Danmarks hurtigste processor: 6,07 gigahertz

Sammen med en af landets bedste overclockere, tøris og acetone har vi fået en helt almindelig Intel-processor op på en vanvittig hastighed. Se billederne og hvordan vi gjorde her.

Danmarks hurtigste processor: 6,07 gigahertz

En populær historie handler om, at unge værnepligtige i forsvaret ofte får at vide, at de kan dobbelt så meget, som de selv tror - og fire gange så meget som deres mor tror, de kan.

Sådan er det også lidt med mange processorer. De fleste af dem kan lidt mere, end hvad producenten har solgt dem som, og nogle få kan meget meget mere.

Det er de grænser, som rutinerede overclockere som Thomas Jørgen Jacobsen udforsker. Og sammen med ham fandt Pcworld.dk Danmarks hurtigste - og i perioder koldeste - processor.

Intel E8600 leverer varen

Udgangspunktet var Intels E8600 dualcore processor, som er en ganske almindelig købemodel, som du kan købe i butikkerne i løbet af september for 1.700-1.800 kroner.

I en ganske almindelig maskine kører dens to kerner 3,33 gigahertz, men når Thomas har været omkring den, så er hastigheden lidt over seks gigahertz.

Men den slags vanvittige hastigheder kræver kulde. Meget kulde. Thomas starter derfor med at vise os, hvordan han blander tøris og acetone i et specialdesignet rør, som står over processoren.

Den sælsomme og iskolde blanding er med til at sprede kulden fra tørisen ud hurtigere, end isen ville gøre alene.

Starter på -70 grader

Resultatet er da også hurtigt en temperatur på -70 grader, hvorefter computeren startes. Med trykket på startknappen følger også en øresønderivende larm fra de over otte store blæsere, som Thomas har placeret omkring sit motherboard.

Derefter er det bare at gå i gang, inden isen smelter. En typisk ladning tøris, oftest kaldet dice efter dry-ice, varer omkring 5 minutter, før der skal mere tøris og acetone i røret til processoren.

Blandt de hurtigste i verden

At få en processor til at køre stabilt er en balancegang mellem alle computerens komponenter. Svigter RAM eller motherboard, kan processoren være nok så hurtig. Derfor er resultaterne også svingende, alt efter hvor god netop din model er.

Men med temperaturen svingende mellem -70 og -60 grader får Thomas presset sin E8600 op på 6,07 gigahertz, hvilket gør den til den 11. hurtigste E8600 på verdensplan.

Når en processor rammer den anden side af seks gigahertz, så følger ydelsen tilsvarende med. I testprogrammet SuperPI var Thomas's E8600 ved start lidt over 15 sekunder om at gennemføre testen.

Men da vi sniger os over 5,9 gigahertz tager samme opgave 7,89 sekunder. Det gør ifølge Thomas hans E8600 til den 20. hurtigste testede model i verden.

Hurtigere end topmodellen - og lidt til

SiSoft Sandra er en benchmark, som vi ofte bruger til at sammenligne processorer. Her testes regnekraften, og processorer med flere kerner har som regel et godt forspring.

På trods af det så formår den kraftigt overclockede E8600 at slå den superdyre topmodel QX9770. E8600 kan ved 5,7 gigahertz levere over 69.000 point, mens vores standard QX9770 ved 3,2 gigahertz, og med dobbelt så mange kerner (fire mod to), tidligere har leveret 59.500.

Med ATIs nyeste topmodel ATI4870X2, som blev lanceret i dag, er spilleydelsen også i top. I 3DMark06 leverer kombinationen af E8600 overclocket til 5,5 gigahertz og ATI 4870X2 hele 25.426 point.

Som en let uvidenskabelig sammenligning, så fik vi på pcworld.dk lidt over 16.000 point med ATI-forgængeren 3870X2 og en Intel QX9770 processor. Samtidig er resultatet, mens dette skrives, det 68. hurtigste 3DMark06 resultat på verdensplan.

Overclocking slider på komponenterne

Udsætter du din processor for ekstreme temperaturer, vil den på sigt tage skade. Og kørte vores overclockingeksperiment uafbrudt 24 timer i døgnet, er det dog Thomas' vurdering, at hukommelsen først vil stå af.

Til gengæld ville processoren virke i længere tid på grund af, at de ekstreme kuldegrader beskytter den, forklarer Thomas og understreger, at han endnu ikke har brændt en processor af.

Der er dog røget et par komponenter igennem tiden. Primært fordi de ekstreme kuldegrader kan fremkalde kondens, som kan kortslutte den følsomme teknologi. Samtidig er der også ret stor forskel på hvilke dele, som egner sig bedst til overclocking.

Svært at finde den rigtige processor

Processorer med fire kerner, de såkaldte Quadcores, er på den ene side gode, fordi de ikke skal overclockes for meget for at give et godt resultat. Til gengæld udvikler de mange kerner meget varme, som skal ledes væk.

Det er derfor med dualcore, som med testens Intel E8600, som kan nå de højeste hastigheder. Thomas har derfor heller ikke fået en quadcore overclocket til mere end 5,6 gigahertz, mens testens dualcore når lige under 6 gigahertz.

Ud over at den rigtige model skal findes, så er det ikke ligegyldigt, hvor og hvornår processoren er lavet. Seriøse overclockere køber derfor ikke bare en processor og går i gang, men følger i stedet med på nettet omkring hvilken produktionserie, kaldet stepping, som er bedst.

Oftest er det dog ikke muligt at bestille en bestemt stepping hos en forhandler. Dermed er man enten nødsaget til at finde en venlig specialforhandler, der sælger bestemte populære steppings, eller tage chancen og returnere de langsomme modeller.

Således blev Pcworlds medbragte Intel topmodel QX9770 hurtigt kasseret af Thomas Jørgen Jacobsen, da den kun kan yde 20 til 30 procent mere end dens specifikationer, mens en heldig model kan nå meget længere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere