Artikel top billede

Ændringer måske på vej i din computers tids-system

Hvordan holder man bedst styr på tiden? Debatten om skudsekundet i computer-systemerne er blusset op igen.

Computerworld News Service: International Telecommunications Union (ITU) overvejer at afskaffe skudsekunder fra den tidsskala, der bruges af de fleste computersystemer, navnlig Coordinated Universal Time (UTC).

Siden introduktionen af skudsekunder i 1971 har de vist sig at være problematiske for visse computerprogrammer.

Det skudsekund, der blev tilføjet året 2008 var eksempelvis årsag til, at cluster-software fra Oracle i visse tilfælde genstartede uventet.

Vil skabe mere bøvl

Visse eksperter argumenterer dog for, at afskaffelsen af skudsekundet på nuværende tidspunkt blot vil skabe en helt ny række vanskeligheder.

En sådan ændring nu "ville skabe flere problemer end det naivt hævdes, at den ville løse," skriver programmøren Rob Seaman på mailinglisten Leap Seconds.

ITU's Radiocommunication Sector (ITU-R), som fører tilsyn med UTC, indhenter input i løbet af oktober angående en mulig revideret definition af UTC, som ikke inkluderer skudsekunder.

Dette er en idé, der har været under overvejelse i det seneste årti.

Hvis denne arbejdsgruppe godkender anbefalingen, skal den have sin endelige godkendelse ved ITU Radiocommunications Assembly i 2012 og kan derefter blive implementeret i 2018.

Derfor blev skudsekundet indført

Skudsekundet blev indført som en måde at afstemme den stigende forskel i, hvordan computere og mennesker holder styr på tiden.

UTC defineres af en iteration af sekunder, som defineres med stor præcision af atomurer.

Derimod måler Universal Time (UT) en dagslængde ved, hvor lang tid det tager jorden at dreje hele vejen rundt om sig selv, hvilket kan variere en smule på grund af tidevandseffekt.

Siden 1971 er der tilføjet 24 skudsekunder til UTC for at afstemme Coordinated Universal Time med Universal Time.

I den reviderede plan fra ITU vil afvigelsen mellem UTC og UT tillades at vokse i løbet af de næste få hundrede år og kan så på et tidspunkt igen afstemmes en enkelt skudtime.

De fleste computersystemer benytter UTC heriblandt de, der er afhængige af Network Time Protocol (NTP). Problemet er, påpeger eksperterne, at der ikke findes nogen form for standardiseret måde at håndtere skudsekunder på.

"En mangel på billig hardware og ur-kredsløb til at markere skudsekunder korrekt har resulteret i en vifte af fantasifulde ikke-standardiserede måder at repræsentere UTC eller tidzoner nær et skudsekund, hvilket kan skabe problemer i forbindelse med synkronisering af computeres ure nær skudsekunder," skriver forskerne David Finkleman, John Seago og Kenneth Seidelmanni en forskningsartikel (PDF), der evaluerer debatten, og som blev præsenteret i denne måned ved en konference afholdt af American Institute of Aeronautics and Astronautics i Toronto.

Unix-systemer kan eksempelvis justere til den nye tid ved at sætte deres ure et sekund bagud.

Denne tilgang kan dog have "utilsigtede virkninger" for applikationer såsom databaser, der gemmer data i præcise tidsintervaller, advarer artiklens forfattere.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere