Artikel top billede

Guide: Få turbofart på dine spil - uden at købe ny hardware

Kører dine pc-spil hakkende og sløvt? Prøv disse stærke råd, inden du farer ud for at købe ny processor eller grafikkort.

Guide: Få turbofart på dine spil uden at købe ny hardware

En sikker måde at forbedre oplevelsen af dine pc-spil er at bytte den gamle hardware ud med nyere, hurtigere komponenter. Desværre er det ikke alle, der foretrækker at spille på pc fremfor konsoller, der også har uendelig mange penge at kaste efter det nyeste grafikkort.

Heldigvis kan du forbedre frameraten i dine pc-spil kolossalt uden at bruge en øre på ny hardware.

Forstå mig ret: Ofte kan det give god mening at opgradere processor og grafikkort. Men hvis din pc begynder at synes, at de nyeste spil er lidt tunge at trække, så prøv følgende råd, før du straks løber ud at købe nyt grafikkort. Din økonomi vil takke dig for det.

Opgrader grafikdriverne

En af de vigtigste ting en gamer kan gøre for at sikre sig den bedst mulige spiloplevelse, er at installere de nyeste drivere til sit grafikkort. Hvis du er gamer, antager vi, at du enten har et Nvidia GeForce- eller et AMD Radeon-grafikkort. Både Nvidia og AMD tilbyder de seneste drivere til deres grafikprocessorer på deres respektive websteder:

Nvidia: http://www.geforce.com/drivers

AMD: http://support.amd.com/us/Pages/AMDSupportHub.aspx

Du kan ikke regne med, at den cd, der fulgte med grafikkortet, indeholder de nyeste drivere, ligesom du heller ikke bør nøjes med de drivere, der eventuelt leveres via Windows Update. Både Nvidia og AMD laver hele tiden nye versioner af deres drivere for at forbedre ydeevnen, rette grafiske uregelmæssigheder og forbedre stabilitet og kompatibilitet. Sidstnævnte er især vigtig, hvis du køber spil, så snart de er udkommet.

Hvis du kører et spil, der lige er udkommet, med forældede grafikdrivere, der er flere måneder gamle, vil du højst sandsynlig gå glip af en masse ydeevne - hvis spillet da overhovedet kan starte.

De reference-drivere, Nvidia og AMD tilbyder fra deres websteder, er kompatible med stort set alle grafikkort til forbrugere, der indeholder det givne selskabs grafikprocessor. En reference-driver indeholder altid de seneste fejlrettelser og forbedringer af ydeevnen og bør opdateres regelmæssigt. Især bør du sørge for, at grafikdriveren er opdateret, før du kaster dig over et nyt spil. Hvis spillet er ustabilt eller du oplever mærkelige grafiske fejl, kan det være tegn på, at grafikdriveren bør opdateres. 

Juster grafikkortets indstillinger

Efter at have downloadet og installeret de nyeste grafikdrivere, er der nogle få indstillinger, det er værd at justere i forhold til at forbedre ydeevnen i spil. Du skal dog være opmærksom på, at nogle af disse indstillinger kan reducere kvaliteten af grafikken. Det er sådan, det hænger sammen. Sætter man kvaliteten af grafikken ned, forbedrer man spillets framerate.

I din grafikdrivers kontrolpanel er der en gruppe indstillinger, der specifikt har at gøre med ydeevnen i 3D-programmer såsom spil.

For Nvidia GeForce-drivere hedder det "Administrer 3D-indstillinger", og i AMD's Catalyst Control Center finder du disse indstillinger under overskriften "Gaming".

Her er der en række valgmuligheder med hensyn til teksturfiltrering (som skærper og renser mappede teksturer), antialiasing (som udglatter hakkede kanter), lodret synkronisering (eller V-Sync), ambient occlusion, tessellation og meget andet.

Alle disse indstillinger kan påvirke spils ydeevne. Reducerer du niveauet af teksturfiltrering, vil det for eksempel forbedre spillet ydeevne. Antialiasing bør som regel indstilles til at være programstyret, men reducerer du niveauet af antialiasing, vil det også forbedre ydeevnen. V-Sync bør som regel være slået til for at forhindre såkaldt screen-tearing, men i visse spil kan det forbedre frameraten at slå V-Sync fra.

Hvis du har et spil, der har brug for en højere framerate, så kan det godt betale sig at eksperimentere med disse indstillinger for at finde den bedste balance mellem kvalitet og ydeevne.

Frigør CPU- og hukommelses-ressourcer

At forhindre unødvendige programmer i at starte af sig selv, når Windows starter op, er også en hurtig og nem måde at frigøre CPU- og hukommelses-ressourcer. Det kan især på ældre computere hjælpe til at forbedre ydeevnen i spil. Ethvert program, der automatisk starter, når Windows starter op, vil ligge i baggrunden og bruge hukommelse og muligvis også regnekraft. Derfor er det en god idé at slå dem fra, hvis man ikke har brug for, at de starter op af sig selv. Så er der flere ressourcer til at køre andre programmer såsom spil.

Windows har et indbygget værktøj til at slå sådanne startelementer fra. I Windows 7 foregår det i msconfig.exe og i Windows 8 foregår det under fanebladet Start i Jobliste. Der findes dog et nyttigt tredjepartsværktøj ved navn CCleaner, der er meget let at bruge, og som ser ud og fungerer på samme måde, ligegyldig hvilken version af Windows man bruger.

Uanset hvordan du gør det, så foretag en søgning på internettet, hvis du i tvivl om, hvilke startelementer du kan slå fra eller slette. Du skal blot søge på filnavnet, det giver dig helt sikkert nogle søgeresultater, hvor du kan læse om, hvad det givne startelement er, og om du har brug for det.

De fleste startelementer kan trygt slås fra. Men lad altid eventuel sikkerhedssoftware samt programmer, der kører planlagte opgaver såsom backup, være slået til. Det er straks mere tvivlsomt, om programmer som Steam, Skype eller Spotify behøver at starte automatisk, hver gang Windows starter op.

Juster spillets indstillinger

Justering af de grafiske indstillinger inde i hvert spil vil sandsynligvis være den måde, du kan forbedre ydeevnen mest markant.

Indstillingerne i Max Payne 3 inkluderer valgmuligheder for DirectX-version, opløsning, tekstur, lyssætning og antialiasing.

Ligesom indstillingerne i grafikdriverens kontrolpanel vil det forbedre ydeevnen at reducere mange af disse indstillinger. Men det sker altså på bekostning af kvaliteten af grafikken.

Indstillingerne inde i hvert spil er som regel lettere at forstå i forhold til de noget kryptiske betegnelser i grafikdriverens kontrolpanel.

For eksempel kan kvaliteten af teksturer som regel indstilles til lav, medium, høj eller meget høj. Sætter du kvaliteten til lav, vil det forbedre spillets ydeevne, fordi det vil kræve mindre af dit grafikkort at vise hver frame på skærmen. Det samme gælder for mange af de andre indstillinger.

Typisk vil det have den største effekt på frameraten og den oplevede ydeevne, hvis du reducerer kvaliteten af lys og antialiasing og angiver en lavere skærmopløsning. Du skal dog være opmærksom på, at det som regel kan lade sig gøre at øge ydeevnen drastisk, uden at kvaliteten af grafikken påvirkes i nogen større grad.

Herunder vises tre skærmbilleder fra Max Payne 3.

Det første er taget, mens spillet kører med alle grafikindstillinger sat til maksimum med 4X MSAA og FXAA slået til og i DX11. Vi brugte et værktøj ved navn Fraps til at vise frameraten, der på hvert billede kan ses i øverste højre hjørne.

Som du kan se, kunne spillet kun køre med en framerate på 50 billeder i sekundet med disse høje indstillinger.

Det næste skærmbillede er taget med MSAA slået fra. Her opnår spillet 82 fps uden nævneværdig reduktion af den grafiske kvalitet.

Tredje skærmbillede er taget med spillet indstillet til DX10-tilstand uden antialiasing. Hermed kom frameraten op på hele 125 fps.

Det er en kæmpe forskel i ydeevnen, der i mærkbar grad vil forbedre spiloplevelsen. Og det har faktisk ikke ændret kvaliteten af spillets grafik særlig meget, selvom nogle af de mere avancerede indstillinger er sat ned eller helt slået fra.

Nu er det bare med at komme i gang med at tweake indstillingerne!

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Stort dansk gennembrud i kvanteforskningen: Kan bane vejen for bedre kryptering og beskyttelse mod cyberangreb
Et gennembrud på Københavns Universitet kan skabe forbedrede muligheder for at udvikle nye kvantekryptografiske løsninger, der kan styrke datasikkerheden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.