3-3 arbejdsuge skal være frit valg

Mange ingeniører savner en bedre balance mellem familieliv og arbejdsliv. Den svenske model med tre dage på job og tre dage fri er dog ikke nødvendigvis løsningen. Vigtigst er fleksibilitet og frit valg, siger formanden for ingeniørforeningens arbejdsmiljøudvalg.

Set med danske ingeniør-øjne er svenskernes idé med tre-dages arbejdsuger afløst af tre fridage i et rullende skema en spændende tanke. Men den rejser også betænkeligheder.

Det siger Ingeniørforeningen i Danmarks formand for Arbejdsmiljøudvalget, systemudvikler Leif Dyrmose.

- Uanset om man er ingeniør eller i en anden faggruppe, mener jeg, man er nødt til at kigge på den enkeltes jobfunktioner og familieliv for at vurdere, om det er en god idé. Vi ser et relativt stort problem blandt ingeniører med at få en fornuftig balance mellem arbejdstid og fritid. Det skal være et frit valg, om man vil skrotte weekenden, mener Leif Dyrmose.

Betænkelighederne ved en 3-3 model for medarbejdere går blandt andet på:

- om det er værd at sige farvel til den gode gamle weekend?

- om det bliver vanskeligt at arrangere møder på jobbet?

- om den forhindrer faste rytmer i tilværelsen på jobbet og hjemme?

- om familien kan bevare sine traditioner, hvis ingen længere har weekend to faste dage?

- om det betyder mindre samvær med børn, fordi fridage ikke altid følges ad?

- om det ikke skaber bedre fleksibilitet at have flex-tid, som mange ingeniører har i dag?

Især koordinationen på arbejdspladsen kan blive problematisk, frygter Leif Dyrmose. Som eksempel nævner han erfaringer med sommerferieplanlægning. Her har han i sit arbejdsliv oplevet, at det generelt fungeret bedst, når alle ansatte holder ferie i de samme tre uger.

- Hvis man laver flydende ferier henover seks-syv uger om sommeren, er det næsten ikke til at få projekter eller møder til at hænge sammen. Der er altid nogen, der er væk, siger Leif Dyrmose.

IDA vil dog kigge nærmere på de svenske erfaringer med skiftevis tre dages arbejde og tre fridage. Leif Dyrmose finder det blandt andet spændende, at modellen ifølge de svenske erfaringer nedsætter sygefraværet med op til 65 procent.

For øjeblikket er Ingeniørforeningen i gang med en stor undersøgelse af ingeniørernes balancegang mellem arbejdsliv og fritid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere