Artikel top billede

Foto: Sem Rox

Strid om ip-tv bekymrer forbrugernes vagthund

Det er danskerne i Udkantsdanmark, der bliver taberne i strid om ip-tv mellem Telia og TDC, frygter Forbrugerrådet.

Omkring 100.000 danskere får TDC's tv-pakker leveret via telefonstikket.

Telia har ligeledes en forretning for såkaldt ip-tv, men forskellen er, at Telia kun dækker omkring 40 procent af landets husstande, som typisk er i tætbefolkede områder. TDC dækker hele landet.

Det er ellers muligt for Telia at leje sig ind hos TDC og derigennem tilbyde alle danske husstande tv via telefonstikket, men det er alt for dyrt, lyder det fra Telia. Også selvom TDC netop har meddelt, at selskabet sænker lejeprisen til det halve per 1. juli.

Meldingen bekymrer økonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet. Årsagen er, at danskerne i de tyndtbefolkede områder går glip af konkurrence på ip-tv.

"Vi er optagede af, at der kommer forsinkelser på udbredelsen af sådan en ny og vigtig tjeneste som ip-tv. Især når vi taler om yderområderne, som generelt bliver behandlet stedmoderligt (bliver tilsidesat, red.) i telepolitik," siger Martin Salamon til Computerworld.

Til forbrugernes ugunst

Martin Salamon understreger, at han ikke kan vurdere, hvorvidt TDC's lejepris er rimelig. Det drejer sig om prisen for at leje den såkaldte ip-multicast-teknologi, som fremmede udbydere kan bruge til at distribuere ip-tv fra TDC's telefoncentraler.

Økonomen fra Forbrugerrådet fremhæver, at TDC i dag har en stærk position i det danske marked, fordi selskabet ejer hele det gamle telefonnet; kobbernettet.

"Det er særdeles vigtigt for forbrugerne, at de reelle monopol-fordele ikke bliver udnyttet til ugunst for forbrugerne. Og det bør bliver afklaret, om det er det, der finder sted her," siger Martin Salamon.

Han pointerer, at det er vigtigt, at IT- og Telestyrelsen har redskaberne til at regulere, ligesom de også skal agere hurtigt for at sikre, at andre selskaber kan bruge ip-multicast på rimelige vilkår.

Afgørelse på vej - måske

Souschef Filip Sundram fra IT- og Telestyrelsens markedskontor fortæller til Computerworld, at styrelsen er bekendt med sagen.

"Vi er fuldstændig opmærksomme på det, men vi kan ikke tvinge TDC til at sælge under kostprisen," siger Filip Sundram.

IT- og Telestyrelsen har siden februar arbejdet på en såkaldt afgørelse, der kan tvinge TDC til at tage en bestemt pris for multicast.

"Nu kom TDC os i forkøbet, og hvis vi vurderer, at TDC's nye priser ligger på det rigtige niveau, så træffer vi ikke en afgørelse," forklarer han.

Filip Sundram tilføjer, at IT- og Telestyrelsen endnu ikke har set TDC's priser, og derfor er det for tidligt at sige noget endegyldigt om de nye multicast-priser fra TDC.

Ud over den annoncerede halvering af lejeprisen noterer Filip Sundram sig også, at TDC's nye udspil giver mulighed for, at udbyderne kan levere deres tv-signal tættere på slutkunden. Det betyder, at de kan nedbringe deres transport-omkostninger i nettet endnu mere.

IT- og Telestyrelsen kan diktere priserne i TDC-nettet, fordi telekoncernen har en stærk markedsposition på det danske telemarked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere