Artikel top billede

Skoler tvinges til millionudgifter til oldnordisk it

Staten tvinger erhvervsskolerne til at bruge et forældet it-system til en alt for høj pris. Nu gør skolerne oprør, og de nægter at adlyde ministeriet.

Undervisningsministeriet tvinger landets erhvervsskoler til at bruge et it-system, der for længst har overskredet sidste salgsdato, og det koster skolerne millioner af kroner, fortæller Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er en rigtig dårlig idé. Det betyder nemlig, at skolerne har et ringe it-system og betaler en alt for høj pris for varen.

Erhvervsskolerne vil gerne omlægge til ny it men undervisningsministeriet, der ejer it-systemet Easy-A, som skolerne bruger, vil ikke lade skolerne skifte.

Fire erhvervsskoler har dog fået nok, og de omlægger nu deres systemer på trods af forbudet.

Forældet system

Easy-A-systemet koster, ifølge en uafhængig rapport, 525 millioner kroner i drift per år.

Samtidig beretter rapporten, at systemet er bygget på forældet teknologi, der står overfor udskiftning.

Thomas Stidsen, der er lektor på DTU-Management vurderer over for Jyllands-Posten, at staten spilder et trecifret millionbeløb på systemet.

Easy-A bygger således på teknologi fra 80'erne, og det kræver it-afdelinger på hver eneste skole.

Derfor vil erhvervsskolerne vil langt hellere have det web-baserede system, Lectio, som eksempelvis anvendes på landet gymnasier.

Gymnasierne lejer sig ind på en portal og betaler et fast gebyr per år, der er langt mindre end erhvervsskolernes.

Skolerne bryder loven

Utilfredsheden med systemet har betydet, at fire erhvervsskoler nu nægter at adlyde ordren fra undervisningsministeriet, og i stedet anskaffer en afløser til Easy-A.

"Easy-A er utrolig tungt og svær at administrere, så nu forsøger vi at effektivisere ved at bruge Lectio i stedet," siger Keld Skovsgård, der er direktør for Tech College Aalborg, som er en af rebellerne.

Den beslutning vækker harme i undervisningsministeriet.

"Erhvervsskolernes uddannelser er meget komplekse, og derfor ser vi en fordel i, at alle skoler bruger det samme system," siger Henrik Bang, datachef i Uni-C, der driver systemet.

Han fortæller desuden at de skoler, der nu køber et andet system, handler ulovligt fordi de overtræder myndighedernes krav.

Han har nu indkaldt skolerne til et møde om problemerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere