Guide: Få turbofart på dine spil - uden at købe ny hardware

Kører dine pc-spil hakkende og sløvt? Prøv disse stærke råd, inden du farer ud for at købe ny processor eller grafikkort.

En sikker måde at forbedre oplevelsen af dine pc-spil er at bytte den gamle hardware ud med nyere, hurtigere komponenter. Desværre er det ikke alle, der foretrækker at spille på pc fremfor konsoller, der også har uendelig mange penge at kaste efter det nyeste grafikkort.

Heldigvis kan du forbedre frameraten i dine pc-spil kolossalt uden at bruge en øre på ny hardware.

Forstå mig ret: Ofte kan det give god mening at opgradere processor og grafikkort. Men hvis din pc begynder at synes, at de nyeste spil er lidt tunge at trække, så prøv følgende råd, før du straks løber ud at købe nyt grafikkort. Din økonomi vil takke dig for det.

Opgrader grafikdriverne
En af de vigtigste ting en gamer kan gøre for at sikre sig den bedst mulige spiloplevelse, er at installere de nyeste drivere til sit grafikkort. Hvis du er gamer, antager vi, at du enten har et Nvidia GeForce- eller et AMD Radeon-grafikkort. Både Nvidia og AMD tilbyder de seneste drivere til deres grafikprocessorer på deres respektive websteder:

Nvidia: http://www.geforce.com/drivers

AMD: http://support.amd.com/us/Pages/AMDSupportHub.aspx

Du kan ikke regne med, at den cd, der fulgte med grafikkortet, indeholder de nyeste drivere, ligesom du heller ikke bør nøjes med de drivere, der eventuelt leveres via Windows Update. Både Nvidia og AMD laver hele tiden nye versioner af deres drivere for at forbedre ydeevnen, rette grafiske uregelmæssigheder og forbedre stabilitet og kompatibilitet. Sidstnævnte er især vigtig, hvis du køber spil, så snart de er udkommet.

Hvis du kører et spil, der lige er udkommet, med forældede grafikdrivere, der er flere måneder gamle, vil du højst sandsynlig gå glip af en masse ydeevne - hvis spillet da overhovedet kan starte.

De reference-drivere, Nvidia og AMD tilbyder fra deres websteder, er kompatible med stort set alle grafikkort til forbrugere, der indeholder det givne selskabs grafikprocessor. En reference-driver indeholder altid de seneste fejlrettelser og forbedringer af ydeevnen og bør opdateres regelmæssigt. Især bør du sørge for, at grafikdriveren er opdateret, før du kaster dig over et nyt spil. Hvis spillet er ustabilt eller du oplever mærkelige grafiske fejl, kan det være tegn på, at grafikdriveren bør opdateres. 

Juster grafikkortets indstillinger Efter at have downloadet og installeret de nyeste grafikdrivere, er der nogle få indstillinger, det er værd at justere i forhold til at forbedre ydeevnen i spil. Du skal dog være opmærksom på, at nogle af disse indstillinger kan reducere kvaliteten af grafikken. Det er sådan, det hænger sammen. Sætter man kvaliteten af grafikken ned, forbedrer man spillets framerate.

I din grafikdrivers kontrolpanel er der en gruppe indstillinger, der specifikt har at gøre med ydeevnen i 3D-programmer såsom spil.

For Nvidia GeForce-drivere hedder det "Administrer 3D-indstillinger", og i AMD's Catalyst Control Center finder du disse indstillinger under overskriften "Gaming".

Her er der en række valgmuligheder med hensyn til teksturfiltrering (som skærper og renser mappede teksturer), antialiasing (som udglatter hakkede kanter), lodret synkronisering (eller V-Sync), ambient occlusion, tessellation og meget andet.

Alle disse indstillinger kan påvirke spils ydeevne. Reducerer du niveauet af teksturfiltrering, vil det for eksempel forbedre spillet ydeevne. Antialiasing bør som regel indstilles til at være programstyret, men reducerer du niveauet af antialiasing, vil det også forbedre ydeevnen. V-Sync bør som regel være slået til for at forhindre såkaldt screen-tearing, men i visse spil kan det forbedre frameraten at slå V-Sync fra.

Hvis du har et spil, der har brug for en højere framerate, så kan det godt betale sig at eksperimentere med disse indstillinger for at finde den bedste balance mellem kvalitet og ydeevne.

Frigør CPU- og hukommelses-ressourcer
At forhindre unødvendige programmer i at starte af sig selv, når Windows starter op, er også en hurtig og nem måde at frigøre CPU- og hukommelses-ressourcer. Det kan især på ældre computere hjælpe til at forbedre ydeevnen i spil. Ethvert program, der automatisk starter, når Windows starter op, vil ligge i baggrunden og bruge hukommelse og muligvis også regnekraft. Derfor er det en god idé at slå dem fra, hvis man ikke har brug for, at de starter op af sig selv. Så er der flere ressourcer til at køre andre programmer såsom spil.

Windows har et indbygget værktøj til at slå sådanne startelementer fra. I Windows 7 foregår det i msconfig.exe og i Windows 8 foregår det under fanebladet Start i Jobliste. Der findes dog et nyttigt tredjepartsværktøj ved navn CCleaner, der er meget let at bruge, og som ser ud og fungerer på samme måde, ligegyldig hvilken version af Windows man bruger.

Uanset hvordan du gør det, så foretag en søgning på internettet, hvis du i tvivl om, hvilke startelementer du kan slå fra eller slette. Du skal blot søge på filnavnet, det giver dig helt sikkert nogle søgeresultater, hvor du kan læse om, hvad det givne startelement er, og om du har brug for det.

De fleste startelementer kan trygt slås fra. Men lad altid eventuel sikkerhedssoftware samt programmer, der kører planlagte opgaver såsom backup, være slået til. Det er straks mere tvivlsomt, om programmer som Steam, Skype eller Spotify behøver at starte automatisk, hver gang Windows starter op.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.