Skoler tvinges til millionudgifter til oldnordisk it

Staten tvinger erhvervsskolerne til at bruge et forældet it-system til en alt for høj pris. Nu gør skolerne oprør, og de nægter at adlyde ministeriet.

Undervisningsministeriet tvinger landets erhvervsskoler til at bruge et it-system, der for længst har overskredet sidste salgsdato, og det koster skolerne millioner af kroner, fortæller Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er en rigtig dårlig idé. Det betyder nemlig, at skolerne har et ringe it-system og betaler en alt for høj pris for varen.

Erhvervsskolerne vil gerne omlægge til ny it men undervisningsministeriet, der ejer it-systemet Easy-A, som skolerne bruger, vil ikke lade skolerne skifte.

Fire erhvervsskoler har dog fået nok, og de omlægger nu deres systemer på trods af forbudet.

Forældet system
Easy-A-systemet koster, ifølge en uafhængig rapport, 525 millioner kroner i drift per år.

Samtidig beretter rapporten, at systemet er bygget på forældet teknologi, der står overfor udskiftning.

Thomas Stidsen, der er lektor på DTU-Management vurderer over for Jyllands-Posten, at staten spilder et trecifret millionbeløb på systemet.

Easy-A bygger således på teknologi fra 80'erne, og det kræver it-afdelinger på hver eneste skole.

Derfor vil erhvervsskolerne vil langt hellere have det web-baserede system, Lectio, som eksempelvis anvendes på landet gymnasier.

Gymnasierne lejer sig ind på en portal og betaler et fast gebyr per år, der er langt mindre end erhvervsskolernes.

Skolerne bryder loven
Utilfredsheden med systemet har betydet, at fire erhvervsskoler nu nægter at adlyde ordren fra undervisningsministeriet, og i stedet anskaffer en afløser til Easy-A.

"Easy-A er utrolig tungt og svær at administrere, så nu forsøger vi at effektivisere ved at bruge Lectio i stedet," siger Keld Skovsgård, der er direktør for Tech College Aalborg, som er en af rebellerne.

Den beslutning vækker harme i undervisningsministeriet.

"Erhvervsskolernes uddannelser er meget komplekse, og derfor ser vi en fordel i, at alle skoler bruger det samme system," siger Henrik Bang, datachef i Uni-C, der driver systemet.

Han fortæller desuden at de skoler, der nu køber et andet system, handler ulovligt fordi de overtræder myndighedernes krav.

Han har nu indkaldt skolerne til et møde om problemerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?