Domænehajer går fri

Dansk Internet Forum, DIFO, vil ikke tage yderligere skridt mod de internetudbydere, der udnyttede insiderviden til at hamstre domænenavne i 1997, da .dk-domænet blev frigivet.

En advokatundersøgelse antydede for lidt over en måned siden, at bestyrelsesmedlemmer i foreningen af danske internetleverandører (FIL) i 1997 udnyttede insiderviden til at hamstre populære domænenavne.

Fredag besluttede DIFO på et bestyrelsesmøde, at de ikke kan gøre noget ved snyderiet. Advokatundersøgelsen understregede nemlig også, at DIFO ikke har tilladelse i loven til at gå efter snyderne, og det har DIFO tænkt sig at holde sig til.

- Det huer selvfølgelig ikke nogen, men vi tager advokatens konklusioner til efterretning, siger en ærgerlig Dan Christensen, forretningsfører for DIFO.

FIL havde siden juni 1996 administreret adgangen til .dk-domænet ? en opgave, der i februar 2000 blev overdraget til den selvejende institution DIFO. I forbindelse med frigivelsen af .dk-domænet i 1997 indførte FIL et nyt regelsæt for registrering af .dk-domænenavne. Det var kendskabet til de regler, som enkelte medlemmer af FIL-bestyrelsen udnyttede.

Advokat Per Harders undersøgelse påpegede blandt andet, at 88 procent af alle domæne-registreringer i tiden efter frigivelsen blev foretaget af otte ud af FILs 60 medlemmer. De havde ifølge undersøgelsen forberedt registreringen af adskillige ?gode adresser?, længe før de øvrige medlemmer havde mulighed for det.

Per Harder har tidligere udtalt til Computerworld Online, at det ville være svært at gøre noget ved den pågældende hamstring. Eksempelvis ved at indføre regler så DIFO med tilbagevirkende kraft kunne trække domæner tilbage, der var registreret på baggrund af insiderviden.

Men ifølge undersøgelsen har DIFO ikke den nødvendige kompetence. Desuden ville en sådan aktion medføre betydelige erstatningskrav fra dem, der mister retten til et domæne, selvom det blev erhvervet under tvivlsomme forhold.

DIFO forsøger alligevel at komme hamstringen til livs. På DIFOs hjemmeside kan man se samtlige domæneregistreringer, der fandt sted i tidsrummet fra 15. januar 1997 til 31. januar 1997. Hvis virksomheder eller private personer opdager, at deres rettigheder til et domænenavne er blevet krænket, står det dem frit for at lægge sag an.

- DIFO vil i hvert fald ikke tilbageholde informationer, der fraholder folk fra at rejse krav, siger Dan Christensen.

Oversigten over registrerede domæner kan findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere