Seks Windows 8-tricks du ikke kendte

Windows 8 kræver lidt tilvænning, men giver man Microsofts nye styresystem en chance, finder man et bredt udvalg af nyttige værktøjer.

Det kan godt være, at Windows 8 kræver lidt tilvænning, men giver man Microsofts nye styresystem en chance, finder man et bredt udvalg af nyttige værktøjer, der kan gøre dyre værktøjer fra tredjeparter overflødige.

Et af disse indbyggede værktøjer kan bruges til at kalibrere skærmen. Et andet kan undersøge systemet for stabilitetsproblemer. Et tredje kan optage handlinger i styresystemet, hvilket kan bruges til at skabe hjælpemateriale til programmer eller funktioner i Windows.

Alle disse værktøjer er indbygget i Windows 8 og medfører ingen ekstra omkostninger. Hyper-V kræver dog, at man bruger Windows 8 Pro eller Enterprise og ikke blot den almindelige udgave af Windows 8.

Pålidelighedsovervågning
På startskærmen i Windows 8 indtaster du pålidelighed i amuletten Søg, klikker på Indstillinger og vælger her Vis oversigt over pålidelighed. Dermed føres du til skrivebordsmiljøet i Windows, hvor der vises et vindue med en tidslinje. Du kan også få adgang til denne pålidelighedsovervågning fra Kontrolpanel ved at gå ind i System og sikkerhed og her åbne Løsningscenter.

Oversigten over pålidelighed er interaktiv. Hvis du klikker på en kolonne, kan du læse detaljer om de forskellige former for eventuelle hændelser den pågældende dato eller uge.

I mit tilfælde kunne jeg se, hvornår min Asus AI Suite var holdt op med at fungere, og at dét program faktisk var årsag til mange nedbrud i Windows 8-applikationer. Der blev dog aldrig vist nogen fejlmeddelelser, når applikationerne crashede, men efter jeg afinstallerede AI Suite, har jeg oplevet langt færre problemer med stabiliteten.

Pålidelighedsovervågningen rapporterer ikke blot om problemer. Den holder også styr på, hvornår du installerede eller opdaterede programmer og drivere, så du kan finde de nøjagtige tidspunkter og bruge den viden til fejlfinding og reparation af systemet. Når du kender den nøjagtige dato for installationen af driver, der volder problemer, kan du for eksempel rulle systemet tilbage til et tidligere gendannelsespunkt, før denne driver begyndte at lave ballade ved hjælp af Systemgendannelse.

Diagnosticeringsværktøj til DirectX
Når nu vi taler om fejlfinding, så lad os tage et kig på Diagnosticeringsværktøj til DirectX, der også er kaldes DXDiag. I tidligere versioner af Window blev DXDiag installeret, når du installerede DirectX, hvilket som regel skete, når du installerede et spil. Men i Windows 8 er DirectX indbygget fra starten.

DXDiag viser et væld af nyttige oplysninger til diagnosticering af problemer med DirectX. Under fanebladet Skærm kan du se, hvilken GPU dit system indeholder, hvad skærmgrænsefladen er (eksempelvis DVI eller HDMI), hvor meget grafiskhukommelse systemet har og så videre. Fanebladene Lyd indeholder oplysninger om lydenheder og relaterede drivere. DXDiag giver et mere detaljeret indblik i disse ting, end hvad man finder i Enhedshåndtering, og det handler alt sammen om DirectX-kompatible enheder.

Selvom du måske ikke selv forstår, hvad disse oplysninger betyder, så kan de være nyttige at få oplyst for en it-supportmedarbejder.

Skærmkalibrering
Pc-skærme er som regel indstillet med for stor lysstyrke fra fabrikken og farverne er typisk overmættede. Det er måske ikke noget stort problem, hvis du kun arbejder med regneark, men hvis du redigerer fotos eller video eller blot hvis du ser film på din skærm, så kan det være en god idé at justere skærmfarverne, så de vises præcist.

Man kan købe software og hardware til skærmkalibrering og det kan være alle pengene værd, hvis man er professionel grafiker eller fotograf eller bare helt fanatisk med hensyn til farvegengivelsen i film. Men det indbyggede værktøj i Windows til kalibrering af skærmfarver er som regel tilstrækkeligt.

Indtast kalibrering i amuletten Søg og vælg Indstillinger. Vælg her Kalibrer skærmfarver, hvilket som regel er den første valgmulighed. Velkomstskærmen for værktøjet Kalibrering af skærmfarver indeholder et link til et opslag i Windows Hjælp og support om, hvordan man kalibrerer sin skærm. Det er dog ikke sværere end at følge trinene og sørge for at læse forklaringer grundigt. Hvis det er første gang, så skal du sørge for ikke at springe nogen af trinnene over. I den rækkefølge de kommer, er trinnene: Grundlæggende farveindstillinger, gamma, lysstyrke, kontrast og farvebalance.

Dokumentér dine handlinger
Værktøjet Trinoptager kan bruges til automatisk at optage hvert trin, der udføres i forbindelse med en specifik opgave i Windows. Det kan ikke optage hændelser i et spil, men det kan optage trin, der udføres i de indbyggede funktioner og værktøjer i Windows.

I tidligere versioner af Windows hed dette værktøj Optager til problemtrin og kunne bruges til at registrere trin til genskabelse af et problem. Microsoft så tilsyneladende hovedsageligt dette værktøj som en måde at gøre det muligt for slutbrugere at levere feedback til supportmedarbejdere i forbindelse med fejlfinding. I Windows 8 er formålet dog tilsyneladende blevet udvidet. For at køre Trinoptager indtaster du trin i amuletten Søg og vælger Trinoptager. Det åbner et meget enkelt lille vindue.

Med Trinoptager kan du optage skærmbilleder af hver handling, du foretager dig: Hvert klik med musen, hvert tryk på en tast og så videre. Hvis du skriver tekst i et skriveprogram (såsom Microsoft Word), så er det dog den samlede tekst, der registreres, og altså ikke alle tastetryk hver for sig. Når du stopper optagelsen, kan du gennemgå, hvad du har optaget, og foretage en simpel redigering. Værktøjet gemmer hele baduljen i en .zip-fil, mens indholdet ligger som MHTML (Mime HTML), som gemmer forskellige typer af indhold i en samlet HTML-fil.

Trinoptager kan ikke gøre det ud for avancerede værktøjer til at tage skærmbilleder såsom Camtasia, men det er nyttigt nok til at oprette hurtige tutorials, hvis du har brug for at lave korte vejledninger om, hvordan specifikke Windows-funktioner bruges.

Opgavestyring
Opgavestyring er præcist, hvad det lyder til at være: Det er et værktøj, der gør det muligt at skemalægge opgaver i Windows. Et typisk eksempel er at sætte en backup-opgave til at køre regelmæssigt en gang om ugen. Opgavestyring gør det dog også muligt at oprette mere komplekse opgaver med mange trin, der kører i en specifik rækkefølge og på faste tidspunkter.

Microsoft bruger for eksempel Opgavestyring til at konfigurere den daglige levering af oplysninger om, hvordan man bruger Windows, til Windows Experience-teamet. Du kan åbne Opgavestyring ved at indtaste planlæg i amuletten Søg, vælge Indstillinger og herefter vælge Planlæg opgaver.

Visse tredjeparter misbruger Opgavestyring til at indlæse og køre deres programmer under opstart af Windows, selvom det ville være enklere og mere korrekt blot at placere en genvej i Windows Start-mappen. Derfor er det en god idé fra tid til anden at tage et kig i Opgavestyring for at se, om der er nogen programmer fra tredjeparter, der har lagt opgaver ind.

Oprettelse og administration af virtuelle maskiner
Windows 8 Pro og Enterprise indeholder virtualiserings-teknologien Hyper-V, der oprindeligt blev udviklet til Windows Server. Hyper-V er dog ikke slået til som standard. Så hvis du ønsker at bruge Hyper-V, skal du gå ind i Kontrolpanel, vælge Programmer og her vælge Slå Windows-funktioner til eller fra. Her vælger du Hyper-V og klikker på OK-knappen. Når Hyper-V er installeret, skal du genstarte din computer.

Du har nu to nye applikationer: Hyper-V, der håndterer de virtuelle maskiner, og Hyper-V Manager, der bruges til at oprette og fjerne virtuelle maskiner og .vhd-filer (virtual hard drive). Når du har oprettet en virtuel maskine, kan du installere et hvilket som helst styresystem på den heriblandt Windows lige fra version 3.1 til 8, Linux og BSD.

Du skal være opmærksom på at Windows 8-udgaven af Hyper-V mangler nogle få funktioner, som er indbygget i server-udgaven heriblandt GPU-virtualisering (det vil sige ingen 3D-acceleration til Windows 8-VM'er) og nogle af de mere eksotiske netværksfunktioner (såsom understøttelse af fibre channel). Hvis du i Windows 7 anvendte Windows XP-tilstand, som gjorde brug af den ældre virtualiserings-teknologi Windows Virtual PC, så kan Hyper-V tage over på Windows 8. Men til forskel fra Windows XP-tilstand så vil du her have brug for en gyldig licensnøgle for at installere Windows XP på en virtuel maskine.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Huawei ville have skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked - Udenrigsministeriet afviste
Kinesiske Huawei har anmodet om en skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked. Anmodningen blev afvist af udenrigsministeriet, hvor argumentet lød, at det ikke var "kutyme" at give specifikke selskaber skriftlige tilkendegivelser om, hvorvidt de er velkomne til at gøre investeringer i Danmark.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.