Klumme: Hvorfor skal det bippe?

Hverdagen kræver efterhånden stor tolerance fra de to kødfulde lyttetragte, vi er udstyret med. Vi vandrer gennem et sandt inferno af bipperi, bimlen og båtten. Det synes klummeskriveren, Malene Grouleff, som stiller spørgsmålstegn ved bipperiets berettigelse.

Klip fra et liv i et bip-inferno. :
6.45 Bippe bippe bip bip bipbipbip Sms-besked modtaget, meddeler mobiltelefonen skingert. Beskeden er fra min udbyder og oplyser mig om, at jeg per dags dato har talt og sms'et for 3,97 kroner.

Men hvorfor skal disse beskeder bippe? Brevsprækken bipper da ikke, når rudekuverterne dumper ind. Og hvorfor skal mobilselskabet absolut sende disse beskeder mellem 6 og 7 om morgenen eller ved midnatstide?

Det er som om, enhver producent af elektrisk, teknologisk udstyr og programmel vil have sin plads i mit daglige lydindtag. For summen af biplyde er temmelig overvældende, hvis jeg tæller efter en ganske almindelig dag. Det føles næsten som om, jeg lever inde i et computerspil.

Mine øren roterer som en radar for at registrere bip fra hid og did. Er det et bip, jeg skal reagere på? Øreradaren kan til tider blive helt rundtosset.

6.52 Pling. Min brødrister er også godt med på bip-bølgen. Den bekendtgør med en ringklokke-lignende lyd, at brødet nu er ristet, og at timeren derfor slukker for varmelegemerne. Hvorfor skal jeg alarmeres om det, når brødet alligevel ikke risikerer at stå og brænde på?

Stilhed til salg

Unødige bip er lydforurening. Og det virker paradoksalt i en tid, hvor trendforskere taler om, at stilhed er eksklusivt. I en bilreklame på tv er salgsargumentet den salige stilhed, føreren træder ind, når han lader sig indkapsle i sin dyt. Forhåbentlig er det et tegn i tiden på, at tyste produkter vil vinde frem.

7.30 Ding ding dong. DSB har valgt at udsætte sine passagerer for en treklang i D, Eb og Bb - komponeret af Niels Viggo Bentzon - der afspilles hver gang en eller anden information skal gives. Togselskabet tror åbenbart ikke på, at nogen vil klappe ørene ud, medmindre vi først bliver beværtet med jingler fra skrattende højttalere.

Jeg tror, en professionel speaker med en behagelig stemmeføring og et antiskingert toneleje ville have større effekt. Bip er en primitiv og billig måde at få opmærksom på. Men måske også for billig. For er vi ikke allerede ved at blive døve overfor bipperiet, fordi der er så meget af det - og fordi meget af det rent faktisk er ligegyldigt lydtapet og karlsmart-design.

8.31 Det er ikke just blid fuglesang, der præger lydbilledet i et moderne kontorlandskab. Snarere en kakafoni af elektroniske lyde. Windows-startjinglen strømmer ud i lokalet, hver gang en kollega møder og tænder sin computer. Hvad skal vi med den jingle?

Telefoner bimler i alskens melodier. Kunne der ikke i stedet sidde en trådløs dims på min arm, som prikkede diskret, når der var opkald til mig.

Mails melder deres ankomst med pling, mens printerkopifax-maskinen er så snedigt designet, at enhver knap bipper kækt, når trykker på dem. Kollegaens digitale armbåndsur minder mig om, hver gang der er gået en time - med et lille bip fra hans arm.

Min mobiltelefon sender klagende biplyde ud hvert femte minut for at fortælle mig, at den trænger til en opladning. Jeg har hørt dens plagen, men har glemt opladeren derhjemme.

Gud hvor går det godt

Er apparaternes evindelige bipperi mon et udtryk for, at bare det siger blip, båt, så går det ved gud godt? Skal de signalere, at vidensfabrikken producerer for fuld kraft?

17:34 Bip bip diiiøng. Biblioteket var engang et sted, hvor bibliotekaren hyssede, hvis man glemte at snakke lavmælt. Nu føles bogpaladset som en maskinhal. Det moderne kø-nummersystem er designet med en måge-agtig skriglyd til at signalere, når køen snegler sig et nummer fremad. Indimellem siger det blip, blip, blip, for hver bog personalet i skranken scanner som ind- eller udlånt.

Lever vi i efterhånden en så hektiske flimrende virkelighed med synsbombardement, at et display ikke kan tiltrække opmærksomhed? Skal der lyd til for at trænge igennem?.

16.44 På parkeringspladsen venter en ny slags bip. Nemlig det uforholdsmæssigt kraftige dip, der lyder, når en bilalarm slås til eller fra. Og værre endnu en bilalarm, der går i gang, fordi en eller anden fjumrer. Om alarmen reelt skræmmer nogle biltyve væk eller reelt får ejeren på færten af tyveriet, før det er for sent, tillader jeg mig at tvivle på.

Men omend ikke andet, kan man jo bruge dimsen til at finde sin bil, hvis man skulle have glemt, hvor man satte den. Gå efter bippet...

18.37 Overboens telefonsvarer går i gang. Den indtalte velkomstbesked runger gennem væggene, og der afsluttes med højlydt optagettone: dut, dut, dut, dut dut. Hvorfor skal den sige det højt, når ejeren af telefonen alligevel ikke er hjemme eller bare ikke gider at tage telefonen?

Selvfølgelig er der bip-lyde, som er helt igennem fornuftige. For eksempel biptonerne, der i et trafiklys fortæller blinde, om der er rødt eller grønt for fodgængere. Og ambulancens sirener.

Men er ethvert andet bip monstro nødvendigt? Eller bliver vi simpelthen døve for dem, så de i sidste ende mister effekten i en ulven-kommer-mekanisme? Hører vi røgalarmen eller ignorerer vi den?

Behjertede råd fra en klummeskriver, der er ved at blive et båt-øre med bip i låget:

Kære bruger af diverse dimser. Gør dit for at mindske den meningsløse bipforurening.

  • Overvej nøje, hvad dine dimsers og programmers bipperi gør godt for. Giver de dig nogle vigtige signaler, du skal vide her og nu? Hvis ikke, så slå biplydene fra - i fald sådan en indstilling findes.
  • Skrue så langt ned for volumen på dine uundværlige bip-lyde, at det især kun er dig selv og din opmærksomhed, bippene får.
  • Tænk efter i den enkelte situation, om biplyde er mere til gene (for eksempel for omgivelserne) end til gavn (for dig).
Kære hr.eller fru producent:
Prøv lige at spørg dig selv, om de dimser, du sælger, nu også nødvendigvis behøver at sige bip. Giver det virkelig mening eller bipper det bare?
  • Drop de indbyggede bip, hvis du ikke kan argumentere ordentligt for deres berettigelse.
  • Overvej alternativer til lyd: Blinkende lampe, popup-vindue, vibration eller andet.
  • Hvis bip virkelig har en nødvendig funktion i et produkt, så gør dig den ulejlighed at designe en behagelig lyd.
  • Giv dine kunder en valgmulighed: Volumekontrol på lydstyrken og en tavs-indstilling.
  • Gør intet bipperi (sound off) til "default"-indstilling. Så slipper vi for, at de ikke-teknisk kyndige eller dem, der ikke gider at læse manualer, ikke går rundt og bipper magtesløst.

Relevante links:
World Forum for Acoustic-Ecology - en forening, der beskæftiger sig med lydlandskaber.

Teksten i Kim Larsens sang Blip Båt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere