Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Bergqvist smidt ud af eventyrslot

Basse Bergqvists Dixa Net er blevet opsagt fra sit millionlejemål på det fredede 1700-tals slot Enrum i Vedbæk.
Den børsnoterede nordjyske byggekoncern TK Development har opsagt Dixa Net på grund af misligholdelse af kontrakten.

Af Kim Kaas Selsø

Basse Bergqvists kriseramte televirksomhed Dixa Net har fået besked på at pakke sammen og forsvinde hurtigst muligt fra Enrum Slot på det fashionable Vedbæk Strandvej, hvor firmaet har boet til leje for et stort millionbeløb.

Årsagen er, at selskabet ikke har betalt husleje, oplyser administrerende direktør Per Søndergaard fra den børsnoterede nordjyske byggekoncern TK Development, der ejer slottet.

Misligholdt kontrakt

- Dixa Net har misligholdt lejekontrakten på grund af økonomiske problemer, og derfor har vi sagt dem op, siger Per Søndergaard, der ikke ønsker at komme nærmere ind på, hvor længe der ikke er blevet betalt husleje.

Dixa Nets nedtur kommer ikke til at koste TK Development penge, da der ved lejemålets indgåelse blev stillet en bankgaranti på seks måneders husleje svarende til 3,2 millioner kroner. Bankgarantien betyder dog ikke, at Basse Bergqvist kan blive boende sammen med resterne af firmaet til pengene slipper op.

- De skal flytte hurtigst muligt, og vi forhandler allerede med andre om at overtage lejemålet. Samtidig vil jeg gerne understrege, at vi ikke på nogen måde er involveret i Dixa Net, og det her kommer ikke til at påvirke vores resultat-forventninger, siger Per Søndergaard.

Farvel til mondæn havudsigt og lysekroner

Opsigelsen af kontrakten med TK Development betyder, at Basse Bergqvist må vinke farvel til en af Danmarks dyreste og mest prominente firmaadresser.

Enrum Slot og den tilhørende park ligger ved Strandvejen i Vedbæk med udsigt over Øresund. Ifølge ejendomsvurderingen for 2001 er slottet vurderet til knap 55 millioner kroner. Huslejen var aftalt til 6,3 millioner kroner årligt i to år, hvorefter Dixa Net havde forkøbsret til slottet.

Enrum Slot er fredet og bygget i 1700-tallet. Beliggenheden og ejendommens karakter er imidlertid ikke det eneste der henleder tankerne på et eventyr.

At slottets interiør var mere end almindelig stilfuldt, har Basse Bergqvist selv berettet om overfor pressen ved flere lejligheder. Ægte tæpper på gulvene, kostbare lysekroner, designer-stereoanlæg og ikke mindst den pragtfulde havudsigt over Øresund var med til at gøre de triste hverdage til en fryd for de mellem 25 og 50 ansatte.

Basse Bergqvist bekræfter overfor Computerworld Online, at hans firma er blevet sat på porten af TK Development. Han afviser derimod at Dixa Nets deroute skyldes overforbrug af nogen art.

Basse: Det er noget fis
- Det er noget fis at skrive, at vi er gået ned på grund af overforbrug. Vi har ikke brugt mere end budgetteret. Årsagen til at vi gik ned var, at vi manglede 70 millioner kroner, fordi en finsk pensionskasse trak sit løfte om investering tilbage, siger Basse Bergqvist.

Ifølge Bergqvist, der er tidligere formand for Foreningen af Danske Internetleverandører, har Dixa Net også mistet en amerikansk investor.

- Vi havde en investor, der boede nær World Trade Center, og vi har ikke hørt fra dem siden terrorangrebet, siger han.

Computerworld Online har i flere artikler i denne uge fortalt, at den velvoksne husleje og høje lønudgifter - til Dixa Nets ansatte generelt og Basse Bergqvist i særdeleshed - var en medvirkende årsag til at Dixa Net måtte give op.

Det afviser Basse Bergqvist blankt.

"Bladnegersmørervirksomhed", lyder hans karakteristik af Computerworld Onlines artikler.

Lønnen ikke høj

Han afviser, at han har fået udbetalt 2,7 millioner kroner i løn årligt, som han ifølge et investeringsprospekt fra august måned i år har krav på, og han afviser også, at hans ansatte har fået uforsvarligt meget i lønningsposen.

- Hvad angår huslejen skulle vi bruge 3000 kvadratmeter og Enrum Slot var det sted, der var bedst egnet. Kvadratmeter-prisen på 1500 kroner var billig, og vi havde Banestyrelsen liggende næsten i baghaven, hvilket var en fordel, fordi vi skulle opbygge et internt net i huset.

- Som jeg ser det, er den eneste dumhed, vi har begået, at vi lyttede til vores investeringsbank Beeson Gregory da de rådede os til at vente med den anden investeringsrunde på grund af de lave aktiekurser. Problemet var, at markedet fortsatte med at blive dårligere og dårligere, siger Basse Bergqvist.

Dixa Net har været i økonomiske vanskeligheder i hvert fald siden begyndelsen af september, hvor pengekassen var tæt på at være tom. Forsøg på at finde nye investorer mislykkedes, og mandag i denne uge måtte Basse Bergqvist fritstille de sidste ansatte og lukke butikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere