Artikel top billede

DeMars-konkurrenter slås om it-service-kronerne

De seks budgivere til Forsvarets omdiskuterede it-system DeMars arbejder på et særdeles presset marked.

Udbuddet på det SAP-baserede it-system blev som bekendt vundet af IBM, mens fem konkurrenter tabte udbuddet, der i udgangspunktet havde en værdi af mere end en halv milliard kroner. 

Ifølge chefanalytiker hos IDC Nordic, Anders Elbak, er det er ikke gået voldsomt godt hos CSC de seneste par år. Firmaet havde det rigtig godt i den store outsourcing-bølge, fordi firmaet her var på hjemmebane.  

Men de potentielle storkunder har for længst fået deres sourcing på plads, mens virksomheder, der outsourcer mere selektivt, typisk vælger flere forskellige leverandører, og på dette område er CSC ikke så godt med.  

Derfor kunne en kontrakt på Forsvarets DeMars-system formentlig have lunet hos det tidligere Regnecentralen. Men ifølge Anders Elbak vil tabet af udbuddet ikke slå CSC ud.  

"Det er rigtigt, at det ikke går så godt for dem, som det gjorde for nogle år siden. Men det er mig bekendt ikke kritisk," siger Anders Elbak.

Vinder andele tilbage

IBM har også fået nogle drag over nakken de senere par år, og mistet nogle kunder. Derfor er det vundne udbud både omsætningsmæssigt og prestigemæssigt en fordel.

Med udbuddet kan virksomheden nemlig gå ud og sige, at selvom de har mistet et par store sager, så har de altså også vundet en her, fortæller Anders Elbak.   

Ifølge chefanalytikeren skiller et par af budgiverne sig ud fra det øvrige felt. KMD er utroligt stærk på det kommunale område, men har et klart fokus på at komme ud i andre brancher, både i den offentlige sektor og i høj grad også i private virksomheder.  

Hos NNIT gør det samme sig gældende. Firmaet er stærkt på pharma-området, primært med en stor omsætning fra Novo, men har også strategier og ambitioner om at nå bredere ud. 

For begge virksomheder gælder, at de altså nu satser på et bredere marked, end deres traditionelle afsætningsområde.  

"KMD og NNIT ville måske ikke havde været med i et udbud for tre år siden," siger Anders Elbak og peger på, at firmaerne i forbindelse med et udbud på størrelse med DeMars er nye spillere.    

Traditionelt er det nemlig de samme firmaer, der afgiver bud, når det handler om udbud i denne størrelsesorden.  

"Det kræver nogle ressourcer at gå ind og byde på det her. Det er ikke noget, som en opstartsvirksomhed lige kan gå ind og klare selv," siger Anders Elbak.  

Hård konkurrence gav rabat

Hos analyse- og konsulenthuset Gartner er budskabet om markedets tilstand det samme som hos IDC. 

"Krisen har jo kradset. De fleste af disse her virksomheder har højst sandsynligt været skarpe på prisen for at vinde noget omsætning og forretning," siger Peter Suhr, der er partner i analyse- og konsulenthuset Gartner.  

Han mener, at den umiddelbare taber i udbuddet er Siemens, fordi firmaet håndgribeligt mister omsætningen på driften af DeMars.

De andre tabere mister kun håbet om en omsætning, som kunne være med til at bidrage til den øvrige forretning. 

Han peger på, at netop den skarpe konkurrence på det pressede marked for it-services muligvis har givet Forsvaret en rabat på prisen af DeMars-udbuddet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere