Artikel top billede

Jakob Nielsen har gode råd til apps-udviklerne. Foto: Steffen Roland Nielsen. (Foto: Steffen Roland Nielsen)

Dansk usability-guru slagter iPad-apps

Jakob Nielsen har set nærmere på det stigende antal applikationer til Apples iPad. Han er ikke imponeret og fremhæver fire gode råd til, hvordan designerne undgår de værste apps-katastrofer.

Den efterhånden legendariske danske usability-guru Jakob Nielsen har sammen med kollegaen Raluca Budiu testet applikationer til Apples iPad på syv rutinerede iPhone-brugere.

Efter traditionelle tænke-højt-test, udtalelser omkring designpræferencer og simple opgaveløsninger har Jakob Nielsen og Raluca Budiu konkluderet, at brugervenligheden på applikationerne til æblefirmaets nyeste baby er ikke er synderligt imponerende.

"iPad apps er inkonsistente og har lav funktions-gennemskuelighed med mange brugerfejl på grund af (brugerens, red.) utilsigtede handlinger. En stærk printmetafor og underlige brugsmønstre giver yderligere usability-problemer," opsummerer de to brugervenlighedsfolk testen på hjemmesiden Useit.com.

Webdesign fra 1993

Applikationerne til den stærkt hypede Apple-tablet bliver blandt andet beskyldt for at ligne webdesign anno 1993 med alt for mange og unødvendige visuelle virkemidler.

Derudover er navigationen inkonsekvent (sker der eksempelvis noget, hvis man klikker på et billede eller ej?), og så har applikationerne generelt et alt for glat udsende, der ikke opfordrer brugerne til at klikke sig ned i funktionerne.

Samtidig giver iPad'ens design også brugerne mulighed for at komme til at aktivere menuer og funktioner ved en fejl, noterer Jakob Nielsen sig.

"… folk ved ikke, hvordan de skal komme tilbage til et tidligere set skærmbillede, for der er ingen konsekvente 'undo'-muligheder for at slippe væk, ligesom man ellers har det med netbrowsernes 'tilbage'-knap," forklarer de.

Den forvoksede iPhone

Applikationer - eller kort og godt apps - er blevet rasende populære på smartphones som eksempelvis Apples iPhone, fordi det trods store mobilskærme åbenbart er for vanskeligt at fedte rundt på hjemmesider med en mobiltelefon.

Brugervenlighedsfolkene fra Useit.com noterer sig, at den rigtige web-oplevelse er noget mere behagelig på, hvad testerne kalder, "den forvoksede iPhone".

Alligevel har de en række råd til iPad-udviklerne til, hvordan brugsoplevelsen kan forbedres på applikationerne.

Forslag til forbedringer

Jakob Nielsen og Raluca Budiu har følgende forslag til apps-udviklerne:

• Tilsæt flere visuelle lag og være bedre til at definere interaktive områder, så brugerne ved, hvad de kan trykke på hvorhenne.

• For at opnå bedre brugervenlighed skal det glas-æstetiske design løsnes op

• Opgiv håbet om at tilføje værdi ved at være skør. Så er det bedre at bruge konsekvent design.

• Understøt standard-navigation, hvilket inkluderer en tilbage-funktion, søgemulighed, klikbare overskrifter og en hjemmeside til applikationerne.

Du kan læse hele undersøgelsen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere