Artikel top billede

Test: Her er den bedste topmobil med Windows Phone 8

Hvilken af de tre topmobiler er bedst: Nokia Lumia 920, HTC Windows Phone 8X eller Samsung Ativ S? Få svaret i denne test.

Test: Her er den bedste topmobil med Windows Phone 8

Microsoft har haft et virkelig travlt efterår, hvor både Windows 8 og Windows Phone 8 blev lanceret. 

Det mobile styresystem er særligt interessant, da det er ved at være sidste chance, hvis Microsoft skal gøre sig forhåbninger om at indhente Android og Apple med iOS.

For de to konkurrenter sidder tungere på smartphone-markedet end et par elefanter med bagdelene fyldt med bly.

Især tre nye telefoner skal hjælpe Microsoft tilbage i kampen om at blive leverandør af det mest betydningsfulde styresystem til mobiltelefoner.

Men hvad har de egentlig at byde på?

Vi har testet topmodellerne Nokia Lumia 920, HTC Windows Phone 8X og Samsung Ativ S.

Nokia Lumia 920

Finske Nokia har haft nogle særdeles hårde år, men nu skal det være slut. 

Med Lumia 920 forsøger den finske mobilsnedker at sætte en stopper for Apple og Samsungs smartphone-dominans.

Mobilen er uden tvivl et stykke elektronik 'made in Finland'. Touchskærmen på 4,5 tommer kan nemlig betjenes med (tynde) handsker, og selve telefonen føles som rigtig Nokia-kvalitet.

Det er dog også en meget stor telefon. Selv om den ikke har testens største skærm, vejer Nokia Lumia 920 med sine 185 gram mest.

Det værste er sådan set ikke vægten, men derimod størrelsen. Telefonen føles meget buttet og bastant. Det er uden tvivl en herre-telefon og helt sikkert flere ingeniørers drøm.

De vil formentlig også sætte pris på, at telefonen er stærk innovativ. Der sidder nemlig en induktionsplade i ryggen på Lumia 920, og derfor er det muligt at oplade telefonen trådløst.

Det er måske en gimmick, men det er rart at se, at Nokia virkelig bringer noget nyt til smartphone-verdenen.

Stærk på navigation

I forhold til de andre Windows Phone 8-konkurrenter har Nokia fyldt godt med navigationssoftware i sin telefon. Det er et stort plus. Det er muligt at downloade kort til offline brug, og dermed kan du navigere rundt på udlandsturen uden at aktivere den ofte dyre dataforbindelse.

Desværre skuffer kameraet på Lumia 920. I hvert fald på vores testmodel. Mens kameraet er fænomenalt til at tage brugbare billeder i situationer uden særlig meget lys, er det mere problematisk under almindelige dagligdags lysforhold.

Her blev billederne let slørede eller udvaskede. Det er også et problem på de andre Windows Phone-modeller.

Alt i alt er Nokia Lumia 920 en spændende mobiltelefon, og det er det mest interessante valg, hvis du er på jagt efter en telefon med Windows Phone 8. Kameraet lever dog ikke op til hypen, og vægt samt design kan skramme nogle kunder væk.

Nokia Lumia 920 får karakteren fire ud af seks.

Du kan læse hele anmeldelsen af Nokia Lumia 920 her.

HTC Windows Phone 8X

HTC har tidligere haft et tæt samarbejde med Microsoft på den gamle mobilplatform Windows Mobile, og det ser nu til at fortsætte endnu stærkere på Windows Phone.

I hvert fald har HTC lidt utraditionelt valgt at bukke sig ekstra dybt for softwaregiganten ved at navngive sin topmodel Windows Phone 8X.

Ikke noget med 'Desire', 'Magic', 'Incredible' eller noget i den stil. Det er om noget en stor bjørnekrammer til Microsoft.

HTC Windows Phone 8X er med sin 4,3 tommer skærm den telefon, som er udstyret med den mindste skærm i denne test. Og den er virkelig god. 

Mobilen er med sine 130 gram også den letteste telefon, vi har testet i denne omgang. 

Den har et slankt design, og bagbeklædningen er udført i et blødt plastikmateriale, der sikrer et rigtig godt greb om telefonen.

Desværre er designet ramt af en rigtig irriterende fejl. Powerknappen sidder i toppen af mobilen, og derfor er det bøvlet at få skærmen aktiveret. Det ville være mere naturligt, hvis knappen var placeret i telefonens ene side lige ved højre tommelfinger. Det gør konkurrenterne.

Powerknappen i toppen har også den ulempe, at den alt for nemt kan blive aktiveret i lommen, hvis du eksempelvis sætter dig på hug. Dermed vil knappen nemlig støde mod kroppen.

Få, men velvalgte forbedringer

HTC har ligesom Nokia tilføjet lidt ekstra lir til sin telefon. Windows Phone 8X er udstyret med et frontkamera med vidvinkel, og det er virkelig praktisk til selv- og gruppeportrætter. Desuden er der blevet plads til Beats Audio, som har til opgave at forbedre lydoplevelsen på telefonen.

Softwaredelen af Windows Phone er også forbedret med et ur og en vejrudsigt. Det er måske i småtingsafdelingen, men netop denne kombination har været en vigtig del af DNA'et på HTC's telefoner gennem de seneste mange år.

Umiddelbart kan det faktisk ses som en fordel, at Sense-brugergrænsefladen, der er kendt fra HTC's Android-modeller, ikke er at finde på telefonen. Mobilen er gennemsyret af Windows Phone-styresystemet, og det er faktisk ikke så tosset, at HTC's designere ikke har fået lov at gå amok med en større ommøblering. Ikke mindst, da Windows Phone som styresystem faktisk er nemt at finde rundt i og let at tilpasse til sine egne behov.

Begrænset lagerplads

Et af de svage punkter på mobilen er lagerpladsen eller rettere manglen på samme. Her er kun 16 gigabyte, og det er ikke muligt at tilføje hukommelseskort. For nogle brugere vil det være i underkanten. 

Alt i alt er HTC Windows Phone 8X et ganske glimrende og godt alternativ til de større telefoner i denne test. Den irriterende placering af powerknappen trækker dog ned.

HTC Windows Phone 8X ender på karakteren fire ud af seks.

Du kan læse hele anmeldelsen her.

Samsung Ativ S

Hvis du vil have en Windows Phone med størst mulig skærm, skal du vælge Ativ S.

Det er Samsungs bud på en topmodel med Microsofts styresystem.

Egentlig er den næsten tvilling til den populære Samsung Galaxy S3, som sydkoreanerne har produceret med Googles mobile styresystem.

Designet ligner til forveksling Android-modellen, selv om det er blevet plads til en fysisk foto-knap og ikke mindst et logo for Windows på menu-knappen.

Den store skærmen er i øvrigt lækker, og telefonen ligger godt i hånden trods sin størrelse.

Mobilen er desuden lettere og mindre buttet end Nokia Lumia 920.

Modsat sine Windows Phone-konkurrenter kan Ativ S strippe og smide sin bagbeklædning. Oh la la, og så er der adgang til batteri og ikke mindst en port til Micro SD-kort.

Dermed kan hukommelsen udvides, og du er ikke tvunget til at leve med de 16 gigabyte, telefonen har som fast lagerplads fra fødslen.

Virker uambitiøs i forhold til konkurrenterne

Desværre har Samsung ikke bidraget med ret mange lækkerier til Windows Phone. Der er tilføjet lidt apps, men de rykker ikke rigtig og lugter af henholdsvis teenager og husmor med navne som Mini Diary og Family Store.

Når der kigges på, hvad især Nokia har fyldt i sin Lumia 920, kommer Ativ S hurtigt til at virke uhyggelig uambitiøs.

Men måske er Samsung slet ikke bekymret, da sydkoreanerne oser af succes på Android-platformen. Og hvorfor gøre sig umage på Windows Phone-platformen, når det potentielt kan øge presset på Googles mobile styresystem og dermed Samsungs populære Galaxy S-serie?

Ativ S er den eneste af telefonerne i denne test, som ikke virker med 4G. Dermed fungerer den ikke med det nye og hurtige mobile bredbånd herhjemme.

Samtidig tager kameraet dårligere fotos end sin tvilling Samsung Galaxy S3, da billederne er mere uskarpe med Ativ S.

Alt i alt er Ativ S en udmærket telefon med et design lånt fra Samsung Galaxy S3. Men med et dårligere kamera end sin tvilling og mangel på tilføjelser til Windows Phone og ikke mindst fraværet af 4G-understøttelse er det svært at juble over modellen.

Samsung Ativ S ender på karakteren tre ud af seks.

Du kan læse hele anmeldelsen her.

Og vinderen er...

Fælles for de tre telefoner i denne test er, at de faktisk fungerer ganske udmærket.

Microsoft er efterhånden ved at få godt styr på Windows Phone, og det går nemt og hurtigt, når der skal navigeres rundt i styresystemet på alle telefoner. 

Der er dog stadig ting, som irriterer. Det gælder især integrationen af Bing, der er Microsofts søgemaskine. Det ville være rart, hvis det var muligt at vælge Google, så den fysiske søgeknap på forsiden kunne bruges med denne søgemaskine. 

Windows-telefonerne ligner hinanden som tvillinger, når det gælder selve styresystemet, og det er både en fordel og en ulempe.

Det giver en ensartethed, som gør det nemt som bruger at skifte fra en model til en anden.

Til gengæld mister telefonerne også lidt af deres unikke identitet, som vi kender fra Android-platformen, hvor producenterne i langt højere grad tilpasser brugeroplevelsen.

Både HTC, Nokia og Samsung har dog tilføjet mere eller mindre nyt indhold til Windows Phone 8 som eksempelvis apps, og de har forsøgt at skille sig lidt ud på hardwaresiden, hvor Nokia med Lumia 920 virkelig har smidt godt med lækkerier i sin telefon.

Nokia vinder 

Der er ikke mindst Nokias nye og innovative funktioner, der gør Lumia 920 til den bedste mobil med Windows Phone 8 og vinder af denne test.

Dermed ikke sagt at den er perfekt. Vægten og den buttede form er bestemt ikke for alle og enhver, og kameraet skuffer i dagslys.

Det er dog den telefon, hvor man fornemmer at få mest for pengene.

På andenpladsen sniger HTC Windows Phone 8X sig ind. Mobilen er et godt alternativ til de store modeller, og HTC har drysset lidt ekstra software og hardware over telefonen, som trækker op.

Sidstepladsen går til Samsung Ativ S med sin Galaxy 3-klon. Den imponerer bare ikke som Android-modellen Galaxy S3, og Samsung har ikke gjort noget for at give Ativ S nogen rigtig wow-faktor.

Skærmen er lækker, men prisen er alt for høj, når telefonen ikke er udstyret med 4G, har et dårligere kamera end Galaxy S3 og ikke har meget nyt at byde på.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.