Artikel top billede

Sådan ser The Document Foundations - måske midlertidige - hjemmeside ud.

OpenOffice-rebeller kan hurtigt falde til patten igen

ComputerViews: Udbrydere af OpenOffice-projektet er nu klar med egen kontorpakke i form af LibreOffice. Det fremstår dog først og fremmest som et forhandlingsudspil.

Læs også:

OpenOffice-folk dropper samarbejde med Oracle.

OpenOffice-folk vil erstatte Oracle med Google.

ComputerViews: Historien om at en stribe folk bag OpenOffice-projektet har forladt projektet og nu står klar med alternativet LibreOffice kan ved første øjekast virke som en kold spand vand i hovedet på Oracle.

Oracle overtog styringen af OpenOffice med købet af Sun Microsystems sidste år, men utilfredsheden har ulmet i kulissen, selv om Oracle har lovet at videreføre OpenOffice.

Det skyldes først og fremmest, at man blandt de mange bidragsydere finder direkte konkurrenter til Oracle, og at disse har svært ved at forlige sig med, at Oracle nu pludselig er ejer af projektet.

Samtidig har der, som Leif Lodahl fra udbrydergruppen fortæller til Computerworld her, været utilfredshed med, at Oracles herredømme over projektet betyder, at udviklerne ikke engang ved, hvornår den næste version kommer på gaden.

Derfor danner udbryderne The Document Foundation, der allerede i dag tilbyder download af en beta-version af det nye LibreOffice.

Holder døren åben

Oracle har i dag ikke ønsket at kommentere sagen over for Computerworld. Ej heller fra international side er der en officiel Oracle-udmelding på nuværende tidspunkt.

Meget tyder dog på, at parterne fortsat er i en tæt dialog omkring fremtiden for den/de gratis kontorpakker.

Det skyldes, at der trods interne uenigheder i open source-verdenen fortsat er en kamp, der overskygger alt andet - nemlig kampen mod Microsofts Office.

Kilder tæt på den dialog, der pågår, fortæller, at begge parter i sagen ønsker at holde ODF-formatet stærkt over for kampen mod Microsofts OOXML.

At ingen døre endnu er smækket, fremgår også tydeligt af The Document Foundations hjemmeside, hvor man kan læse, at "Vi simpelthen bare flytter til en ny og mere passende model for det næste årti."

Når den nye organisation har valgt at kalde kontorpakken LibreOffice, skyldes det således ikke, at man ikke længere vil kendes ved OpenOffice, men derimod, at det er Oracle, der ejer dette varemærke.

"Det er vores håb, at Oracle vil donere dette til fonden ... Men vi er nødt til at fortsætte arbejdet i mellemtiden - derfor "LibreOffice," står der på sidens FAQ.

Hvorfor holder Oracle kortene tæt på kroppen

En af udfordringerne ved at Oracle er ejer af OpenOffice.org er, at den børsnoterede virksomhed på grund af aktie-reglerne generelt holder alle kort tæt på kroppen i forhold til nye lanceringer.

Det kan være en af forklaringerne på, at selskabet ikke har været specielt åbent i forhold til at fortælle om kommende versioner af den gratis kontorpakke.

Ved at danne en ny fond vil denne problematik kunne omgås.

Både Oracle, IBM og Novell har kommercielle versioner af OpenOfiice, som de hver og i ær har en interesse i at fremme. Samtidig har de alle også en interesse i af kunne deles om videreudviklingen af kernen i kontorpakkerne, så de alt andet lige står bedst muligt i konkurrencen mod Microsoft.

The Document Foundations LibreOffice fremstår i første omgang først og fremmest som et forhandlingsudspil, som Oracle nu skal forholde sig til.

Det er derfor langt fra usandsynligt, at LibreOffice hurtigt kan blive til OpenOffice igen.

Læs også:

OpenOffice-folk dropper samarbejde med Oracle.

OpenOffice-folk vil erstatte Oracle med Google.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere