsningen passer ind i den eksisterende infrastruktur," lød det fra Henrik Tang Hedegaard.

Fem cloud-modeller

Microsofts platforms-evangelist Bjarne Dollerup er delvist enig i IBM's vurdering. Han betegner stordriften som det største sparepotentiale, men han nuancerede cloud-verdenen yderligere.

"Der er forskellige cloud-modeller, der hver i sær handler om it-afdelingens kontrol og ansvar," sagde han.

Bjarne Dollerup deler teknologien op i fem områder:

Datacentre hvor virksomheder har fuld kontrol samt stort ansvar for løsningen.

I hostede datacentre, hvor man lejer hard- og software, er kontrollen lidt mindre. I den private sky har virksomheden stadig kontrol og ansvar, mens den offentlige sky består af hyldevare, hvor man deler med andre firmaer og betaler efter forbrug, ikke efterlader nogen styring med trafik og forbrug.

Han trækker desuden begrebet forbrugerskyen ind i debatten.

Det er den sky, der driver Facebook, LinkedIn, blogs og lignende brugergenererede tjenester.

Der er dog ingen tvivl om, at Microsoft også ser standardisering som det væsentlige sparekriterium.

"Hyldevarer gør it-afdelingen mindre fleksibel, men her er de største besparelser. Man kan sammenligne problemstillingen med fordele ved enten at lease eller eje en bil," lyder det fra Microsofts evangelist.

"Man skal spørge sig selv om, hvor man kan drage fordel ved cloud somputing og så være pragmatisk i sit valg af løsning."

Skyen blæser snart væk

Når der er penge at spare får teknologi opmærksomhed, og derfor er skyen er et fænomen, der ikke vil blive diskuteret om få år, lyder det fra Anders Elbak, der er senior analytiker i IDC.

Han mener, at tjenesterne vil blive så integrerede i it-afdelingerne, at cloud-betegnelsen hurtigt vil glide ud af listen over bullshit-bingo-ord.

"Cloud-tjenester er et generationsskifte i måden at drive it-afdeling på. Både udbyderne af løsninger og virksomhederne kan høste fordele, og derfor bliver det en succes," siger han.

Han forventer dog ikke, at it-afdelingerne bliver skrottet til fordel for drift uden for huset.

"Overgangen kommer til at ske langsomt, og mandskabet kan så koncentrere sig om andre områder som eksempelvis udvikling og de data, der ikke er egnet til skyen. Man kan dog godt forvente at it-chefen, over tid, kommer til at afgive noget af sin magt til økonomi-direktøren, der langt lettere kan overskue it-løsningerne."

"Pakkeløsningerne gør det nemmere for mindre teknologikyndige, at danne sig et overblik over it," vurderer Anders Elbak.

"Det kan betyde, at it-cheferne på langt sigt får en mere strategisk placering."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere