Guide: 10 billige veje til at toptune din gamle pc

Hvilken opgradering til din pc giver den mest markante forbedring af ydeevnen? Læs her en gennemgang af 10 fornuftige opgraderinger, der ikke ruinerer dig.

Man behøver ikke at plyndre sparegrisen for at give sin stationære computer bedre ydeevne eller en ansigtsløftning med et par mindre opgraderinger. I dag får man mere for pengene end nogensinde før. Her kan du læse en gennemgang af 10 fornuftige opgraderinger til din gamle pc, der ikke koster alverden.

1. Et solid state-drev
Et solid state-drev er den opgradering, der potentielt giver den mest mærkbare forbedring af ydeevnen - det gælder især, hvis du i forvejen har punget ud til Microsofts nye Windows 8. SSD'er bliver fortsat billigere og billigere, og modeller på eksempelvis 240 gigabyte er i dag til at finde til priser i omegnen af 1.200 kroner.

Hvis du har læst anmeldelser og sammenligninger af de aktuelle modeller og fundet dig en hurtig SSD uden problemer, så vil du sandsynligvis opleve en væsentligt forbedret opstartstid, og at systemet generelt kører meget hurtigere i forhold til at bruge en konventionel mekanisk harddisk. En SSD vil også være meget hurtigere til at gå i slumretilstand og vågne derfra igen, hvilket Windows 8 er vild med at gøre. Men selv en opstart fra helt slukket vil med en SSD gå lynhurtigt.

Vores anbefaling: Tjek Crucial M4. Den har 256 GB lagerlads med grænsefladen SATA 6.0 Gbit/s og kan fås til under 1.400 kroner.

2. Mere og hurtigere hukommelse
Folk, der er vant til selv at samle deres pc'er, har som fast omkvæd, at hukommelse er billig, så sørg for at fylde pc'en helt op. Hvis du aktuelt arbejder med kun to GB - eller selv mere rimelige fire GB - så kan du opleve en stor forbedring af ydeevnen ved at smide så meget RAM i, der er plads til. Det gælder især, hvis du arbejder med store programmer, som sluger meget hukommelse.

Sørg under alle omstændigheder for at bruge den hurtigste hukommelse, dit system understøtter. Du kan også gå efter RAM, der er særligt egnet til overclocking, hvis du er til den slags.

Du kommer ikke til at opleve en fordobling af frame raten i spil ved at tilføje mere RAM eller udskifte langsom hukommelse med noget hurtigere, ligesom den generelle ydeevne i Windows heller ikke pludselig vil føles dobbelt så hurtig. Men en opgradering af hukommelsen vil gøre en væsentlig forskel, hvis du har mange programmer åbne samtidigt eller bruger programmer såsom Photoshop, der sluger meget hukommelse. Der er stor forskel på priserne, for der findes meget forskellig RAM.

Vores anbefaling: Vi er store fans af Corsairs populære produktlinje Vengeance, som fås i otte GB (to moduler på hver fire GB) til ned mod 300 kroner.

3. En Blu-ray-brænder
Du kommer nok ikke til at brænde mange skiver i nogle af de mere esoteriske formater, som sådanne drev gerne understøtter (en broget alfabetsuppe, der inkluderer for eksempel BD-R, BD-RE og BD-R L), og en af de bedste grunde til at købe en Blu-ray-brænder er for de fleste da også, at den kan afspille Blu-ray-film.

Du kunne selvfølgelig nøjes med at købe en Blu-ray-afspiller, men prisforskellen er ikke stor, og hvis du tænker, at du på et senere tidspunkt får behov for at brænde dine egne Blu-ray-diske, så ville det da være irriterende at skulle ud at købe nyt optisk drev to gange.

Vores anbefaling: Derfindes et kolossalt udvalg af både interne og eksterne Blu-ray-brændere og mange koster under 500 kroner. Vi har ingen favorit, af den simple grund at langt de fleste af dem faktisk er ret gode.

4. Et grafikkort
Bruger du fortsat den integrerede grafik, der er indbygget på bundkortet i din pc? I så fald har du alt for stor tillid til dit chipsæt. Det skal dog nævnes, at nogle af de nyeste integrerede grafikløsninger fra Intel og AMD såsom H77 og A85X er blevet så gode, at de i sammenhæng med en tilstrækkelig kraftig processor kan klare den traditionelle test: "Kan Crysis køre?"

Ikke desto mindre vil det i langt de fleste tilfælde give mærkbare forbedringer i ydeevnen at opgradere med et særskilt grafikkort. Hvis du har nogen som helst interesse i at spille 3D-spil på din pc, så vil et grafikkort give mulighed for højere frame rates, højere opløsning og at indstille grafikken til højere kvalitet.

Vores anbefaling: Du kan finde udmærkede grafikkort til cirka 1.500 kroner og få drastisk bedre frame rates i spil. Det kræver dog, at din pc også har en nogenlunde anstændig CPU.

5. En CPU*
Vi har sat en stjerne ved denne anbefaling, fordi der er et forbehold: En af de bedste måder at give sin gamle pc nyt liv med bedre hastighed og understøttelse af nye forbindelsesmuligheder såsom USB 3.0 er at udskifte både bundkort og processor. Men det er ikke ligefrem billigt at udskifte begge dele til topmodeller. Da denne vejledning fokuserer på en afvejning mellem ydeevne og pris, har vi valgt at begrænse denne anbefaling til en ny processor.

Det er da også muligt, at dit bundkort er helt i orden, selvom CPU'en er langsom.

Vores anbefaling: Selvom du i praksis nok ikke kommer til at opleve den store forskel i ydeevne mellem 2,9 og 3,1 gigahertz, så vil der sandsynligvis være mere at hente ved at skifte din CPU ud med en med flere processorkerner. Hvis det samtidig er en CPU, der kan overclockes, så er du godt på vej.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Huawei ville have skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked - Udenrigsministeriet afviste
Kinesiske Huawei har anmodet om en skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked. Anmodningen blev afvist af udenrigsministeriet, hvor argumentet lød, at det ikke var "kutyme" at give specifikke selskaber skriftlige tilkendegivelser om, hvorvidt de er velkomne til at gøre investeringer i Danmark.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.