Artikel top billede

Solid state diske giver ekstra smæk på din DRAM

Er flash solid state diske noget, du skal holde dig fra eller noget, du skal springe på med det samme? Vi gennemgår fordele og ulemper for dig.

Computerworld News Service: Forhandlere af enheder og storage favner i stadigt højere grad flash SSD (solid-state disks) som et supplement til almindelige harddiske, men en leder på denne uges Flash Memory Summit, ser desuden et stort potentiale i at anvende flash til cache sammen med DRAM.

NAND flash muliggør hurtigere læse- og skrive-hastighed for data end HHD (hard disk drives), eftersom det ikke indeholder nogle bevægelige dele, og bruger desuden mindre energi end almindelige harddiske.

På den anden side er udgifterne højere per gigabyte end ved almindelige harddiske.

Et alternativ

Samtidig er de desuden ikke altid nødvendige, så i virksomhederne bliver flash SSD'er typisk installeret som et alternativ, der gør det muligt hurtigt at finde frem til ofte benyttede informationer.

Analyse-virksomheden IDC forventer, at salget af SSD'er til virksomheder vil vokse med gennemsnitligt 165 procent om året indtil 2013.

En anden, lovende måde at anvende flash på, er til at udvide DRAM's effektive kapacitet, siger Andy Walls, der er teknisk chef for SSD i IBM's Systems and Technology-division.

Teknikken vender flash "på hovedet", eftersom den behandler teknologien som nederste kapacitets-lag under hukommelsen frem for som øverste storage-lag over harddiskene, forklarede Andy Walls under en keynote-præsentation tirsdag.

Kan spare penge

Der er oplagte fordele ved denne type implementering, specielt i forhold til de økonomiske besparelser.

DRAM koster omkring 12 gange så meget per gigabyte som flash, og den kløft bliver kun større, mener analytiker Jim Handy fra virksomheden Objective Analysis.

At udvide DRAM med flash kan være en fordel for virksomheder, der kører hukommelses-intensive applikationer, for eksempel de fleste Java-applikationer, siger IBM's Andy Walls.

Applikationer med Java kan hurtigt bruge alt den tilgængelige hukommelse i en server, forklarer han. Det vil være en fordel ved alle typer opgaver, der kræver meget DRAM, som for eksempel ved logning af database-ændringer, fortsætter han.

Et andet sted, hvor flash kan vise sig nyttig, er ved de såkaldte 'in-memory' databaser, som for eksempel dem, der anvender IBM's SolidDB relationelle in memory-software, som gemmer hele databasen i DRAM for større ydelse, forklarer Andy Walls.

Den største udfordring ved at bruge flash

Den største udfordring ved at bruge flash på den måde er manglen på software, der ved hvordan flash kan behandles som en sekundær form for hukommelse, fortæller Andy Walls.

Han omtaler sig selv som hardware-nørd, og han vil ikke lade det være op til udviklerne af applikationer og styresystemer at få ændret koden.

Software forandrer sig ikke

"Min erfaring er, at software ikke forandrer sig. Jeg har gennem lang tid foreslået at omdøbe software til 'umuligware,'" griner Andy Walls.

Muligheden for at bruge flash som hukommelse vil i de fleste tilfælde skulle komme fra middleware, hypervisorer og firmware, siger han. Det arbejde vil sandsynligvis blive gjort inden for de næste to år, sagde Andy Walls i et interview under konferencen.

Mens Andy Walls lægger vægt på enterprise datacentre til denne type anvendelse af flash, siger Jim Handy fra Objective Analysis, at han desuden også forventer at se fænomenet dukke op i klientenheder.

Den største forhindring har hidtil været, at styresystemerne til pc er designede til at behandle hukommelse og storage som to forskellige ting, og når SSD'er blevet brugt i pc'er, så er de blevet grupperet sammen med harddiskene som storage.

Men cost benefit-beregningen ved flash i forhold til DRAM vil sandsynligvis betyde, at SSD'er vil begynde at få en rolle i forhold til hukommelse, siger Jim Handy.

Mange observatører taler om flash som et hurtigere alternativ til en almindelig harddisk, men med tiden vil det blive en større trussel mod DRAM, vurderer Jim Handy.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere