Stereoanlæg til den digitale tidsalder

Sonos Digital Music System er det perfekte lydsystem til det digitale hjem

Stereoanlæg til den digitale tidsalder

På PC World anmelder vi normalt ikke stereoanlæg, men her er der tale om anlæg ud over det sædvanlige.

Med et antal hi-fi-forstærkere med indbygget trådløst netværkskort kan man nemlig få adgang til tusindvis af internet-radiostationer plus sin samling af digital musik, ligegyldigt hvor man befinder sig i huset.

Sonos-systemet består af en flok afspillere kaldet ZonePlayers samt en eller flere avancerede fjernbetjeninger kaldet Controllers.

Hver ZonePlayer rummer en 2×50 watt forstærker og har udgang til højttalere og subwoofer samt til en alternativ forstærker.

Med sin controller, der er en brugervenlig enhed med en stor farveskærm, kan man styre alle sine ZonePlayers. Så kan man for eksempel synkronisere enhederne i stuen og køkkenet, så de spiller den samme festmusik med den højeste lydstyrke i stuen, mens børneværelsets ZonePlayer spiller Åh Abe, og enheden i soveværelset er helt stille.

Trådløs musik

En af husets ZonePlayers skal forbindes med et Ethernet-kabel til en computer eller til hjemmets netværk via en router. Computeren eller netværket skal have adgang til internettet.

Kablet er en svaghed ved systemet, for det ville være nemmere, hvis systemet blot kunne benytte et eksisterende trådløst netværk. Denne mulighed har Sonos valgt fra, fordi de tilsluttede ZonePlayers i stedet opretter deres helt eget trådløse peer-to-peer-netværk kaldet Sonosnet.

Alle ZonePlayers kommunikerer altså trådløst, så hvis blot én ZonePlayer har adgang til en computer, kan samtlige ZonePlayers afspille den musik, der ligger på computerens harddisk i form af filer i formaterne MP3, WMA, AAC og WAV.

Sonos-systemet kan bestå af op til 32 ZonePlayers, og det kan styre mange tusinde musiknumre fordelt på op til 16 computere eller lagerenheder på netværket.

Alle ZonePlayers kan også spille musik fra enheder, der forbindes med en ZonePlayer via en analog indgang. Man kan for eksempel tilslutte en MP3-afspiller i et rum og høre musikken fra den i et andet rum. Controlleren holder styr på, hvor der er tilsluttet eksterne enheder, og det fungerer glimrende.

Tusindvis af radiostationer

Når systemet er sat op, er man straks klar til at høre netradio, for Sonos har lagt mere end 100 radiostationer i mange forskellige kategorier ind fra starten. Der skal nok være noget musik, man kan lide, men det stopper absolut ikke her.

Med Sonos har man fri adgang til tusindvis af netstationer, for systemet understøtter alle netstationer, der sender streamet MP3 eller WMA. Det vil i praksis sige langt størstedelen af alle netstationer, inklusive en pæn flok danske.

Der er for eksempel ingen problemer med at modtage DR’s flere end 30 forskellige netstationer i en glimrende kvalitet med 128 kbit/s.

Når man vil tilføje en ny netstation, gøres det ved at indtaste lydstrømmens internetadresse og stationens navn i programmet Sonos Desktop Controller, som man har installeret på en eller flere af computerne i hjemmets netværk.

Når det først er klaret, kan man høre sine favoritstationer døgnet rundt, og det gælder vel at mærke også, selv om man slukker for computeren igen, blot Sonos-systemet stadig har adgang til internettet.

Smart controller

Fjernbetjeningen er forsynet med en tydelig farveskærm på 3,5 tommer med en opløsning på 240×320 pixels. Vægten er 360 gram, så det er lidt af en klods at slæbe rundt på.

Antallet af knapper er overskueligt, og når man skal navigere rundt i menuen, foregår det først og fremmest ved hjælp af et rundt trykfølsomt område med en knap i midten.

Det er samme princip, som man bruger på Apples iPod, og det virker ganske brugervenligt.
Med controlleren kan man styre hvilken musik, hver ZonePlayer skal spille, og der er tydeligvis tænkt over brugervenligheden. Et Sonos-system er så let at bruge, at selv børnene kan være med.

Controlleren har ikke nogen tænd/sluk-knap. I stedet går den i dvale, når den ikke har været benyttet et par minutter. Fjernbetjeningen vågner til live igen, så snart man tager den op, for den er forsynet med en bevægelsessensor. Det er smart og bidrager absolut til coolness-faktoren.

Det tager kun et par timer at lade controllerens batteri op, men desværre er batterilevetiden ikke ret lang. Man skal regne med at genoplade fjernbetjeningen et par gange om ugen.

God lyd

Vi testede en startpakke bestående af to ZonePlayers med tilhørende højttalere samt en controller. Med højttalerne fra Sonos er lydkvaliteten ganske glimrende, som fra et kompakt hifi-anlæg i den højere mellemklasse.

Lydkvaliteten afhænger selvfølgelig af den digitale lydkilde. Netradio lyder nu engang bedre, hvis der streames med 128 kbit/s frem for 48 kbit/s, for nu at tage et eksempel.

Musikfiler afspillet fra netværkets computere lyder, som man kan forvente, og det hele virker, som det skal. Når man skifter mellem radiostationer, er der et par sekunders pause, men det kan man sagtens leve med.

Der er generelt ikke meget dårligt at sige om hi-fi-systemet fra Sonos – det spiller bare. Man kan dog godt blive lidt bleg, når man hører prisen, for man kan trods alt få meget stereo for de 13.499 kroner, som to ZonePlayers med højttalere og controller koster.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital