Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux

Det er lettere at installere programmer på Ubuntu Linux end på Windows - men også sværere, fordi det foregår på en helt anden måde. Læs her hvordan.

Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux

Dér hvor mange Linux-begyndere første gang falder af cyklen - og måske helt opgiver Linux-projektet - er, når de skal installere et program.

Det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, og man kan ikke blot hente et hvilket som helst stykke Linux-software ned fra nettet, dobbeltklikke på det og så læne sig tilbage.

Denne forskellighed skygger imidlertid for, at det ofte er både lettere og hurtigere at installere nye programmer på Linux end på Windows.

Ligesom du hurtigere kan danne dig et overblik over, hvilke programmer der er til rådighed til netop din Linux-udgave.

Smarte opdateringer

Ligeledes sørger systemet et langt stykke hen ad vejen for selv at holde øje med, når der er sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser til såvel styresystem som applikationer.

Det er alt andet lige lettere end på Windows, hvor al opdatering foregår et program ad gangen.

Med det resultat, at en stor del af dine installerede Windows-programmer for længst er kommet i mere opdaterede, sikre og funktionelle udgaver end dem, du har liggende.

Eller at du - hvilket næsten er endnu værre! - tvinges til at tage stilling til en uendelig række af klæbrigt-venlige påmindelser fra Java/Quicktime/Adobe/
Windows-hjælpeprogrammer - og så videre - der bønfalder dig om snart at gå på nettet og hente seneste opdatering.

Rettelser på én gang

I Ubuntu foregår programopdatering derimod ved, at systemet løbende samler information om installerede programmer og med jævne mellemrum råber dig op, når det er tid til at hente nyeste rettelser og sikkerhedsopdateringer.

På den måde får du alle rettelser med på én gang, til såvel applikationer som operativsystemets komponenter - og det er faktisk smart. Se hvordan i øverste billede til højre.

Let programinstallation

Programinstallation foregår som sagt på en helt anden måde end i Windows. Linux-programmer leveres nemlig i hele installationspakker, men til at begynde med skal du slet ikke bekymre dig om de tekniske detaljer. Her vil vi i stedet fokusere på den (for begyndere) letteste måde at installere programmer på i Ubuntu 7.10.

Det foregår ved, at du åbner installationsmenuen ved at klikke Programmer => Tilføj/fjern...

Nu vil du se en genreopdelt liste over programmer, som du kan hente via det online programbibliotek - også kaldet repository - hvorfra Ubuntu som udgangspunkt henter alle sine programmer (se øverste billede til højre).

Selv hvis du spiller med sikre kort og kun vælger "Supported applications" vil du finde over 100 praktiske eller sjove programmer, som uden videre fungerer sammen med Ubuntu 7.10.

Frem med fluebenene

Vil du installere et program, sætter du blot flueben ud for dets navn. Vil du installere flere programmer, sætter du flere flueben.

Når du har markeret alle de programmer, du gerne vil have lige nu, klikker du på Apply changes, hvorefter Ubuntu beder dig godkende, at alle de valgte programmer installeres.

Klikker du Anvend, bedes du om at indtaste din sikkerhedskode, hvorefter systemet går i gang med at hente og installere alle programmer efter tur.

Når alle programmer er hentet og installeret, kan du åbne dem fra deres genreopdelte placering i Programmer-menuen.

Før eller siden vil du stifte bekendtskab med en mere avanceret metode til at installere programmer og andre kodestumper på, nemlig den såkaldte Synaptic pakkehåndtering (eller "package manager" på engelsk), som du finder i menuen System => Administration => Synaptic-pakkehåndtering.

Vi vil ikke komme nærmere ind på Synaptic her, men nu ved du i hvert fald, hvor du finder den...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere