Artikel top billede

Billedanalyse skal forbedre festival-camping

DTU-studerende er ved at opfinde et system, der skal skabe overblik over campingarealerne på Roskilde Festival. Princippet i systemet minder om det, man bruger til terrorbekæmpelse.

Kun to dage inde i warm-up-perioden til årets Roskilde festival er det tydeligt for enhver udefrakommende, at anarkisme er den ideologi, der for længst har sejret på de enorme campingarealer omkring festivalpladsen.

Telt, telt, telt og telt. Så langt øjet rækker. Nå ja, og så en del repræsentanter fra den berusede del af ungdommen.

Traditionen tro samles ivrige festivaldeltagere i hobetal foran indgangen til festivalens camping-arealer for at få del i de bedste pladser til at slå lejr på. Og møder man op til festivalen blot et par dage senere, kan det være endog meget svært at finde en ledig plads.

Sådan er det i år, og sådan har det altid været. Men det vil muligvis ændre sig i fremtiden.

I hvert fald har et hold it-studerende fra DTU på dette års festival sat sig for at finde en metode til at overvåge campingarealernes fill-factor, således at det bliver muligt at få et overblik over, hvor på pladsen, der for de sent ankomne er mulighed for at klemme et tomands iglotelt ind.

"Roskilde Festival har længe ønsket at blive klogere på, hvordan menneskemængderne bevæger sig rundt på pladsen. Blandt andet i forhold til, hvor det bedst kan betale sig at placere de forskellige faciliteter. I øjeblikket er det et rent skøn, hvor folk rent faktisk opholder sig," fortæller Peter Kampø, der er DTU-studerende og frivillig medarbejder på Roskilde Festival igennem flere år.

Projektet er blevet til i forbindelse med, at DTU har valgt at udbyde "sommerkursus i Roskilde Festival" for sine studerende.

Tanken bag kurset er, at de studerende kan tilbringe tre uger af deres sommer på løse forskellige studierelaterede opgaver for Roskilde Festival - og oven i købet optjene ECTS-point, så det er muligt at gå til eksamen i festivalprojektet.

Samme principper bruges til terrorbekæmpelse

Da de studerende kun har haft tre uger til projektet, er der endnu ikke udviklet nogen konkret løsning. De tre uger er blevet brugt til at indsamle erfaringer om, hvordan et system vil kunne udvikles.

Til det formål har de studerende installeret et overvågningskamera ved en dankort-automat på et af campingarealernes bycentre, og meningen er så, at billedmaterialet fra kameraet skal bruges til at analysere kødannelse foran automaten.

Samme teknik skal så kunne anvendes over større arealer for at finde ledige teltpladser og give brugbare informationer om, hvor de befinder sig.

"Det er i realiteten de samme principper, man bruger i forbindelse med terrorbekæmpelse, hvor der findes overvågningssystemer, der kan analysere menneskers adfærd, og udpege dem, der opfører sig mistænkeligt," forklarer Sofiane Achiche, der er vejleder på projektet.

Han har selv erfaring med at anvende billedanalyse til at bestemme, hvilken papirkvalitet, man kan få ud af bestemte typer træ.

"Teknologien har mange anvendelsesmuligheder. Blandt andet kunne man også forestille sig, at billedanalyse kan hjælpe med at bestemme folkemængders indvirkning på miljøet," siger Sofiane Achiche.

fra dankort-kø til lejerovervågning

Hvordan projektet skal komme videre fra blot at være overvågning af en enkelt kø til en dankort-automat til at være et fuldt udbygget overvågnings- og billedanalysesystem af Roskildefestivalens enorme campingområde, er endnu ikke helt afklaret.

I første omgang bruger de studerende projektet til at undersøge forskellige muligheder for at bruge teknologien til at analysere de store menneskemængder. Men resultatet af sommerkurset skulle gerne ende ud i et proof of concept for, hvordan et fremtidigt system kan se ud.

"Vi er stadig langt fra mål, men om ikke andet, så er Roskilde Festival et godt sted at lave den slags eksperimenter," siger Sofiane Achiche.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere