Artikel top billede

(Foto: Danske Bank)

SAP går i banken

Danske Bank er strategisk partner. Deutsche Bank redesigner bankprocesser omkring SAP. Finanssektoren får stor opmærksomhed lige nu.

Det er i høj grad bankerne, der har Kerstin Geigers opmærksomhed i disse måneder. Hun er executive vice president for solution management hos SAP. Dermed har hun ansvaret for udvikling af de 24 brancher, hvor SAP i dag leverer specifikke løsninger.

"Bankerne har været i dyb, dyb krise, men nu begynder der at være penge til at investere igen. Samtidig er mange banker ved at blive kvalt i gamle egenudviklede løsninger. Det udgør naturligvis en forretningsmulighed," siger Kerstin Geiger.

Flere af bankerne har hun haft lejlighed til at møde på SAPs årlige brugekonference, der sluttede i går. Deutsche Bank er en af de finanskunder, der nu går radikalt til værks.

"Vi har afskaffet kravspecifikationen og redesigner bankens processer efter de standarder, som SAPs applikation leverer."

Sådan siger Wolgang Gaertner, der er CIO i Deutsche Bank

Denne formiddag i Franfkurt sidder han ved siden af SAP-topchefen Jim Hagemann Snabe. Og på det lidt smørede grin hos begge mænd kan man læse, at det nok næsten er rigtigt.

"Deutsche Bank arbejder tæt sammen med SAP om det her projekt, hvor vi ønsker at bruge SAPs standard bankplatform til kerneproduktionen i banken og samtidig til at skabe alle mulige kulturelle forandringer i banken. Vi arbejder så tæt sammen, at Jim var med på det seneste bestyrelsesmøde for at udlægge teksten," siger Wolfgang Gaertner.

Egne applikationer

"Men vi har naturligvis en hel række applikationer i banken, som adskiller os fra andre banker. Applikationer som ikke er standardsoftware. Og det ændrer vi ikke på," siger Wolftang Gaertner.

"Men netop derfor er det også helt afgørende, at SAPs standard bankplatform i vores service orienterede arkitektur kan kalde op til vores egne løsninger," siger han.

For Deutsche Bank er implementeringen af den nye standard bankplatform et forretningsprojekt, der skal revitalisere og redesigne mange af de processer, som banker benytter sig af i dag. Målet for den store tyske bank er en omsætning på 10 milliarder euro, som altså ikke kun kræver effektivisering men helt nye processer.

"Vi er kun lige begyndt. Men målet er at se, hvordan vi kan løse de konkret bankopgaver med standardsoftware. Derfor handler udviklingen i det her projekt ikke om at stille krav men bygge bro," siger Wolfgang Gaertner.

Dermed er Deutsche Bank en kunde lige efter Kerstin Geigers hoved. Det er Danske Bank imidlertid ikke. Danske Bank ser i stedet sig selv som strategisk partner med SAP hvilket er den primære årsag til at Danske Bank har været repræsenteret på Sapphire i Frankfurt i denne uge.

Rådgiver bank-kunder om ERP

Jakob Holst er head of ERP business integration, der er en del af bankens Transaction Service herunder Corporate and Business Banking Support. Afdelingen har en god håndfuld medarbejdere, som i dagligdagen rådgiver bankens store erhvervskunder om integration mellem Danske Banks digitale løsninger og virksomhedernes ERP.

Det vil sige, at Jakob Holst og hans kollegaer har fat i de fleste ERP-løsninginger på markedet. Men SAP er på Danske Banks nordiske hjemmemarked repræsenteret i stort set alle de største virksomheder, som der konstant er kamp om at betjene i finanssektoren.

Danske Bank er en af de eneste virksomheder i det danske C20 indeks over landets mest værdifulde selskaber, der stort set ikke benytter SAP. Årsagen til det, mener Jakob Holst blandt andet skal findes i bankens stærke teknologifokus.

"Vi har en god e-bank platform som er den samme i hele koncernen. Den centrale it-platforms strategi og kernesystemet har eksisteret siden 1989, derfor kan vi tilbyde vores store erhvervskunder en samlet løsning," fortæller Jakob Holst.

Så Kerstin Geiger skal nok ikke regne med at få solgt et kernebanksystem til Danske Bank foreløbig. Men det strategiske samarbejde går tilbage til 2005 og 2006, hvor Danske Bank og Jakob Holst faktisk var på indkøbstur i SAPs hovedkvarter i Waldorff.

Fik udviklet add on

På det tidspunkt betalte Danske Bank for udviklingen af et add on til SAPs ERP-suite - en betalingsmotor, som gør det muligt indenfor en måned at koble selv store internationale SAP-kunder på Danske Banks digitale platform. Det har afgørende værdi at kunne sænke eller helt fjerne de tekniske barrierer ved bankskifte, hvis man skal gøre sig håb om at få store virksomheder til at flytte bank.

"Samarbejdet virker på den måde, at vi henviser potentielle kunder til SAP, som sælger løsningen og dermed får omsætning ud af samarbejdet, mens vi selvfølgelig får ny forretning og kan give kunden en hurtigere bankimplementering," siger Jakob Holst.

Jakob Holst er også begejstret for den road map, som den nye direktion med Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe har lagt frem efter de første 100 dage. Især snakken om real real time er gode nyheder.

Rigtig real time

"Det er jo den retning, som integrationen af bankservice og forretningsapplikationer skal bevæge sig i. For selvom f.eks. godkendelsen af en leverandør-betaling er integreret så langt, at den kan gennemføres direkte fra kundens SAP-løsning, så bliver transaktionen ofte alligevel behandlet i batch blandt andet som følge af de enkelte landes nationale Clearings-infrastruktur og dermed kørt om natten."

"Næste skridt er at kunne opdatere for eksempel kontobevægelser og valutakurser løbende i real real time direkte i kundens ERP-systemer, som en slags abonnementsløsninger," siger Jakob Holst, der også ser store muligheder i in-memory-teknologien.

"Hvis man forestiller sig en lønfil lavet af data fra og direkte i memory, så kan den fil sendes afsted til banken og aldrig nogen sinde komme ud på kundens netværk. Dermed er en stor potentiel sikkerhedsrisiko elimineret, " siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere