Artikel top billede

KMD-gaver til topchefer vækker undren i branchen

I kølvandet på afsløringer om KMD-gaver i Frederikshavn Kommune undrer en leverandør sig over kommunens tidligere dispositioner.

En konkurrent til KMD undrer sig nu højlydt, efter det er kommet frem, at både kommunaldirektøren og socialchefen i Frederikshavn Kommune har modtaget gaver fra KMD.

Direktør Kate Turch fra Medialogic forklarer, at selskabet tidligere var leverandør af et it-system til jobcentre i kommunen.

Først meddelte kommunen, at man nu havde en KMD-strategi og ville udskifte it-systemet til KMD's uden forudgående udbud, forklarer hun.

Da Medialogic protesterede imod dette, ombestemte kommunen sig, ifølge Medialogic.

Men da kommunen udskrev et nyt udbud, blev advarslerne fra selskabet om krav om snitflader til KMD-systemer med monopol slet ikke hørt, lyder det fra Kate Turch.

Firmaet var bekymret for, om Frederikshavn Kommune ville gøre tilstrækkeligt for at stille tilbudsgiverne lige i forhold til snitflader, hvor KMD oppebærer monopol, ifølge Medialogic.

Den heftige mailudveksling, som Computerworld har haft adgang til, viser, at kommunen henviser til Konkurrencestyrelsen, såfremt selskabet føler, at KMD's snitflader er lukkede.

"Hele sagen ender med, at KMD vinder udbuddet. Et af de vægtige tildelingskriterier er netop integration til KMD-systemer med lukkede snitflader."

"Set i lyset af de sager, der har været fremme om Jane Wiis og Jan Nielsen, kan vi ikke lade være med at sætte spørgsmålstegn ved kommunens habilitet i sagen," siger Kate Turch.

Hun understreger, at hun ikke direkte kan sætte fingre på udbuddet, som ville kunne afstedkomme en klage, men mistanken om hvordan udbuddet blev skruet sammen, nager hende ovenpå sagerne om gaver.

Golf og fodbold på leverandør-regning

Både Jane Wiis og Jan Nielsen har været tæt på beslutningerne om it-systemerne til Jan Nielsens ansvarsområde.

Fælles for de to er også, at de har været til flere KMD-arrangementer. Jan Nielsen har både været til flere fodboldkampe betalt af KMD og været mangeårig deltager ved KMD-golfturneringer.

Faktisk afviste kommunen blankt over for Computerworld i første omgang, at nogen overhovedet havde modtaget gaver fra KMD.

Men da Computerworld fik et tip om, at Jan Nielsen havde været til flere fodboldarrangementer betalt af KMD, måtte kommunen gå til bekendelse.

Dog ikke uden kommunaldirektøren følte trang til at skrive om Computerworlds research:

"Jeg vil heller ikke undgå at rose den behændige undgåelse af at fortælle, at vi har brugt et betragteligt antal timer i vores hårdt belastede kommunale administration for overhovedet at finde frem til antydningen af de tilfælde hvor der har været tale om at nogle har modtaget noget som helst!"

Kort efter kan Computerworld fortælle, at hun såmen selv har været til fire golfarrangementer hos KMD.

Frederikshavn: En konkurrents opfattelse

KMD, der på sin hjemmeside nævner en kontraktindgåelse med Frederikshavn Kommune som topnyhed, har blot en kommentar:

"I forhold til vores kundeaktiviteter er der kun det at sige, at der ingen sammenhæng har været mellem kontrakter og deltagelse i vores arrangementer såsom en golfturnering. Vi bestikker ikke folk og har aldrig gjort det," siger direktør for salg og marketing Karen Nielsen fra KMD.

I Frederikshavn Kommune er talelysten ikke stor. Dog lader Jane Wiis forstå, at hun ikke opfatter golf som gaver.

"Nej, jeg har ikke øvrige direkte bemærkninger til artiklen," skriver hun i en mail.

"Du har jo en artikel, der fremsætter sagen som den opfattes fra en af konkurrenterne til KMD, det synes jeg er helt fair," lyder det videre.

Kommunalchefen gør det klart, at hvorvidt hun eller andre deler den opfattelse af verden, "som dit 'vidne' og du (jouranlisten, red.) måske har, er jo ret uvedkommende for den vinkel, du har lagt på artiklen".

"Jeg er naturligvis altid ked af postulerende sammenkædninger og konspiratoriske spekulationer, som ikke har noget fundament i virkeligheden, men det er her, jeg synes, at jeg/vi alle skal respektere retten til at have sin egen holdning og dermed ytringsfriheden, både når det gælder pressen, virksomheder og enkeltpersoner, uanset hvor lidt jeg/vi bryder os om budskabet," skriver Jane Wiis.

Hun oplyser, at to af hendes i alt fire KMD-golfturneringer var før hendes ansættelse i Frederikshavn Kommune.

Jan Nielsen er også vendt tilbage med en kort kommentar:

"Jeg var ansvarlig for at sende opgaven i udbud, da jeg var arbejdsmarkedsdirektør, og genudbyde da det viste sig, at kommunen havde begået en fejl i udbudsmaterialet," skriver han.

"Dette kan Kate Turch helt klart huske, da jeg såvel har holdt møde med hende om sagen samt personligt holdt hende orienteret."

"Men jeg har ikke været en del af udbudsprocessen i sidste omgang og den trufne beslutning, da jeg med virkning fra 31.12.09 ikke mere er direktør for arbejdsmarkedsområdet," lyder kommentarer fra ham.

Byråd: Redegørelse på vej
Computerworld har talt med flere byrådsmedlemmer fra Frederikshavn. Ligesom borgmester Lars Møller fra Venstre er blevet orienteret om sagen løbende.

2. viceborgmester Erik Sørensen fra Socialdemokratiet fortæller, at han endnu ikke er blevet sat ind i sagen.

"Men jeg forventer en redegørelse ved næste møde," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere