Artikel top billede

Foto: iStock

Forbrugerrådet afviser længere mobil-binding

Det vil kun være til skade for forbrugerne, hvis teleselskaberne får lov til at forlænge bindingsperioden ved køb af telefoner, mener Forbrugerrådet.

Læs også: Tele-topchef: Vi må ikke sælge billige iPhones

Forbrugerne betaler overpris for mobiltelefoner, fordi teleselskaberne højest må binde kunderne i seks måneder. Det mener Telia-topchef Jesper Brøckner.

Teledirektøren ønsker mulighed for at binde kunderne i længere tid end et halvt år, når de køber en tilskudsmobil.

Men det er en rigtig dårlig idé, mener økonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

"Lange bindingsperioder er alene en fordel for selskaberne, fordi det indebærer, at forbrugerne tager en del af risikoen ved nye produkter. Det medfører, at teleselskaberne ikke behøver at tage sig så meget af kvaliteten af de produkter, som de sælger, fordi forbrugerne er alligevel bundet til dem," siger Martin Salamon og tilføjer:

"Teleselskaberne forsøger at skabe en situation, hvor forbrugeren skal blive hos udbyderen, uanset hvordan selskabet opfører sig."

Særregel for teleselskaberne

I dag siger loven om forbrugeraftaler, at den maksimale bindingsperiode er seks måneder. Telebranchen har dog en særregel for bindingsperiode, og den er i dag fastsat til seks måneder ligesom i resten af samfundet. Men det er bindingsperioden inden for den særregel, som telebranchen ønsker forlænget.

"Man har indset, at seks måneder er en fornuftig periode for resten af markederne i Danmark, og teleselskaberne vil jo gerne behandles som andre brancher, så det her kunne jo være et godt sted at starte," argumenterer Martin Salamon.

Et udvalg nedsat af tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) fremlagde i januar en rapport, som kom med forslag til, hvordan fremtidens højhastighedssamfund kan fremmes. Også juridisk. Heri fremhævede komitemedlemmerne, at teleselskaberne bør have lov til at binde kunder i mere end et halvt år. Men Martin Salamon ønsker det modsatte.

"Vi ser gerne, at perioden bliver endnu kortere end seks måneder, men der er i Danmark rigtig gode erfaringer med seks måneders binding, hvor det er lykkedes at indføre en masse ny teknologi hurtigt og smertefrit," siger han.

Netop Højhastighedskomiteen, som udvalget hed, blev kritiseret for at være domineret af erhvervsinteresser, mens forbrugerne ikke var repræsenteret af eksempelvis Forbrugerrådet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere