Artikel top billede

Der er ikke særligt grønt i Vegas. I disse dage, er der dog lidt grønnere end ellers.

Jysk kommune gør Las Vegas lidt grønnere

Fredericia er taget til Las Vegas for at fortælle verden, hvordan man helt enkelt kan spare miljøet for over 1.000 ton CO2 om året. Her får du den danske succeshistorie.

Las vegas: Her ude i midt i Nevada-ørkenen er der ikke meget grønt, der fanger øjet. Her er ikke meget andet end palmer, asfalt og en lille smule kunstigt fremelsket græs.

Der er heller ingen, der kan påstå, at Las Vegas er en grøn by i den overførte betydning, hvor grøn betyder miljøvenlig og bæredygtig.

En af de ting der kende-tegner de enorme kasinoer og konferencecentre, der ligger side om side i hundredvis ned langs 'The Strip', er, at aircondition-anlæggene kører på så højt blus, at man faktisk er nødt til at gå udenfor, for at få varmen, hvis ikke man har fået nok tøj på om morgenen.

Oven i det kommer et konstant bombardement af lys, lamper, kæmpe udendørs tv-skærme, projektører, musik og larm.

Og de køretøjer, der fragter de mange af byens gæster rundt, er ikke just Ellerter. Stretch limos, Hummers og SUV's fylder bogstavelig talt godt op i gadebilledet.

Danmark gør Vegas lidt grønnere

Det er heller ikke visioner om et bedre miljø, der fylder mest op på årets CA World konference, hvor stort set alle hovedtaler kun har omhandlet cloud computing. Om automatisering af processer og om hvordan man konsoliderer datacentre og sparer penge.

Men faktisk handler en af de helt store danske succeshistorier, som er med på konferencen, lige netop om, hvordan det ved hjælp af simple midler er lykkedes en dansk kommune at nedsætte energiforbruget med 1,6 GWh om året - hvilket svarer til over 1.000 ton CO2 over en periode på tre år.

"Vi fandt ved et tilfælde ud af, at over 37 procent af vores computere stod tændt om natten. Og det kunne vi selvfølgelig ikke være tilfredse med," fortæller Allan Windeballe, som er it-supporter i Fredericia Kommune.

Allan Windeballe så altså et meget håndgribeligt problem, som han mente kunne løses. Og det kunne det. Sammen med konsulenthuset Devoteam og CA software, fandt kommunens it-afdeling ud af, at man ved hjælp af et stykke tilpasset software og en elmåler kunne lave et meget præcist regnestykke over, hvor meget kommunens arbejds-pc'er egentlig brugte af strøm, når de stod tændt.

Derudover blev programmet udviklet, så det fra kommunens servicedesk-værktøj er muligt at oprette regler, der får brugernes pc'er til selv at gå i dvale efter en bestemt periode.

Og det har været en enorm succes. Både for brugerne og for politikerne på rådhuset.

"Brugerne er glade. De behøver ikke selv bekymre sig om at slukke computeren, og samtidig kan de hurtigere komme i gang med arbejdet om morgenen, fordi det tager kortere tid at starte op fra dvaletilstand. Politikerne er selvsagt glade for de penge, der bliver sparet på elregningen," fortæller Allan Windeballe.

Sparer 700.000

Kommunen sparer 700.000 kroner direkte på elforbruget. Og hertil kommer de mere indirekte besparelser i form af pc'er, der lever længere, fordi de ikke kører konstant, og mindre energiforbrug til ventilation og køling.

"Prøv at tænk, hvis man udbredte det her i hele landet. Så er det alligevel mange madpakker, man ville have råd til at smøre for de penge, der bliver sparet," Siger Morten Juul Nielsen, der er seniorkonsulent i Devoteam, og har været med til at udvikle systemet.

Projektet har været så stor en succes, at det er blevet indstillet til IT- og Telestyrelsens digitaliseringspris, der uddeles sidst på måneden. Og nu er Allan Windeballe og Devoteam så i Las Vegas for at fortælle CA's publikum om den grønne it-løsning fra Fredeicia.

Grønt er ikke helt yt

Selvom det altså er den der sky, der stjæler al opmærksomheden på CA World, så er tanken om grøn it altså ikke helt død. Det fremgår da også af danske Bjarne Rasmussen, som er CTO og senior vice president for CA i Europa.

"Alle os fra Europa, ved at der er en politisk agenda, der handler om at nedsætte CO2-udslippet og energiforbruget med 20 procent inden 2020. Desuden ser vi, at det at være grøn og kunne dokumentere det bliver et større og større konkurrenceparameter for virksomheder," siger Bjarne Rasmussen.

En af de ting, der taler for, at grøn it bliver et område, der kommer mere fokus på i fremtiden, er, at mange tror, at vi kan forvente flere lovgivningsmæssige krav om at skulle aflevere mere præcise grønne regnskaber. I Storbritannien har man allerede sådanne regler. Og til det formål er det oplagt at bruge it.

En stor virksomhed i England, der allerede bruger software til at styre energiforbruget, det er supermarkedskæden Tesco. Det betyder, at virksomhedens it-afdeling nu kan styre og rapportere om energiforbuget i hele supermarkedskæden.

"It-governance er generelt et marked i vækst. Og så er der også flere, der bliver interesseret i at bruge teknologien til at blive mere grøn," siger Bjarne Rasmussen.

I den erkendelse har CA ansat Englænderen Sonny Masero som vice president i virksomhedens ecoSoftware afdeling. Han har en kandidatgrad i bæredygtighed, og har arbejdet med grøn it i over 13 år. Tidligere som Direktør for firmaet Camco, der rådgiver om og udvikler løsninger til at gøre virksomheder mere miljøvenlige.

"Jeg synes det var spændende at få lov at prøve at overføre noget af det, jeg har prøvet i mindre målestok, til nogle af de kæmpe enterprise-kunder, som CA arbejder med," siger Sonny Masero.

Sonny Masero ser udviklingen gå i en retning.

"Traditionelt har store virksomheder gennemført energibesparende foranstaltninger og så krydset fingre for, at det kunne læses i regnskabet sidst på året. Store organisationer får i stigende omfang brug for at kunne måle og rapportere om deres miljøprofil fra måned til måned og uge til uge - og det kan man altså ikke klare ved hjælp af et regneark," forklarer han.

'Smart grid' er fremtiden

Fremadrettet ser Sonny Massero med stor interesse på markedet for smart grid, eller intelligent strømstyring.
Især den del af teknologien, der kan rapportere om efterspørgsel på energi på forskellige tider.

Det gør det nemlig muligt for virksomheder at kunne spare ekstra meget strøm på tider, hvor efterspørgslen på energi er stor, og derved give en ekstra høj besparelse ved at slukke for enheder på de rette tidspunkter.

I Fredericia er it-afdelingen ikke kommet helt så langt endnu. Men den mængde strøm, der spares bare ved at sørge for at kommunens computere ikke står tændt om natten, har ikke desto mindre fået mange til at spærre øjnene op.

"At spare så mange penge på strøm er noget, især den politiske ledelse kan lide. Men den grønne linje i projektet er mindst lige så vigtig for folk. Det er alligevel bedre at gøre en aktiv indsats for at nedsætte CO2-forbruget frem for bare at købe sig til kvoter," siger Allan Windeballe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere