Skoler tvinges til millionudgifter til oldnordisk it

Staten tvinger erhvervsskolerne til at bruge et forældet it-system til en alt for høj pris. Nu gør skolerne oprør, og de nægter at adlyde ministeriet.

Undervisningsministeriet tvinger landets erhvervsskoler til at bruge et it-system, der for længst har overskredet sidste salgsdato, og det koster skolerne millioner af kroner, fortæller Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er en rigtig dårlig idé. Det betyder nemlig, at skolerne har et ringe it-system og betaler en alt for høj pris for varen.

Erhvervsskolerne vil gerne omlægge til ny it men undervisningsministeriet, der ejer it-systemet Easy-A, som skolerne bruger, vil ikke lade skolerne skifte.

Fire erhvervsskoler har dog fået nok, og de omlægger nu deres systemer på trods af forbudet.

Forældet system
Easy-A-systemet koster, ifølge en uafhængig rapport, 525 millioner kroner i drift per år.

Samtidig beretter rapporten, at systemet er bygget på forældet teknologi, der står overfor udskiftning.

Thomas Stidsen, der er lektor på DTU-Management vurderer over for Jyllands-Posten, at staten spilder et trecifret millionbeløb på systemet.

Easy-A bygger således på teknologi fra 80'erne, og det kræver it-afdelinger på hver eneste skole.

Derfor vil erhvervsskolerne vil langt hellere have det web-baserede system, Lectio, som eksempelvis anvendes på landet gymnasier.

Gymnasierne lejer sig ind på en portal og betaler et fast gebyr per år, der er langt mindre end erhvervsskolernes.

Skolerne bryder loven
Utilfredsheden med systemet har betydet, at fire erhvervsskoler nu nægter at adlyde ordren fra undervisningsministeriet, og i stedet anskaffer en afløser til Easy-A.

"Easy-A er utrolig tungt og svær at administrere, så nu forsøger vi at effektivisere ved at bruge Lectio i stedet," siger Keld Skovsgård, der er direktør for Tech College Aalborg, som er en af rebellerne.

Den beslutning vækker harme i undervisningsministeriet.

"Erhvervsskolernes uddannelser er meget komplekse, og derfor ser vi en fordel i, at alle skoler bruger det samme system," siger Henrik Bang, datachef i Uni-C, der driver systemet.

Han fortæller desuden at de skoler, der nu køber et andet system, handler ulovligt fordi de overtræder myndighedernes krav.

Han har nu indkaldt skolerne til et møde om problemerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.